MY KTEO

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Η Ο.Μ. ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΑΙΔΗΨΟΥ για το νέο εργασιακό νόμο


Το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζόμενους ετοιμάζεται να δώσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με το νέο εργασιακό νόμο, που αναμένεται να φέρει προς διαβούλευση μέσα στο Μάιο, ίσως και νωρίτερα.

Χωρίς να αποκλίνει ούτε μία σπιθαμή, από την ανάλγητη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ένα νόμο έκτρωμα ετοιμάζεται να κάνει όλα τα χατίρια των εργοδοτικών ενώσεων και του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό που έρχεται ούτε εργασιακό Μεσαίωνα μπορούμε να το ονομάσουμε. Μόνο με το καθεστώς που ζούσαν οι είλωτες στην αρχαία Σπάρτη μπορούμε να το παρομοιάσουμε, αφού καταστρατηγείται κάθε εργασιακό κεκτημένο και οι εργαζόμενοι αφήνονται έρμαια στις εργοδοτικές ορέξεις και από άνθρωποι μετατρέπονται σε αναλώσιμα υλικά για τη μεγιστοποίηση των κερδών των ολιγαρχών.

Με αυτό το νομοθέτημα έκτρωμα δίνεται η χαριστική βολή στην εργατική τάξη και στο συνδικαλιστικό κίνημα αφού:

         Καταργεί το 8ωρο και επιτρέπει τη 10ωρη εργασία χωρίς υποχρέωση υπερωριακής αμοιβής, δίνοντας στους εργοδότες το δικαίωμα να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους κατά πώς τους βολεύει, χωρίς μάλιστα την υποχρέωση αμοιβής.

         Αυξάνει το πλαφόν των ωρών των νόμιμων υπερωριών ώστε να μπορεί ελεύθερα, με όσο γίνεται μικρότερο κόστος, να συνεχίζεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

         Προωθεί την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

         Δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απομακρύνουν από τον χώρο εργασίας όποιον έχουν απολύσει με προειδοποίηση, ώστε έτσι να μην υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση στο χώρο της δουλειάς.

         Καταργεί στην ουσία το ΣΕΠΕ παραπέμποντάς τους εργαζόμενους για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στον ΟΜΕΔ, έναν οργανισμό που διοικείται κατά κύριο λόγο από εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, εκπρόσωπος ΓΣΕΕ)

         Καταργεί το δικαίωμα της απεργίας αφού στην ουσία καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις με την αυτοπρόσωπη παρουσία των εργαζομένων, δίνοντας τη δυνατότητα στο αφεντικό με την ηλεκτρονική ψηφοφορία να ψηφίζει αντί αυτών.

         Πάει ένα βήμα ακόμη πιο πέρα την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και την απαγόρευση πραγματοποίησης της όποιας απεργίας βγάζοντάς την παράνομη εάν υπάρχει περιφρούρηση ή κατάληψη οποιουδήποτε χώρου της επιχείρησης.

         Τέλος, μέσα σε άλλες ακόμη κατάπτυστες αντεργατικές διατάξεις, το νομοσχέδιο νεκροθάφτης των εργατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών αφαιρεί τη δυνατότητα της συλλογικής διαπραγμάτευσης σε όποιο σωματείο δε δεχτεί να παραδώσει στους εργοδότες τα μητρώα του!!

Αυτό το νομοσχέδιο σε συνδυασμό με όλα τα αντιλαϊκά, ανάλγητα και αντικοινωνικά νομοσχέδια που έχει περάσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία, εργαλειοποιώντας την πανδημία ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αντιδράσεις, δημιουργούν μια τάξη νέο-κολίγων:

         Χωρίς δικαιώματα.

         Χωρίς προστασία.

         Έρμαιο στις ορέξεις του κεφαλαίου.

         Που δεν θα ξέρουν όταν φεύγουν απ’ το σπίτι τους για δουλειά πότε θα επιστρέψουν.

         Θα δουλεύουν και δεν θα πληρώνονται και δεν θα μπορούν να ζήσουν.

         Η όποια αντίδρασή τους θα καταπνίγεται με απροκάλυπτη αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πιο άθλια αντεργατική, αντιλαϊκή, αντικοινωνική και ανάλγητη κυβέρνηση που έχει περάσει απ’ τη χώρα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα είμαστε δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στο λαό, δίπλα στους εργαζομένους και στους δίκαιους αγώνες τους για το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια το δικαίωμα στη ζωή και δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να κάνει πράξη το ζοφερό μέλλον που σχεδιάζει για μας και τα παιδιά μας.

Ο.Μ. ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΑΙΔΗΨΟΥ