MY KTEO

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Τον οδικό χάρτη για το Πάσχα ανακοινώνει η κυβέρνηση - Οριστικό "κόκκινο" στις υπερτοπικές μετακινήσεις


Τον οδικό χάρτη για τον εορτασμό του εφετινού Πάσχα, αλλά και τα επόμενα βήματα επιστροφής στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα, αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες ώρες η κυβέρνηση. Υπό το πρίσμα του αποτυπώματος της πανδημίας στην κοινότητα, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να καταθέσει τις τελικές εισηγήσεις της προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Από τη στιγμή, δε, που οι ειδικοί καταλήξουν άμεσα στις αποφάσεις τους δεν αποκλείεται οι σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις να πραγματοποιηθούν ακόμα και το απόγευμα, με στόχο οι πολίτες να γνωρίζουν από νωρίς το…modus vivendi των εορταστικών ημερών.

Εν αναμονή, λοιπόν, των τελικών ανακοινώσεων και όσο σενάρια κάνουν λόγο ακόμα και για ένα τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το στοιχείο που κυριαρχεί είναι ότι τα δεδομένα της πανδημίας  αποτυπώνουν το εύθραυστο της ισορροπίας. Κυβέρνηση και ειδικοί…πατούν φρένο στο άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, με την πασχαλινή περίοδο να εορτάζεται, όπως όλα δείχνουν, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, σε σύγκριση με το 2020, αλλά με μέτρα που δε θα θέσουν σε κίνδυνο τα κεκτημένα των τελευταίων εβδομάδων.

Δυο είναι οι στόχοι του… κόκκινου στις υπερτοπικές μετακινήσεις. Από τη μία να τεθεί εκτός πλάνου κάθε ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια της χώρας. Από την άλλη, να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα ανοίξουν την οδό της επανεκκίνησης συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, μέχρι το ορόσημο της 14ης Μαΐου.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, μάλιστα, το έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος.

Mε, προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test", σημείωσε ο πρωθυπουργός, στην τοποθέτησή του σε διαδικτυακό σεμινάριο, στο πλαίσιο της "Πολιτικής Ακαδημίας" της Νέας Δημοκρατίας.

Για το άνοιγμα τριών βασικών δραστηριοτήτων, στο… ημερολόγιο έχουν τσεκαριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες. 

Έτσι:
- Στις 10 Μαΐου είναι πιθανή η επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και η επανεκκίνηση της δια ζώσης εκπαίδευσης για γυμνάσια και δημοτικά. Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η επαναλειτουργία της εστίασης να ξεκινήσει λίγες ημέρες νωρίτερα από τη 10η Μαΐου. Δηλαδή, στις 6 ή στις 7 του επόμενου μήνα.
- Στις 14 Μαΐου, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, θα σηκώσει αυλαία η θερινή τουριστική περίοδος. Θα έχει προηγηθεί στις αρχές του μήνα η συνολική επιστροφή στην κανονικότητα για το λιανεμπόριο, καθώς οι καταναλωτές θα μπορούν να προσέρχονται στα εμπορικά καταστήματα, για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους, χωρίς την αποστολή μηνύματος και τη λογική του "click away" ή του "click in shop". 


capital.gr του Δημήτρη Γκάτσιου