Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Γίγαντες με σπανάκι και μυρωδικά της Αργυρώς

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Σάββατο, 24 Απριλίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Γίγαντες με σπανάκι και μυρωδικά της Αργυρώς


Υλικά Συνταγής:
500 γραμ. γίγαντες
750 γραμ. σπανάκι
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊντανό
800 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ
1 φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. φρυγανιά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Για τους γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο από την προηγουμένη μουσκεύουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής. Την επομένη ξεπλένουμε πολύ καλά. Βράζουμε τους γίγαντες με καθαρό νερό για 30΄. 

Τους στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι. Το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια για να φτιάξουμε γίγαντες με σπανάκι.

Το βάζουμε σε μπολ και το αλατίζουμε. Το αφήνουμε να σταθεί για 15΄. Το μαραίνουμε ζουλώντας το με τα χέρια, ν’ αποβάλει τα υγρά του. Το τοποθετούμε σε μπολ.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, άνηθο, μαϊντανό, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Τ’ ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.

Σε λαδωμένο μακρόστενο πυράντοχο σκεύος ή στρογγυλό 32 ή 34 εκ. ταψί στρώνουμε τα μισά χόρτα. Ενδιάμεσα κάνουμε μία στρώση τους γίγαντες, από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα χόρτα. 

Καλύπτουμε με μία στρώση ψιλοκομμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε το φαγητό με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.

Εναλλακτικά
Σε περιόδους εκτός νηστείας προσθέστε 300 γραμ. τρίμματα φέτας στο μείγμα των χόρτων και κρατήστε 1 φλ. τσαγιού τρίμματα. Με αυτά πασπαλίστε την επιφάνεια των φαγητών λίγο πριν τα βάλετε στο φούρνο.


argiro.gr