MY KTEO

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Υπάλληλος του ΕΦΚΑ πωλούσε ένσημα σε ασφαλισμένους έναντι αμοιβής


Στην «φάκα» των ελεγκτών του ΕΦΚΑ έπεσε υπάλληλος του υπερταμείου ασφάλισης, ο οποίος φέρεται να πωλούσε «πλαστά» ένσημα σε ασφαλισμένους, κυρίως σε αλλοδαπούς, λαμβάνοντας 10 ευρώ για κάθε μέρα ασφάλισης. Με αυτό τον τρόπο άνθρωποι κατάφερναν να εμφανίζονται ως ασφαλισμένοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν.

 

Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, η οποία συζητήθηκε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ, ο συγκεκριμένος υπάλληλος, έχοντας γνώση του αντικειμένου του τομέα των οικοδομοτεχνικών έργων, απασχολούμενος στο αντικείμενο αυτό από το 2011, προέβη σε μη σύννομες παραλαβές Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), λαμβάνοντας χρηματικά ποσά, σε συνεργασία με λογιστικό γραφείο.

 

Στην έκθεση τονίζεται, ότι οι παραλαβές των ΑΠΔ από τον υπάλληλο, δεν ήταν σύννομες για τους εξής λόγους: δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση, υπήρχε συνεργασία ασφαλισμένων και αγορά ενσήμων από τον εν λόγω υπάλληλο, δεν είχαν υποβληθεί οι ΑΠΔ από τους εργοδότες, οι οποίοι αγνοούσαν την υποχρέωσή τους αυτή, και τέλος δεν ήταν δυνατή η ταυτοποίηση του εργοδότη.

 

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο επίορκος δημόσιος υπάλληλος για να μπορέσει να καταχωρήσει ηλεκτρονικά τις παράνομες ΑΠΔ στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα του ταμείου χρησιμοποιούσε τους προσωπικούς κωδικούς συναδέλφων του, φυσικά εν αγνοία τους.

 

Από τον διοικητικό έλεγχο, κατά τον οποίο λήφθηκαν υπόψη το σύνολο των χειρόγραφων ΑΠΔ, που παραλήφθηκαν από τον υπάλληλο, σε συνδυασμό με το αντίστοιχο φυσικό αρχείο (σώμα εντύπου υποβολής ΑΠΔ με δικαιολογητικά, πινακίδα και φάκελο εργοδότη οικοδομοτεχνικού έργου), τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν στα έργα αυτά από το υποκατάστημα και τις μαρτυρίες των ασφαλισμένων και των εργοδοτών προέκυψαν συνολικά 59 παράνομες παραλαβές ΑΠΔ, που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση και ασφάλιση ή περιελάμβαναν ακόμη και εικονική ασφάλιση, συνολικού ποσού 112.396,52 ευρώ, εκ του οποίου το ποσό των 79.642,37 ευρώ δεν είχε καταβληθεί.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το Δ.Σ του ΕΦΚΑ έκανε δεκτή ομόφωνα την εισήγηση της διοίκησης του ταμείου προκειμένου ο συγκεκριμένος υπάλληλος να σταλεί στο πειθαρχικό.