MY KTEO

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Όλες οι νέες φορο-ελαφρύνσεις - Παραδείγματα


Σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων κατά περίπου 35%. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2017 η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του φόρου διανομής μερισμάτων από το 10% στο 15%, ενώ ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών ήταν στο 29%. Ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (φόρος κερδών και μερισμάτων) είχε φτάσει στο 39,65%. Το 2019 η σημερινή κυβέρνηση ξεκίνησε τη μείωση των συντελεστών και του φόρου επί των μερισμάτων, με αποτέλεσμα ο μέσος συντελεστής να περιορίζεται στο 25,9%, χωρίς μάλιστα να υπολογιστούν τα οφέλη από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες. 

Η εξέλιξη αυτή βάζει ξανά στον χάρτη τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ πλέον ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων είναι κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά μακριά από τους συντελεστές που χρησιμοποιούν Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ιρλανδία και Κύπρος. Ειδικότερα, η Ουγγαρία από το 2017 έχει καθιερώσει συντελεστή φορολόγησης 9% για τις επιχειρήσεις, η Βουλγαρία 10%. Ιρλανδία και Κύπρος επιβάλλουν συντελεστή 12,5%, από τους χαμηλότερους μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ακολουθούν η Λιθουανία με 15%, η Σλοβενία με 19%, η Λετονία με 20% και η Σλοβακία με 21%. 

Ταυτόχρονα, η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες δίνει ανάσες ρευστότητας, ενώ στόχος της είναι να γλιτώσουν από το λουκέτο. Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ουσιαστικά έδειξε τον δρόμο της ανάπτυξης μέσω των μειώσεων που ανακοίνωσε. Όπως είπε, "η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σταθερή της προτεραιότητα είναι η μείωση της φορολογίας πριν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά από αυτήν. Και πρώτο μέλημά μας μετά την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης είναι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτόν τον σκοπό ανακοινώνουμε πέντε μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση, το θεμέλιο, για την αποφασιστική επάνοδο. Και θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν ζημίες μέσα στην πανδημία να μπορέσουν να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο. Παράλληλα, αποτελούν μέτρα τα οποία θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία, αλλά θα αυξήσουν σημαντικά και τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων".

Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις 
- Μειώνεται η προκαταβολή φόρου που θα καταβληθεί φέτος στο 70%.
- Η προκαταβολή φόρου το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί στο 80%.
- Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης από το 24% στο 22% για τα κέρδη του 2021, με το κόστος του προϋπολογισμού να ανέρχεται περίπου σε 200 εκατ. ευρώ. 

Επιχείρηση με φορολογητέα κέρδη 50.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 12.000 ευρώ (δεν υπολογίζεται στο παράδειγμα η προκαταβολή φόρου). Για το ποσό που απομένει (38.000 ευρώ), εφόσον διανεμηθεί, θα καταβληθούν επιπλέον 1.900 ευρώ. Δηλαδή η επιχείρηση θα πληρώσει συνολικά 13.900 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται ο φόρος θα μειωθεί στα 11.000 ευρώ, ενώ ο φόρος στα διανεμόμενα διαμορφώνεται στα 1.950 ευρώ. Συνολικά θα πληρώσει 12.950 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται στα 950 ευρώ. 

Σημαντική είναι και η μείωση της προκαταβολής φόρου. Πέρυσι η κυβέρνηση είχε μηδενίσει την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 35%, ενώ περιοριζόταν στο 70%, από 100%, για τις επιχειρήσεις με πτώση τζίρου έως 15%. Για τις φετινές δηλώσεις η προκαταβολή φόρου θα ανέλθει στο 70% ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, ενώ το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί στο 80%. 

Οι κερδισμένοι των αλλαγών 
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι, καθώς μειώθηκε ο συντελεστής φορολόγησης από το 22% στο 9%, αποκομίζοντας όφελος 1.300 ευρώ. Ταυτόχρονα, "πάγωσε" η εισφορά αλληλεγγύης τόσο για τα εισοδήματα του 2020 όσο και του 2021. Πλέον μειώνεται και η προκαταβολή φόρου στο 55%, από 100% που ίσχυε μέχρι σήμερα. 

Παράδειγμα: 
Ελεύθερος επαγγελματίας εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ στη φετινή φορολογική δήλωση.
Φόρος εισοδήματος: 3.100 ευρώ
Προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%: 3.100 ευρώ
Σύνολο φόρου πριν από τη μείωση της προκαταβολής φόρου: 6.200 ευρώ
Προκαταβολή φόρου με συντελεστή 55%: 1.705 ευρώ
Σύνολο φόρου μετά τη μείωση της προκαταβολής φόρου: 4.805 ευρώ
Όφελος: 1.395 ευρώ

Εισφορά αλληλεγγύης
Το 2022 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι αυτοαπασχολούμενοι θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση στις αποδοχές θα διατηρηθεί και το 2022. Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 σηματοδοτεί επί της ουσίας και την κατάργησή της, καθώς το 2023 θα διεξαχθούν, εκτός απροόπτου, εθνικές εκλογές. 

Αυτοί που θα γλιτώσουν σίγουρα την εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος είναι:
- Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογούμενους οι οποίοι τα δύο προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων. Από τον φετινό Ιανουάριο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα "βλέπουν" μια έμμεση αύξηση στους μισθούς, εξέλιξη η οποία δεν πρόκειται να αναστραφεί την επόμενη χρονιά. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με δύο παιδιά και αποδοχές 1.500 ευρώ έχει μηνιαία αύξηση περίπου 23 ευρώ, λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου και των ασφαλιστικών του εισφορών.
- Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, καθώς και οι αγρότες.
- Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που αποκτά εισοδήματα 25.000 ευρώ από ενοίκια θα έχει όφελος ύψους 426 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022.
- Όσοι λαμβάνουν μερίσματα.


capital.gr