MY KTEO

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Αυτή είναι η πιο ερωτική περίοδος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Πώς μεταβάλλεται η ερωτική επιθυμία της εγκύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πιο τρίμηνο θεωρείται το πιο... ερωτικό.
Μεταπτώσεις παρατηρούνται στην ερωτική διάθεση της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και η αλλαγή της ερωτικής διάθεσης της γυναίκας είναι  πιθανή, δεν είναι απαραίτητο ότι η λίμπιντό της θα γίνει εντονότερη ή υποτονική.

Οι όποιες αλλαγές στην λίμπιντο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ομαλότητα της εγκυμοσύνης, αλλά και τα συναισθήματα που κατακλύζουν το μυαλό της γυναίκας κατά την ευαίσθητη αυτή περίοδο.

Η πιο πάνω συναισθηματική αστάθεια εξηγεί και την έντονη ερωτική επιθυμία ορισμένων γυναικών, σε αντίθεση με την πλήρη απουσία της από άλλες.

Πρέπει να τονιστεί πως ο τρόπος που βιώνεται η εγκυμοσύνη από κάθε γυναίκα είναι διαφορετικός και δεν μπορεί να είναι μία και απόλυτη η απάντηση στο αν παρατηρείται αύξηση ή μείωση στην ερωτική επιθυμία της.

Αντίθετα είναι πολύ πιθανό η έγκυος να νιώθει αντικρουόμενα συναισθήματα για το αν θα πρέπει ή όχι να έχει σεξουαλικές σχέσεις με τον σύντροφό της. Μεγάλος αριθμός γυναικών λοιπόν αναφέρει αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, όμως υπάρχει και σημαντικός αριθμός γυναικών που λόγω της αύξησης του βάρους αισθάνονται απωθητικές και αποφεύγουν κάθε σωματική επαφή.

Κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης τα πρώτα συμπτώματα όπως η κόπωση και η ναυτία είναι πολύ πιθανό να μειώσουν την ερωτική διάθεση της γυναίκας. Εντούτοις μια γυναίκα που θα ξεπεράσει αυτές τις ενοχλήσεις δεν αποκλείεται να αισθανθεί αύξηση της ερωτικής της επιθυμίας.

Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συχνά αποτελεί περίοδο τόνωσης της σεξουαλικής επιθυμίας, καθώς τα συμπτώματα της πρώτης φάσης έχουν πια υποχωρήσει και οι γυναίκες έχουν περισσότερη ερωτική διάθεση.

Στο τρίτο τρίμηνο το μέγεθος της κοιλιάς αλλά και το βάρος δυσχεραίνουν τη γυναίκα και επαναφέρουν το αίσθημα κόπωσης με αποτέλεσμα να βάλλεται και η λίμπιντό της.

Αντίστοιχη διαφοροποίηση παρατηρείται και στη σεξουαλική διάθεση του άνδρα, χωρίς όμως και πάλι να είναι σίγουρη η κατεύθυνση της. Οι αντιλήψεις κάθε άνδρα, η σχέση του με τη σύντροφό του αλλά και το πόση έλξη του προκαλεί το σώμα της κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης παίζουν καταλυτικό ρόλο στην σεξουαλική επιθυμία. Έχουν παρατηρηθεί αρκετές περιπτώσεις ανδρών που ελκύονται ερωτικά από τις αλλαγές στο σώμα της συντρόφου τους, όπως η διόγκωση των μαστών.

Από την άλλη μεριά, ένας αριθμός ανδρών καταπιέζει ή δεν νιώθει ερωτική επιθυμία φοβούμενος πως η ερωτική πράξη μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Ιάκωβο Σούση μαιευτήρα-γυναικολόγο, Ιατρό Αναπαραγωγής.


ygeiamou.gr