MY KTEO

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Χαλκίδας: "Για τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων"


Στις 7 Νοεμβρίου 2020, σύσσωμος ο κλάδος ακύρωσε να κυβερνητικά σχέδια για την επιβολή ηλεκτρονικών εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ.Σ.). Με το 95% της αποχής από τις ψευτοεκλογές που έστησε το Υπουργείο Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί ξεκαθάρισαν ότι, δε θα δεχτούν την κρατική – κυβερνητική παρέμβαση στον τρόπο επιλογής των εκπροσώπων τους στα Υ.Σ., δε θα νομιμοποιήσουν τις διάτρητες και απόλυτα ελεγχόμενες διαδικασίες των ηλεκτρονικών εκλογών, δε θα επιτρέψουν να ανοίξει ο δρόμος για να μπει χέρι στην λειτουργία των σωματείων, να επιβληθεί καθεστώς εκτεταμένου ελέγχου, εκφοβισμού και νοθείας.

Η στάση των εκπαιδευτικών αποτελεί τεράστια παρακαταθήκη συνολικά για το συνδικαλιστικό κίνημα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Άνοιξε το δρόμο και σε άλλους χώρους δουλειάς, σε μεγάλες Ομοσπονδίες (π.χ. ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΟΣΥΑΠΕ κ.α.) να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις, για αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές. Είναι συμβολή στον αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση!

Οι υγειονομικοί περιορισμοί και οι αντικειμενικές δυσκολίες πραγματοποίησης εκλογών με φυσική παρουσία ήταν απλά το πρόσχημα της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ για να επιβάλουν μια προειλημμένη απόφαση. Δεν είναι τυχαίο ότι σε άλλους χώρους, όπως στους εργαζόμενους του Υπουργείου Παιδείας δόθηκε παράταση θητείας στους αντίστοιχους αιρετούς!

Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, αντί να αναγνωρίσουν την ήττα τους και την αποτυχία των αυταρχικών τους επιλογών, συνεχίζουν να βαδίζουν στο δρόμο του ακραίου αυταρχισμού που εξ αρχής επέλεξαν. Αφού αρχικά είχαν το θράσος να ορίσουν ως αιρετούς ανθρώπους που είχαν αποσυρθεί από υποψήφιοι, και αφού η πλειοψηφία των συναδέλφων αυτών παραιτήθηκε (για δεύτερη φορά) προχωράνε χωρίς καμία ντροπή, σε «ανασυγκρότηση» των νόθων ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ. Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση διορίζει δοτά μέλη σε αντικατάσταση των δύο αιρετών μελών που συμμετείχαν στα Συμβούλια. Για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι δεν εκπροσωπούνται από εκλεγμένα μέλη αλλά από διορισμένα, δοτά μέλη από το Υπουργείο και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Πρόκειται για πρωτοφανή διαδικασία κρατικής παρέμβασης εντός του συνδικαλιστικού κινήματος!

Είναι πρόκληση να υποστηρίζει το Υπουργείο ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να δώσει λύση και να λειτουργήσει τα Υ.Σ.… Ντροπή!!Το Υπουργείο Παιδείας έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Η αλήθεια είναι πως, προσπαθεί να ολοκληρώσει το προσχεδιασμένο έγκλημα, να καταργήσει στην πράξη την παρουσία εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια στα οποία ούτως ή άλλως την πλειοψηφία δεν την είχαν οι εργαζόμενοι άλλα η διοίκηση. Υπενθυμίζουμε πως, το καλοκαίρι του 2020, με μια πρωτοφανή διαδικασία, μια σειρά κυβερνητικοί «συνδικαλιστές» έγιναν Διευθυντές Εκπαίδευσης (πρόεδροι δηλαδή των Υπηρεσιακών Συμβουλίων)! Απ΄ ότι φαίνεται, κρίθηκαν για τις χρόνιες υπηρεσίες τους στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και επιλέχθηκαν ώστε, από εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών να είναι εκπρόσωπους του Υπουργείου Παιδείας.

Φαίνεται ότι ενοχλεί ακόμα και η παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υ.Σ. Κυρίως αυτών των αιρετών που στέκονται στο πλευρό του κλάδου και των σωματείων, που δεν αξιοποιούν τη θέση τους για «ρουσφέτια» και «εξυπηρετήσεις», που δεν ταυτίζονται με τη διοίκηση αλλά είναι «το μάτι και το αυτί» των συναδέλφων στα Συμβούλια, που δίνουν την μάχη μαζί με τα σωματεία για τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. 

Χαιρετίζουμε τη στάση όλων των συναδέλφων που συντάχτηκαν με τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου και έχουν παραδώσει τις παραιτήσεις τους, μη αποδεχόμενοι να νομιμοποιήσουν Υπηρεσιακά Συμβούλια από δοτά, αρεστά στο Υπουργείο και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, μέλη. Είναι πράξη υπεράσπισης του χαρακτήρα του αιρετού ως εκπροσώπου των συναδέλφων. Οι ελάχιστοι που με τη θέλησή τους συμμετέχουν σε αυτά τα Συμβούλια και θέλουν να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ενώ εκπροσωπούν μονάχα το Υπουργείο Παιδείας και τις επιδιώξεις  του θέτουν οικοθελώς τον εαυτό τους εκτός κλάδου! Επιπλέον, η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει πως απέναντι από τον κλάδο τοποθετούνται οι Περιφερειακοί Διευθυντές και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να είναι μέλη των Συλλόγων.

Δε χωράνε «ναι μεν αλλά». Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων.

Εδώ και τώρα τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ:

           Να καλέσουν όλους συναδέλφους που εμφανίζονται ως «αιρετοί» (ενεργοποιώντας το κατάπτυστο άρθρο 123 του ν.4763/2020 ή με τα απονομιμοποιημένα αποτελέσματα των ψευτοεκλογών) να καταθέσουν άμεσα τις παραιτήσεις τους στην υπηρεσία και τους τοπικούς Συλλόγους και να απέχουν από τις συνεδριάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Να ακυρώσουν το κυβερνητικό πραξικόπημα στην πράξη. Δεν αποτελεί «υπηρεσιακή υποχρέωση» για κανέναν συνάδελφο να γίνεται «αιρετός» με το ζόρι, με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»…της κυβέρνησης και του Υπουργείου. Η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ ξεκαθαρίζει το παραπάνω ζήτημα.

           Να καλέσουν αντίστοιχα και όλους τους «διορισμένους» ως τακτικά μέλη των Υ.Σ. να καταθέσουν επίσης τις παραιτήσεις τους.

           Να συγκεντρώσουν το σύνολο των παραιτήσεων από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και να προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρία στο ΥΠΑΙΘ απαιτώντας να γίνουν αποδεκτές.

           Να στηρίξουν με όλα τα μέσα τους συναδέλφους (φερόμενους ως «αιρετούς» και διορισμένους που συντάσσονται με το κλάδο), απέναντι στις κυβερνητικές απειλές και τον αυταρχισμό, ώστε να μη συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων.

           Να καλέσουν τα Δ.Σ. των τοπικών Συλλόγων και ΕΛΜΕ να λάβουν όλα τα μέτρα που προβλέπουν τα καταστατικά τους για όλους τους δήθεν αιρετούς και τους διορισμένους που δεν συντάσσονται με την απόφαση του κλάδου.

           Ειδικά να καλέσει τα Δ.Σ. των τοπικών συλλόγων να θέσουν άμεσα εκτός σωματείων τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

 

Εδώ και τώρα παράταση της θητείας των εκλεγμένων από κανονικές διαδικασίες αιρετών (εκλογές 2018) και πραγματοποίηση δια ζώσης εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα!