MY KTEO

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Γουρνής: Λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες

 


Το θέμα των ανεμογεννητριών τεχνικά νομίζω ότι έχει εξαντληθεί και δεν είμαστε οι πλέον ειδικοί για να το αναλύσουμε περαιτέρω.Είναι γεγονός ότι οι ανεμογεννήτριες δεν είναι μια αθώα μορφή πράσινης ενέργειας, αφού ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.

Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια και φτάνει στον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400% σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.

Εγώ όμως θα ήθελα να καταθέσω μια άλλη άποψη για το θέμα. Έχοντας πατήσει τα περισσότερα βουνά της Ελλάδας είμαι σε θέση να δηλώσω ότι η διαφορά που αντικρίζει κανείς έχοντας επισκεφτεί ένα βουνό με ανεμογεννήτριες, ενώ το είχε γνωρίσει και πριν χωρίς αυτές, είναι συγκλονιστική.

Η οπτική εικόνα είναι τρομακτική αφού οι ανεμογεννήτριες στέκονται πιο ψηλά από τα δέντρα και διακρίνονται από απόσταση 40 χιλιομέτρων. Το ύψος τους ξεκινά από 65 μέτρα και φτάνει έως 105 μέτρα και χρειάζονται από 300 έως 500 κυβικά μπετόν η καθεμιά για να στηθούν.

Ο ήχος που παράγουν είναι ένας περιοδικός θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος που θυμίζει την αντήχηση ελικοπτέρου από μακριά.

Οι δρόμοι που απαιτούνται να φτιαχτούν για να στηθούν, κυριολεκτικά ξεκοιλιάζουν το βουνό σε έκταση δεκάδων χιλιομέτρων με σοβαρές συνέπειες στο οικοσύστημα του βουνού.

Και όλα αυτά γιατί;

Για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Όσον αφορά τώρα το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στην οροσειρά της Δίρφυς, θεωρώ ότι αυτό θα είναι η οριστική ταφόπλακα για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και όλες τις ήπιες δραστηριότητες του βουνού όπως ο οικοτουρισμός, η πεζοπορία,η ορειβασία, η  αναρρίχηση, το κυνήγι και άλλα.

Σε μεγάλη ακτίνα λόγω της ηχητικής όχλησης δεν μπορεί να σταθεί κανένα ζώο της ενδημικής πανίδας, ενώ παράλληλα η οροσειρά της Δίρφυς συμπίπτει με τον κεντρικό διάδρομο μετανάστευσης αποδημητικών πτηνών στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει κυριολεκτική σφαγή, αφού καθημερινά θα γίνεται εκατόμβη πουλιών που μεταναστεύουν τη νύχτα.

Στην Εύβοια έχουν ξεκαθαρίσει όλοι, προεξέχοντος του Μητροπολίτη μας, την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας εγκατάστασης. Η περιφέρεια, οι δήμοι, οι φορείς, οι κάτοικοι των περιοχών έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή τους.

Τι απομένει λοιπόν; Να αντιδράσουμε!!!

Δεν αρκεί μια τυπική απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ούτε ένα ψήφισμα περιφερειακού συμβουλίου. Πρέπει πρώτα να αντιδράσουμε θεσμικά και μετά με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Δεν έχουμε δικαίωμα να επιτρέψουμε να γίνει ένα τέτοιο έγκλημα εις βάρος των επόμενων γενιών. Η Σκοτεινή, το Ξεροβούνι, η Δίρφυς, η Αγια Σοφιά, ο Πυξαριάς, ανήκουν μόνο στα έλατα, στους λαγούς και στις πέρδικές τους. Ωφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας τα βουνά, όπως τα παραλάβαμε από τους γονείς μας.