MY KTEO

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Πώς θα ανοίξουν malls, εκπτωτικά χωριά και εστίαση


Το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (malls) και των εκπτωτικών χωριών, από αύριο το πρωί, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κατά την ενημέρωση για τα νέα μέτρα.

Όπως είπε ο κ. Σταμπουλίδης ισχύουν τα ίδια μέτρα που ισχύουν και για τα υπόλοιπα καταστήματα του λιανεμπορίου, ενώ σημειώνεται πως εντός των καταστημάτων θα επιτρέπεται ένας πελάτης για κάθε 25 τ.μ. και ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. στους εξωτερικούς χώρους. Απαγορεύεται η λειτουργία των υγειονομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων take away και delivery.

Υπενθυμίζεται πως για τη μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 «Μετακίνηση σε εν λειτουργία εμπορικό κατάστημα με όριο τριών ωρών», ή με την συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση.

Tην ίδια ώρα ανοίγουν και τα κέντρα αισθητικής.

Όσον αφορά την εστίαση, η επανεκκίνηση της οποίας θα γίνει στις 3 Μαΐου, τα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν θα είναι τα εξής:

Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι. Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα. Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ. Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά. Θα λειτουργήσουν κανονικά και τα μπαρ, αλλά μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο από τον εργοδότη. Σε κάθε τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά. Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων. Τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 11 το βράδυ.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ