MY KTEO

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Χταπόδι με φάβα της Αργυρώς


Υλικά Συνταγής:
1 χταπόδι γύρω στο 1 κιλό
1 μπουκάλι ξύδι από κρασί
2 δαφνόφυλλα
5-6 κόκκους μπαχάρι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κλαδάκι ρίγανη
μπόλικο ελαιόλαδο
Για τη φάβα
1/2 κιλό φάβα
1 κρεμμύδι ξερό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
Για το γαρνίρισμα
1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
1 κ.σ κάππαρη

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε το χταπόδι με φάβα, ετοιμάζοντας πρώτα το χταπόδι. Χρειαζόμαστε ένα μικρό πήλινο σκεύος που να χωράει το χταπόδι. Αυτό είναι βασικό, για να  μην απλώσουν τα υγρά που θα χρησιμοποιήσουμε. 

Βάζουμε το χταπόδι στο πήλινο και το περιχύνουμε με το ξύδι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα.

Στραγγίζουμε και πετάμε το ξύδι. Βάζουμε στο πήλινο τη δάφνη, το πιπέρι, το σκόρδο και τη ρίγανη και καλύπτουμε το χταπόδι με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο πολύ καλά, σφραγίζοντας γύρω γύρω.

Ψήνουμε στους 200 °C σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45΄. Μετά τα πρώτα 20΄ξεσκεπάζουμε και αναποδογυρίζουμε το χταπόδι. γιατί με το ψήσιμο μαζεύει προς τα πάνω. Σφραγίζουμε ξανά το πήλινο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25΄επιπλέον.

Αφού ψηθεί, το βγάζουμε από το ζουμί του, το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε με παντρεμένη φάβα. Περιχύνουμε με τα ζουμάκια ψησίματος.

Για τη φάβα
Μουλιάζουμε τη φάβα μέσα σε νερό για 30΄και στη συνέχεια τη στραγγίζουμε. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και την καλύπτουμε με νερό (πέντε δάχτυλα επιπλέον). Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε καλά. 

Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο. Σιγοβράζουμε μέχρι να βράσει καλά, για 30-45΄ (δεν ανακατεύουμε τη φάβα από την ώρα που θα πάρει βράση γιατί θα κολλήσει.

Σβήνουμε τη φωτιά και με ξύλινη κουτάλα την ανακατεύουμε συνεχώς, να κρεμώσει, ή την περνάμε από μύλο λαχανικών. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο μαραίνουμε τα κρεμμύδια και την κάππαρη για 3-4΄να γίνουν διάφανα. Σερβίρουμε τη φάβα σε μία πιατέλα και τη γαρνίρουμε με την κάππαρη και τις φέτες κρεμμυδιού.


argiro.gr