MY KTEO

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

«Επιδεικτική η αδιαφορία της Κυβέρνησης για τους συκοπαραγωγούς της Βόρειας Εύβοιας»


Επιδεικτική αδιαφορία δείχνει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στις αναφορές που έχει κάνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη, για τις ζημιές που υπέστησαν οι συκοπαραγωγοί στο φυτικό τους κεφάλαιο από την κακοκαιρία «Μήδεια», ζητώντας την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή αντίστοιχων αποζημιώσεων.

Δυο μήνες έχουν περάσει από την επέλαση του χιονιά, που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σύκου στη Βόρεια Εύβοια και ακόμη δεν έχει εμφανιστεί κανείς αρμόδιος να κάνει εκτίμηση των ζημιών ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου τους.

Άλλη μία συνέπεια, εκτός απ’ την τεράστια οικονομική ζημιά είναι πως η κρατική αυτή αδιαφορία στέκεται εμπόδιο για τους παραγωγούς που θέλουν να κάνουν εργασίες στα κτήματά τους, αλλά είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μέχρι να πραγματοποιηθεί η καταγραφή των ζημιών.

Επίσης παρά τις οχλήσεις που έχουν γίνει ουδεμία σκέψη υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο να ενταχθούν, οι συκοπαραγωγοί και οι ιδιοκτήτες μικρών συσκευαστηρίων σύκων, στους πληττόμενους απ’ την πανδημία κλάδους και να λάβουν ενισχύσεις για την απώλεια των εισοδημάτων τους.

Σχετική δήλωση για το θέμα έχει κάνει και ο Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, στις 12/4/2021 και στην οποία αναφέρει.

“Πρόκειται για μια απαράδεκτη για τους συκοπαραγωγούς της Β. Εύβοιας απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, τόσο για την έκτακτη ενίσχυση λόγω της πανδημίας, όσο και για την καθυστέρηση στην εκτίμηση των ζημιών από τη πρόσφατη κακοκαιρία, η οποία μέχρι αυτή την ώρα εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα, παρότι οι παραγωγοί έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει το καθαρισμό των πληγέντων δένδρων.

Όσον αφορά δε στην έκτακτη κρατική ενίσχυση λόγω πανδημίας δεν υπάρχει καμία δέσμευση, για την οποία μάλιστα οι πληγέντες παραγωγοί έχουν στείλει στο Υπουργείο τα απαραίτητα δικαιολογητικά που στοιχειοθετούν την απώλεια εισοδήματος.

Το απαράδεκτο δε της απάντησης συμπληρώνεται με την ενημέρωση των συκοπαραγωγών ότι οι συνάδελφοί τους στον τομέα της παραγωγής σύκων για νωπή κατανάλωση σε όλη την Επικράτεια θα τύχουν κρατικής ενίσχυσης που καθορίζεται στα 200 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας σύκων”

Επειδή η παραγωγή και συσκευασία σύκου αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας της Βόρειας Εύβοιας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση:

         Να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, που υπέστη το φυτικό κεφάλαιο των παραγωγών σύκου της Βόρειας Εύβοιας, ώστε το συντομότερο δυνατόν να συνταχθεί ο φάκελος που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε αυτή να δώσει άδεια για έκτακτη οικονομική ενίσχυση (de minimis).

         Να ενταχθούν οι παραγωγοί σύκου και οι ιδιοκτήτες μικρών συσκευαστηρίων της Βόρειας Εύβοιας, στους πληττόμενους απ’ την πανδημία κλάδους και να τους χορηγηθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Ο.Μ.  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΑΙΔΗΨΟΥ