MY KTEO

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Ανακοίνωση συλλόγου εργαζομένων Γ.Ν Κύμης σχετικά με την υποβάθμιση του νοσοκομείου


Το τελευταίο μήνα αναδύθηκε άλλη μια φορά το πρόβλημα της επάρκειας ιατρικού προσωπικού. Αυτή την φορά, με αφορμή την παραίτηση και την αίτηση μετακίνησης δύο ιατρών της Παθολογικής. Οι σοβαρότατες ελλείψεις θέσεων από τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ του νοσοκομείου(πχ στον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος και μόνο ένας ακτινολόγος) σε συνδυασμό με την εντολή της ΥΠΕ για ανάπτυξη κλινών Covid και την επικείμενη απώλεια δύο παθολόγων , έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της Παθολογικής κλινικής, την σοβαρή δυσλειτουργία των ΤΕΠ και πρακτικά την υποβάθμιση του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των υπόλοιπων παθολόγων και γενικών ιατρών.

Οι ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση είναι δύο <<ειδών>>:

1. ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ (Διοίκηση ΥΠΕ, Διοίκηση Χαλκίδας, Διοίκηση ΓΝ Κύμης) γιατί δεν φρόντισαν τόσο καιρό-τουλάχιστον τα τέσσερα τελευταία χρόνια- για την διεύρυνση του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ του Νοσοκομείου με πρόσθετους ιατρούς( καρδιολόγους, ακτινολόγους, παθολόγους, ορθοπεδικό κλπ)και νέα τμήματα (ΜΑΦ,ΤΕΠ κλπ). Και τούτο, παρά την αδιάψευστη κατακόρυφη αύξηση της δραστηριότητας του Νοσοκομείου και την σημαντική υγειονομική κάλυψη περιοχών που άλλοτε καλύπτονταν αποκλειστικά από την Χαλκίδα(Αλιβέρι). Όσο για τα <<απαγορευτικά>>, για την διεύρυνση του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ποσοστά ιατρών που δικαιολογεί το Υπουργείο, αυτά αποτελούν <<προφάσεις εν αμαρτίες>>. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ΓΝ Καρύστου διαθέτει σήμερα στον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ του 34 θέσεις ιατρών ενώ το δικό μας νοσοκομείο μόνο 23, παρά το ότι έχουμε τις ίδιες κλίνες με αυτές τις Καρύστου και λειτουργούμε ένα επιπλέον τμήμα (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού). Σημειώστε ότι η ΜΑΦ και τα ΤΕΠ που λειτουργούν στο Νοσοκομείο μας δεν φαίνονται πουθενά στον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ του.

2. Ατομικές ευθύνες ( έλλειψη συνεργασίας και συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ των ιατρών)

Η δραματική καθυστέρηση στην ορθολογικοποίηση του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ του Νοσοκομείου μας έχει σαν αποτέλεσμα, πέραν των άλλων , και την ελλειπή κάλυψη σε ειδικότητες αιχμής. Για παράδειγμα, τις μισές μέρες του μήνα, το ΓΝ Κύμης δεν διαθέτει καρδιολόγο και ακτινολόγο, ενώ πολλές μέρες τα ΤΕΠ δεν διαθέτουν τους απαραίτητους για ασφαλή εφημέρευση ιατρούς. Οι ευθύνες για την καθυστέρηση διεύρυνσης του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ του Νοσοκομείου μας, βαραίνουν ολοφάνερα και τις τρείς βαθμίδες διοίκησης(Κύμη, Χαλκίδα, Περιφέρεια) και πάνω από όλα το ίδιο το Υπουργείο και την κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης του ΕΣΥ που αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα την περίοδο της πανδημίας.(Σύμφωνα με την Διοίκηση του ΓΝ Κύμης στις 20/10/20 υποβλήθηκε κοστολογημένο πρόγραμμα αναβάθμισης του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ. Το πρόγραμμα έχει ασφαλώς κατατεθεί με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και αυτό παραμένει στα <<συρτάρια>>, την ίδια στιγμή που ζητείται από το Υπουργείο η ανάπτυξη κλινών Covid.) Ευθύνες βέβαια έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση , που επίσης δεν φρόντισε για την αναβάθμιση του ΟΡΓΑΣΝΙΣΜΟΥ με μόνιμους ιατρούς, την στιγμή που

καλούσε τους κατοίκους του Αλιβερίου να απευθύνονται έστω και παράτυπα στο ΓΝ Κύμης και όχι στο ΓΝ Χαλκίδας. (Οι αναφορές σε άρθρο της <<ΕΠΟΧΗΣ>> , σε τρείς καρδιολόγους ,δύο ορθοπεδικούς και πολλαπλάσια χειρουργεία κατά την <<χρυσή εποχή του ΣΥΡΙΖΑ>>, αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Και τούτο γιατί δεν σήμαιναν σε καμία περίπτωση στήριξη του Νοσοκομείου με πρόσθετες θέσεις μόνιμων ιατρών , όπως μικροπολιτικά υπονοεί ο αρθρογράφος, αλλά απλά κάλυψη από επικουρικούς ιατρούς που σήμερα πλέον δεν είναι διαθέσιμοι σε καμία ιατρική ειδικότητα. Όσο για την <<μη υπεράσπιση εργαζόμενου>> από το σωματείο του ΠΑΜΕ, που επικαλείται και πάλι για μικροπολιτικούς λόγους ο αρθρογράφος, καλό θα ήταν να ρωτούσε πρώτα τον ίδιο τον εργαζόμενο για να επιβεβαιώσει τις τρείς συνεχόμενες παρεμβάσεις του σωματείου για το θέμα αυτό.)

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝ Κύμης θέλει- ειδικά σήμερα με τον κίνδυνο υποβάθμισης του Νοσοκομείου μας- να μείνει μακριά από τις μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, όπου κυριολεκτικά Ο ΕΝΑΣ ΡΙΧΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ. Σε όσους έκαναν ή θέλουν να κάνουν καριέρα πολιτική, δημοτική ή επαγγελματική , στο όνομα δήθεν της Κουμιώτικης κοινωνίας και του Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, απαντάμε πως δεν είναι η κατάλληλη ώρα για την εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών τους σκοπιμοτήτων. Δεν είναι ίσως ούτε η ώρα του διεξοδικού καταλογισμού ευθυνών στον καθένα τους, αν και ο κόσμος σιγά- σιγά καταλαβαίνει την ιδιοτέλεια τους.

Εμείς αυτή την ώρα, σαν σωματείο, θα κάνουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό που κάναμε πάντα. Θα υπερασπίσουμε το Σύστημα Δημόσιας Υγείας κόντρα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, θα υπερασπίσουμε το δικαίωμα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΟΛΩΝ στις Υπηρεσίες Υγείας, θα υπερασπίσουμε την ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ των εργαζομένων στις Δημόσιες δομές Υγείας.

Και θα απαιτήσουμε ειδικά σήμερα τέσσερα πράγματα:

1. ΑΜΕΣΗ αναβάθμιση του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ του Νοσοκομείου, με πρόσθεση τουλάχιστον 4 ιατρών(καρδιολόγος, ακτινολόγος, παθολόγος, ορθοπεδικός) και δύο τμημάτων(ΜΑΦ-ΤΕΠ)

2. ΑΜΕΣΗ προκήρυξη αυτών των θέσεων και επίσπευση της διαδικασίας κρίσεων(λόγω πανδημίας) με ταυτόχρονη μονιμοποίηση των εργαζόμενων στο Νοσοκομείου με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

3. Ανάπτυξη δύο κλινών Covid ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ΠΛΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ που από έτους έχει θέσει το Επιστημονικό Συμβούλιο και η Ιατρική Υπηρεσία( παροχές οξυγόνου υψηλής πίεσης, ανεξάρτητος χώρος και ανεξάρτητη είσοδος, πρόσθετο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.) Αν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το Νοσοκομείο να μετατραπεί σε εστία διασποράς του ιού.

4. Ένταξη όλου του προσωπικού των Δημόσιων νοσοκομείων, Π.Ι και Κ.Υ- χωρίς προϋποθέσεις- στα βαρέα και ανθυγιεινά, αίτημα για το οποίο βοά το <<κοινό περί δικαίου αίσθημα>> .