MY KTEO

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

«Ανάγκη προτεραιοποίησης εμβολιασμού εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ»


Η πανδημική κρίση σε αυτήν τη φάση μαίνεται, με τις ανάγκες προστασίας να έχουν αυξηθεί περαιτέρω. Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο δείκτη θνησιμότητας στην Ευρώπη, εν μέσω, μάλιστα, ενός πολύμηνου λοκντάουν, το οποίο, όπως αποδεικνύεται περίτρανα, δεν έδωσε κανένα αποτέλεσμα εδώ κι έξι μήνες. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι οι εστίες υπερμετάδοσης και οι χώροι τεράστιου υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να αποτελέσουν, έστω και τώρα, μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης στο άμεσο διάστημα.

 

Τέλος, τονίζεται ότι Σύλλογοι Εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για μη- εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς κι απόκρυψη κρουσμάτων.

 

Επειδή τα υποχρεωτικά self- tests στα σούπερ μάρκετ δεν εγγυώνται απόλυτα την αναχαίτιση της μετάδοσης του κορωνοϊού, καθώς συνιστούν συμπληρωματικό μέτρο προστασίας.

 

Επειδή οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ ανήκουν στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, που έχουν προσφέρει, αλλά κι έχουν θέσει συστηματικά τη ζωή τους σε κίνδυνο όλους αυτούς τους 14 μήνες που διαρκεί η πανδημική κρίση.

 

Επειδή τα σούπερ μάρκετ είναι χώροι με ελάχιστο εξαερισμό, ενώ συνήθως ούτε οι αποστάσεις τηρούνται επ’ ακριβώς, αλλά, ακόμη κι αν τηρούνται, σίγουρα δεν επαρκούν για την προστασία των εργαζομένων.

 

Επειδή τα υγειονομικά πρωτόκολλα από μόνα τους δεν επαρκούν.

 

Επειδή επίκειται αυξημένη κινητικότητα την επόμενη περίοδο, άρα είναι απαραίτητο ένα πλέγμα απόλυτης προστασίας.

 

Επειδή δε θα επιτευχθεί βιώσιμο άνοιγμα της οικονομίας ούτε ζώνη ανοσίας, εάν δεν πραγματοποιηθεί αυτό.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται, αμέσως μετά τον εμβολιασμό των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, να προτεραιοποιήσουν εκείνον των εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ (που ανήκουν στους essential workers);

 

2. Εάν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού;

 

3. Προτίθενται να προβούν σε ελέγχους της τήρησης των υπαρχόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σούπερ μάρκετ κι αν ναι, με ποιον τρόπο;