MY KTEO

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

ΑΑΔΕ: On line τιμολόγια και προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ από Ιούνιο


Πάνω από 1 επισκέψεις στις εφορίες γλίτωσαν οι φορολογούμενοι εν μέσω πανδημίας με τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα το κράτος διοχέτευσε πάνω από 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ ως ενίσχυση με τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές σε 737.000 επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ήδη έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από 80 ηλεκτρονικές εφαρμογές της ΑΑΔΕ και έρχονται και νέες.

«Δώσαμε μια πολύ δύσκολη μάχη για την εξυπηρέτηση των πολιτών εν μέσω πανδημίας» τόνισε ο κύριος Πιτσιλής και προανήγγειλε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να διατεθεί η εφαρμογή για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, για την ψηφιακή έκδοση παραστατικών τιμολογίων και αποδείξεων, με ταυτόχρονη online ενημέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων. Και μέσα από τα δεδομένα του Mydata θα προσυμπληρώνονται ΚΑΙ οι δηλώσεις ΦΠΑ, όπως δήλωσε.

Παράλληλα προωθείται και η ψηφιακή έκδοση ΑΦΜ ενώ έρχεται και εφαρμογή μεταβολής ΚΑΔ και δημιουργίας υποκαταστήματος μέσω Taxisnet.

Μέσα στην κρίση, όπως είπε, καταγράφηκαν στην ΑΑΔΕ 2,7 εκατ. ΙΒΑΝ διπλασιάζοντας αυτά που ήδη είχε η υπηρεσία.

Από τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ξεχώρισε μεταξύ άλλων τις εξής:

• την εφαρμογή Myθέρμανση από την οποία διατέθηκαν 70 εκατ. ευρω σε 690.000 δικαιούχους που έκαναν αιτήσεις

• την εφαρμογή για δηλώσεις Covid και αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων όπου 232.000 ΑΦΜ έχουν λάβει 44,5 εκατ. ευρώ μέσω συμψηφισμών και είναι έτοιμες για συμψηφισμό άλλες 15.000 αιτήσεις. Συνολικά 365.000 δικαιούχοι έχουν λάβει πάνω από 87 εκατ. ευρώ είτε μέσω συμψηφισμών, είτε με πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού.

• την πλατφόρμα MyCar μέσω της οποίας δηλώθηκαν 135.000 ψηφιακές ακινησίες οχημάτων και εκδόθηκαν 685.000 αποδεικτικά μη οφειλής τελών κυκλοφορίας .

• Η χορήγηση 125.000 κλειδάριθμων χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία αλλά με ταυτοποίηση μέσω κινητού, καθώς και 12.500 μέσω βιντεοκλήσης.