Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Αλμυρό κέικ με μανιτάρια

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Αλμυρό κέικ με μανιτάρια


Υλικά Συνταγής:
50 γραµ. ελαιόλαδο
50 γραµ. βούτυρο
250 γραµ. μανιτάρια σε φέτες
150 γραµ. μορταδέλα ψιλοκομμένη (ή άλλο σαλάμι)
150 γραµ. τριμμένα κίτρινα τυριά
2 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
200 γραµ. γιαούρτι
250 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Για το αλμυρό κέικ με μανιτάρια και τυριά, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο από το συνολικό. Μόλις κάψει, σοτάρουμε τα μανιτάρια για 3΄ χωρίς πολύ ανακάτεμα μέχρι να πιούν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το υπόλοιπο λάδι, το λιωμένο βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε τα υλικά με σύρμα. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτουμε τα τυριά και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε με κουτάλι τα υλικά να βραχούν. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και με σπάτουλα ανακατεύουμε τα υλικά.

Θα χρησιμοποιήσουμε μακρόστενη φόρμα για κέικ ή στρογγυλή μικρή φόρμα. Βουτυρώνουμε τη φόρμα και αλευρώνουμε καλά. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το κέικ μανιταριών στην έτοιμη φόρμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας. Αφήνουμε το αλμυρό κέικ να σταθεί στην φόρμα για 10΄και το ξεφορμάρουμε με προσοχή. Σερβίρεται σαν σνακ ή με σαλάτα εποχής.

Μυστικά για το αλμυρό κέικ με μανιτάρια
-Τα μανιτάρια πρέπει να σοταριστούν χωρίς ανακάτεμα για να πιούν γρήγορα όλα τα υγρά τους.
-Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα βάλουμε στο μείγμα.
-Εναλλακτικά, ψήστε στους 170 °C στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα, για 55΄.
-Μπορείτε να βάλετε ό,τι αλλαντικό θέλετε, όπως μπέικον ψιλοκομμενο, ζαμπόν, πικάντικο σαλάμι κλπ.
-Λίγα αποξηραμένα μανιτάρια στο κέικ, θα απογειώσουν τη γεύση του κέικ μανιταριών! Τρίψτε απλά τα αποξηραμένα μανιτάρια πάνω στα ζεστά μανιτάρια κι ανακατέψτε τα ώστε να μαλακώσουν.


www.argiro.gr