MY KTEO

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Μοσχάρι λεμονάτο με ρύζι


Υλικά Συνταγής:
Για το μοσχάρι
1 κιλό μοσχάρι (νουά ή ποντίκι)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1 καρότο
1/2 κρεμμύδι
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 λεμόνι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. κορν φλάουρ
σπάγκος μαγειρικής
Για το πολύχρωμο ρύζι
2 φλ. ρύζι
1/4 φλ. ελαιολαδο
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 φλ. αρακά
2 κ.σ. άνηθο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Για το λεμονάτο μοσχάρι
Για τέλειο μοσχάρι λεμονάτο στην κατσαρόλα, στεγνώνουμε πρώτα πολύ καλά το κρέας σε απορροφητικό χαρτί. Αν θέλουμε, δένουμε το μοσχαράκι με σπάγκο για να κρατήσει το σχήμα του, ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το περάσει σε δίχτυ.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το μοσχάρι για 10 λεπτά από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ολόκληρα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπάσουμε το κρέας.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχαράκι. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, γυρίζουμε το κρέας ώστε να βράσει ομοιόμορφα.

Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος του βρασμού και αφαιρούμε όλα τα λαχανικά. Βγάζουμε το μοσχάρι και το βάζουμε σε ξύλο κοπής και αφαιρούμε τον σπάγκο ή το δίχτυ.

Κρατάμε 2 φλ. ζωμό στην άκρη για το ρύζι. Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Κόβουμε το μοσχαράκι σε φέτες και το ξαναβάζουμε στη σάλτσα.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι ελαφρά να πυκνώσει η σάλτσα. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να δένετε σωστά τις σάλτσες σας.

Για το ρύζι
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει. Προσθέτουμε το ζωμό και 2 φλ. ζεστό νερό. Προσθέτουμε τον αρακά.

Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια και το ρύζι να έχει ρουφήξει όλα τα υγρά.

Είναι απαραίτητη η χαμηλή φωτιά για να προλάβει το ρύζι να μαγειρευτεί. Όλα τα μυστικά για τέλειο σπυρωτό ρύζι πιλάφι εδώ.

Προς το τέλος, αλατίζουμε. Αποσύρουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 10′ να τραβήξει την υγρασία του.

Τέλος, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, αφρατεύοντας το ρύζι με το πιρούνι. Σερβίρουμε στα πιάτα λίγο ρύζι πολύχρωμο με μια φέτα μοσχάρι λεμονάτο και μπόλικη σάλτσα.


www.argiro.gr