MY KTEO

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης για τα αδέσποτα: Εχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν θα λυθεί ούτε άμεσα, ούτε εύκολα. Οπότε η κατανόηση και η ηρεμία θα πρέπει να πρυτανεύουν


Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας: Τα αδέσποτα ζώα στον Δήμο μας (και σε όλη την χώρα) είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Είναι μια εικόνα που δεν μας αφήνει αδιάφορους αλλά πρέπει να αναλογιστούμε πως δημιουργούνται αυτοί οι αδέσποτοι πληθυσμοί. Και η απάντηση δεν είναι ευχάριστη. Αναφερόμαστε στους ανεύθυνους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εγκαταλείπουν τον σκύλο τους και σε εκείνους που δεν στειρώνουν τα κατοικίδια τους, αλλά τα αφήνουν να γεννήσουν για να εγκαταλείψουν κατόπιν τα κουτάβια ή τα γατάκια τους. Εκείνα τα κουτάβια και τα γατάκια που θα επιβιώσουν από την εγκατάλειψη, στην συνέχεια αρχίζουν να ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα, για να καταλήγουμε έτσι σε έναν ανυπολόγιστο αριθμό αδέσποτων ζώων. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι το κάθε αδέσποτο στο δρόμο είχε κάποτε οικογένεια που το εγκατέλειψε.

Τα αδέσποτα είναι αποτέλεσμα εγκαταλείψεων, αυτό είναι αυταπόδεικτο. Οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες είναι οι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα, όχι όπως συχνά ακούω, οι άνθρωποι που τα ταΐζουν και τα φροντίζουν. Σε αυτούς τους ανθρώπους εξάλλου, χρωστάμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ, καθώς σταθερά ταΐζουν με βροχή, ζέστη ή κρύο τα αδέσποτα, έτσι ώστε να μην έχουν το άγχος αναζήτησης τροφής. Και αυτό πέρα από σημαντικό, είναι και νόμιμο σύμφωνα με τον Ν.4039/2012. Οι άνθρωποι που ταΐζουν τα αδέσποτα είναι σύμμαχοι όλων μας, όχι μόνο των ζώων.

Δεν θα σας κρυφτώ πράγματι έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο πρόβλημα, σε όλη την επικράτεια, που δεν θα λυθεί ούτε άμεσα, ούτε εύκολα. Οπότε η κατανόηση και η ηρεμία θα πρέπει να πρυτανεύουν και φυσικά η ευσυνειδησία όσο αφορά την ιδιοκτησία και την ευζωία των κατοικιδίων μας.