Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Κοτόσουπα με κριθαράκι

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Κοτόσουπα με κριθαράκι


Υλικά Συνταγής:
1 μικρό κοτόπουλο (κομμένο σε μερίδες)
1 ξερό κρεμμύδι (σε καρέ)
1 πράσο (σε φέτες)
2 καρότα (σε μικρά καρέ)
1/2 σελινόριζα (σε μικρά καρέ)
2-3 κλωνάρια μαϊντανό
2-3 κλωνάρια σέλινο
1/3 φλ. κριθαράκι ψιλό
1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Για την κοτόσουπα με κριθαράκι και λαχανικά, σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1,5 λίτρο νερό. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το βράζουμε για 25′ από την ώρα που θα πάρει βράση.

Ξαφρίζουμε το νερό, όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά το μαϊντανό, το σέλινο, το αλατοπίπερο και το κριθαράκι.

Βράζουμε για 10′ ανακατεύοντας την κοτόσουπα τακτικά. Τέλος, στύβουμε το λεμόνι κι ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αφήνουμε την κοτόσουπα μετά το βράσιμο σκεπασμένη για 10′. Σερβίρουμε σε πιάτα.

Μυστικά για την ωραιότερη κοτόσουπα με κριθαράκι
-Η κοτόσουπα είναι ένα φαγητό βάλσαμο για την ψυχή και θρεπτική για τον οργανισμό. Μας προφυλάσσει από ιώσεις και είναι ιδανικό φαγητό για τα παιδιά.

-Η κοτόσουπα είναι προτιμότερο να γίνεται με ολόκληρο κοτόπουλο και όχι με φιλέτο κοτόπουλο.

-Το κριθαράκι είναι πάντα λίγο στην κοτόσουπα γιατί την παράσταση κλέβουν τα πολλά λαχανικά, βρασμένα στον ζωμό κότας. Το κριθαράκι μπορεί να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε μικρό ζυμαρικό έχετε ή σπασμένο φιδέ. Γίνεται χορταστική και αποκτάει διαφορετική υφή και γεύση.

-Μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα του κοτόπουλου. Άλλωστε αυτό που στην ουσία χρειαζόμαστε είναι τα κόκαλα που δίνουν τέλειο ζωμό κότας και το ψαχνό. Κόψτε λοιπόν ή ζητήστε από τον κρεοπώλη να κόψει το κοτόπουλο σε μικρές μερίδες και να αφαιρέσει την πέτσα.

-Αν πρόκειται να πλύνετε το κοτόπουλο, προτιμήστε να το βάλετε σε μπολ γεμάτο με νερό έτσι ώστε να μην πιτσιλάει ολόγυρα στον νεροχύτη όταν το πλένετε.

-Αποφεύγετε να ακουμπάτε το κοτόπουλο σε ξύλα κοπής και μην χρησιμοποιείτε το ίδιο μαχαίρι για κοτόπουλο και για τα λαχανικά σας.

-Οι επιφάνειες κοπής που χρησιμοποιείτε για κοτόπουλο και για κρέας στο σπίτι, επιβάλλεται να απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση. Διαβάστε εδώ περισσότρα για το κρέας και τους κανόνες υγιεινής στην κουζίνα.

-Η κοτόσουπα ξαναζεσταίνεται αν μείνει, σε χαμηλή πάντα φωτιά.

-Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε αυγολέμονο στην κοτόσουπα αλλά και σκέτη με λεμόνι είμαι υπέροχη.

-Αν κάνετε αυγολέμονο στην κοτόσουπα μπορείτε να βάλετε στο αυγομέμονο 1 κ.σ κοφτή κορν φλάουρ για πιο πυκνή και δεμένη σούπα χωρίς τον κίνδυνο να σας κόψει το αυγολέμονο. Εδώ σας έχω όλα τα μυστικά για τέλειο αυγολέμονο.

-Αν χρησιμοποιήσετε κότα ελευθέρας βοσκής, θα χρειαστεί παραπάνω χρόνο μαγειρέματος. Το κοτόπουλο εμπορίου βράζει πολύ πιο γρήγορα, στα 30′ είναι έτοιμο.


www.argiro.gr