MY KTEO

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Προ των πυλών νέα μείωση εισφορών για τους εργοδότες


Στα "σκαριά" βρίσκεται νέα μείωση των εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 1,1 μονάδες.

Έγκυρες πηγές του Capital.gr από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως έχει "κλειδώσει" η εφαρμογή της ήδη ψηφισμένης μείωσης των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5% το 2022, ενώ θα επέλθει επιπλέον μείωση 0,6% πιθανότατα από τις άλλες συνεισπραττόμενες εισφορές.

Έτσι, θα υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση περί μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 5 μονάδες έως το 2023.

Πώς θα "τρέξει" η μείωση
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μείωση 0,9% στις εισφορές των μισθωτών πλήρους απασχόλησης τον Ιούνιο του 2020, ενώ πέρασε επιπλέον μείωση 3% στις εισφορές όλων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο του 2021. Με άλλα λόγια, οι εισφορές έχουν ήδη μειωθεί κατά 3,9 μονάδες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, μέσω του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση, διατήρησε τη διάταξη του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου σύμφωνα με την οποία οι εισφορές υπέρ του επικουρικού θα μειωθούν από το 6,5% στο 6% (δηλαδή κατά 0,5 μονάδες) από την 1η Ιουνίου του 2022. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών επικουρικού κατά 0,25% και ταυτόχρονα η μείωση των εργατικών εισφορών επικουρικού κατά επίσης 0,25%. Έτσι, θα αυξηθεί κατά το αντίστοιχο ποσοστό η επιχειρηματική ρευστότητα, αλλά και το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων.

Αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας αναφέρουν πως η διάταξη περί μείωσης των εισφορών επικουρικού κατά 0,5 μονάδες το 2022 θα παραμείνει και θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης περί μείωσης των εισφορών των μισθωτών κατά 5 μονάδες την περίοδο 2020-2023.

Παράγοντες των Ταμείων, επίσης, επισημαίνουν στο Capital.gr πως, δεδομένου ότι από 1η Ιανουαρίου 2022 έχει εξαγγελθεί η λειτουργία του νέου ταμείου επικουρικής ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η εφαρμογή της σχετικής μείωσης νωρίτερα, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2022.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες 0,6 μονάδες που θα μείνουν μέχρι την εκπλήρωση της δέσμευσης περί μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 μονάδες έως το 2023, θα προέλθουν από τις άλλες συνεισπραττόμενες εισφορές και, πιθανότατα, πάλι από εκείνες του ΟΑΕΔ.

Εφόσον υλοποιηθεί πλήρως η σχετική εξαγγελία, το μη μισθολογικό κόστος θα έχει πέσει από το 40,5%, που ήταν πριν τον Ιούνιο του 2020, στο 35,5%, ενώ ήδη έχει πέσει στο 36,6%.

Τι αναφέρει το σχέδιο του υπ. Εργασίας
Η κυβερνητική πρόθεση περί περαιτέρω ελάφρυνσης του μη μισθολογικού κόστους επιβεβαιώθηκε και από το ετήσιο σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας για του 2021, το οποίο δημοσιεύτηκε στις αρχές του περασμένου μήνα.

Όπως αναφέρει στο εν λόγω σχέδιο, "προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατόπιν η εφαρμογή της μείωσής τους, στο πλαίσιο της ανάγκης για περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους".

Στο ίδιο σχέδιο το υπουργείο κάνει λόγο για "πιθανά σενάρια διατήρησης της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών (σ.σ. της μείωσης των 3 μονάδων που θεσπίστηκε ως έκτακτο μέτρο για φέτος) μετά το 2021" και "προοπτικές" για "περαιτέρω σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες (σ.σ. δηλαδή κατά 1,1 μονάδες επιπλέον) μέχρι το 2023".

Εξάλλου, στο σχέδιο δράσης του υπ. Εργασίας τονίζεται ότι "το μη μισθολογικό κόστος της μισθωτής εργασίας στη χώρα είναι αρκετά υψηλό. Η μείωσή του μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να επιδράσει θετικά στην απασχόληση, αυξάνοντας τα κίνητρα για προσλήψεις και μειώνοντας αντίστοιχα τα κίνητρα για αδήλωτη απασχόληση και τονώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών".

Παράταση ενός μήνα για τις δόσεις του Μαρτίου
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα οριζόντια μείωση εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις, συνεχίζει τα μέτρα ελάφρυνσης όσων θίγονται από τις συνέπειες της κορονο-κρίσης. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η αναστολή των δόσεων του Μαρτίου για τις ενεργές ρυθμίσεις των κλειστών επιχειρήσεων.

Αυτό σημαίνει πως όσες δόσεις ήταν απαιτητές έως τις 31 Μαρτίου 2021 μπορούν να καταβληθούν έως 30 Απριλίου. Αντιστοίχως, μεταφέρεται η προθεσμία πληρωμής και των επόμενων δόσεων (Απριλίου, Μαΐου κ.λπ.).

Επισημαίνεται πως η παράταση αυτή ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τις ρυθμίσεις των επιχειρήσεων-εργοδοτών για χρέη που αφορούν εισφορές μισθωτών (τέως ΙΚΑ) και όχι για χρέη που αφορούν τη δική τους ασφάλιση (υπέρ του τέως ΟΑΕΕ).

Κατά τα άλλα, υπενθυμίζεται πως:
- Τα χρεωστικά υπόλοιπα της εκκαθάρισης του 2020 για τις εισφορές των παράλληλα απασχολούμενων ελευθέρων επαγγελματιών θα μπορούν να καταβληθούν σε 6 δόσεις στο διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2021.
- Τα χρεωστικά υπόλοιπα της εκκαθάρισης του 2019 για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών μπορούν να εξοφληθούν σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις στο διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου 2021.
- Οι οφειλές των κλειστών και πληττόμενων ελευθέρων επαγγελματιών για το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2021 και των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων-εργοδοτών πρέπει να καταβληθούν έως τον Δεκέμβριο του 2021 ή εναλλακτικά σε έως 48 δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022.


capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη