MY KTEO

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Ο γυναικείος οργασμός είναι “χρέος” μόνο του άντρα;


Σήμερα θα μιλήσουμε για σεξ. Και συγκεκριμένα για τον γυναικείο οργασμό. Πρέπει κάθε φορά που κάνει σεξ μια γυναίκα να έρχεται σε οργασμό; Τι ρόλο παίζει ο σύντροφος; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα μας βοηθάει να ξεφύγουμε από τα στερότυπα…

Γνωρίζουμε πολύ καλά το ανδρικό άγχος και την ανησυχία γύρω από την ανδρική σεξουαλική εικόνα. Μία ανησυχία που απλώνεται κυρίως γύρω από το πώς τον βλέπει η ερωτική του σύντροφος, αν είναι καλός εραστής, αν καταφέρνει να την φτάσει στην σεξουαλική κορύφωση μέσω της σεξουαλικής πράξης.

Ο άνδρας θέλει να επιβεβαιωθεί ναρκισσιστικά, να τονώσει το “εγώ” του. Κάτι που βλέπουμε αρκετά συχνά στα αστεία που κάνουν οι φίλοι μεταξύ τους αλλά και μέσα από την καθημερινότητα, τον τύπο, τις ταινίες κ.λ.π. Πρόκειται για ένα στερεότυπο όπου ακόμα και σήμερα φαίνεται πως δεν έχει αποβάλλει. Αν προσθέσουμε και τις ταινίες πορνό που πολύ συχνά παρακολουθεί εύκολα πλέον μέσω διαδικτύου. Επικρατεί η εικόνα ενός “τέλειου εραστή” με τα “δυνατά” προσόντα του και την μεγάλη σεξουαλική διάρκεια ή ακόμα και ταυτόχρονους οργασμούς που φαίνονται τόσο …απλοί.

Έτσι, ο άνδρας μέσα από το γνωστό στερεότυπο: “Ο άνδρας πρέπει πάντα να μπορεί να ικανοποιήσει μια γυναίκα”, ταλαιπωρεί πολλούς, σαν να είναι δικό του χρέος και να ευθύνεται μόνο εκείνος για τον γυναικείο οργασμό και μάλιστα η γυναίκα να κορυφώνει συχνά περισσότερες από μία φορές.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα μήπως ξεφύγουμε από στερεότυπα που θέλουν τον άνδρα να είναι πάντα “ετοιμοπόλεμος” και υπεύθυνος για την γυναικεία σεξουαλική ικανοποίηση.

Πρώτα από όλα, να τονίσω ότι η γυναίκα μπορεί να μην κορυφώνει κάθε φορά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει πρόβλημα. Δυστυχώς όμως είναι πολλές εκείνες που προσποιούνται την οργασμική τους κορύφωση για να τον “ανεβάσουν” ψυχολογικά ή επειδή νιώθουν πως οι ίδιες είναι προβληματικές στο σεξ. Φοβούνται μην θεωρηθούν ψυχρές και τελικά εκείνος αναζητήσει κάποια άλλη, πιο “σεξουαλική και θερμή γυναίκα”. Εδώ χρειάζεται να τονίσω, πως όταν μία γυναίκα νιώθει καλά με τον σύντροφό της, μπορεί να απολαύσει την σεξουαλική επαφή και να νιώσει όμορφα, χωρίς απαραίτητα να φτάσει στον οργασμό, τουλάχιστον όχι κάθε φορά. Διαφορετικά, μπαίνει και εκείνη στο παιχνίδι της προσποίησης χωρίς τελικά να απολαμβάνει.

Ο γυναικείος οργασμός δεν είναι μία απλή υπόθεση. Χρειάζεται και η γυναίκα να “φροντίσει” να γνωρίζει το σώμα της, να νιώθει καλά με αυτό, να ξεφύγει από πιθανά ταμπού και προκαταλήψεις, να μάθει να αφήνεται… Είναι και δική της “ευθύνη” η ερωτική κορύφωση, καθώς χρειάζεται να ζητήσει από τον σύντροφό της αυτό που της αρέσει, αυτό που την φτιάχνει ερωτικά και να πει όχι σε ό,τι την χαλάει.

Το σεξ είναι ένα παιχνίδι αισθήσεων όπως συνηθίζω να λέω. Αν λοιπόν οι δύο σύντροφοι δεν αφεθούν σε αυτό το παιχνίδι αλλά αγχώνονται για τις επιδόσεις και το αποτέλεσμα, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν ξέρουν …να παίζουν! Και το κάθε παιχνίδι έχει τους κανόνες του. Στο συγκεκριμένο, είναι απαραίτητα τα προκαταρκτικά όπου η γυναίκα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τον άνδρα για να διεγερθεί, η ηρεμία, η ψυχική χαλάρωση, το δόσιμο του ενός στον άλλον, το μοίρασμα: σωματικό και ψυχικό -ακόμα και στιγμιαίο, αν πρόκειται για ευκαιριακό σεξ.

Στους κανόνες του παιχνιδιού δεν ανήκει το άγχος κανενός για την σεξουαλική απόδοση, καθώς μεταδίδεται από τον έναν σύντροφο στον άλλο, στερώντας την ελευθερία, την απόλαυση και την ηδονή, βάζοντάς τους σε μία πιο μηχανιστική και αγχωτική λειτουργία, με συχνή την εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων.


tlife.gr