MY KTEO

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Εκβιασμοί μέσω facebook- «Έβαλε γυμνή φωτογραφία μου, επειδή χωρίσαμε»


 Εντείνεται ανησυχητικά εν μέσω lockdown το φαινόμενο με βίντεο ή φωτογραφίες με προσωπικές στιγμές ζευγαριών να αποκαλύπτονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο facebook.

O εκβιασμός αλλά και πράξεις αντεκδίκησης λόγω χωρισμού είναι μερικές από τις αιτίες που συμβαίνει αυτό, την ώρα που ο αποκλεισμός από την πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση περιστατικών. Τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες, που προσφεύγουν σε αστυνομία και δικαιοσύνη υποβάλλοντας μηνύσεις.

Μάλιστα εν μέσω lockdown κορονοϊού έχει αυξηθεί κατακόρυφα το φαινόμενο, σύμφωνα με τον δικηγόρο Αντώνη Κουδρόγλου, ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ: «Το lockdown έφερε την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και των μέσω κοινωνικής δικτύωσης και μπορεί κάπως να εξηγήσει και την έξαρση τέτοιων περιστατικών».

Συγκλονιστικές είναι και οι καταθέσεις των γυναικών που έχουν πέσει θύματα τέτοιων περιστατικών: «Δημιούργησε πλαστό προφίλ σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης και έβαλε φωτογραφία μου. Ήμουν σχεδόν γυμνή. Δίπλα έβαλε το τηλέφωνο από το πατρικό μου. Και όλα αυτά για να με εκδικηθεί επειδή χωρίσαμε» αναφέρει σε κατάθεσή της 33χρονη. «Είδα το βίντεο σε μία ιστοσελίδα. Σοκαρίστηκα. Είναι πολύ ιδιαίτερες στιγμές μου και τις είδαν όλοι. Ντρέπομαι» είπε 37χρονη.

Ο αστυνομικός διευθυντής Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αθανάσιος Χαλκιάς, κάλεσε τα θύματα να μην φοβούνται και πρέπει να επικοινωνούν με την Αστυνομία. «Προτρέπουμε τα θύματα να μην έχουν καμία ντροπή και να έρθουν να το καταγγείλουν στην υπηρεσία μας. έχουμε εργαλεία που μπορούμε να κατεβάσουμε από το ίντερνετ» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ