MY KTEO

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Πως θα γίνουν τα self test στα σχολεία, τι συμβαίνει αν κάποιος δεν έχει ΑΜΚΑ, και τι κάνει αν βγει θετικό


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή των self tests ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων από τη Δευτέρα. Αναλυτικά όλες οι οδηγίες.

Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για «επιστροφή όλων στο σχολείο με ασφάλεια», αναφορικά με την πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) από μαθητές και εκπαιδευτικούς δύο φορές την εβδομάδα. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σχετικά, το self test μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό με τον ΑΜΚΑ τους και μέσο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο κτλ). Όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που θα προσέλθουν στα λύκεια από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ.

 

Πότε πρέπει να γίνονται τα self test

 

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, τα τεστ θα πρέπει να διενεργούνται δύο φορές την εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την προηγούμενη ημέρα της Δευτέρας και Πέμπτης, κάθε σχολικής εβδομάδας και πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Ο έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται δηλαδή κάθε Κυριακή και Τετάρτη, καθώς συνιστάται η πραγματοποίησή του να γίνεται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

 

 

Η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των λυκείων, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων Ειδικής Αγωγής. Τα self-tests θα διενεργούνται στο σπίτι και σύμφωνα με τις οδηγίες που θα παραλάβουν τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας μαζί με το test, από το φαρμακείο.

Πώς προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι τα test

 

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας. Εκ μέρους των ανηλίκων μαθητών και μαθητριών, το τεστ θα παραλαμβάνουν οι κηδεμόνες τους, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ του ανηλίκου και την αστυνομική ταυτότητα των ιδίων.

 

Υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 - Χρόνος διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου

 

1. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου, είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές/τριες, τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ) καθώς και των Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις.

 

Ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα, προ Δευτέρας και Πέμπτης, εκάστης σχολικής εβδομάδας και πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Ο έλεγχος συνιστάται να διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

 

 Διαδικασία προμήθειας και διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19 - Δήλωση του αποτελέσματος

 

1) Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Ειδικότερα, για τους ανήλικους μαθητές/τριες τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο παραλαμβάνουν οι γονείς/κηδεμόνες τους επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ, ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ του/της ανηλίκου μαθητή/τριας και την αστυνομική ταυτότητα των ίδιων (γονέων/κηδεμόνων).

 

Οι ενήλικες μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) και Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις (π.χ. προσωπικό καθαριότητας, υπάλληλοι), παραλαμβάνουν δωρεάν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

 


Εάν το test είναι αρνητικό

 

Στην περίπτωση που το self test βγει αρνητικό, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος και θα τη φέρουν μαζί τους στο σχολείο.

 

Οι μαθητές θα επιδεικνύουν --και δεν θα παραδίδουν-- τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και θα τη φέρει μαζί του μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου.

 

Οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό του λυκείου θα επιδεικνύουν τη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος στον διευθυντή ή υποδιευθυντή του σχολείου και θα φέρουν τη δήλωση επίσης μέχρι τη διενέργεια του επόμενου test.

 

Επισημαίνεται, ότι στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα απομακρύνεται από το σχολείο. Εάν ο μαθητής είναι ανήλικος, θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

 

Εάν το test είναι θετικό

 

Στην περίπτωση που το test βγει θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική κάρτα θετικού αποτελέσματος. Ο μαθητής ή εκπαιδευτικός οφείλει να την εκτυπώσει και να μεταβεί εντός 24 ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές (όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβεί στη δημόσια δομή και μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, ο διαγνωσθείς θετικός μαθητής ή εκπαιδευτικός, καθώς επίσης και οι οικείοι τους θα πρέπει να παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

 

Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, θα ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, θα εκδίδεται σχετική βεβαίωση από δημόσια δομή, με την οποία θα βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο μαθητής ή εκπαιδευτικός θα επιστρέφει στο λύκειο επιδεικνύοντας την εν λόγω βεβαίωση.

 

Ειδικότερα για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

 

Πού υποβάλλονται τα αποτελέσματα

 

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα πρέπει να επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να προχωρούν στην «αυθεντικοποίηση χρήστη», προκειμένου να υποβάλλουν τα αποτελέσματα του test. Οι κηδεμόνες και οι ενήλικες μαθητές θα πρέπει να επιλέγουν την κατηγορία «Σχολική κάρτα για COVID19» και να ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.

 

Οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και να ακολουθούν τη σχετική διαδικασία. Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 ή της δήλωσης του αποτελέσματος, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συντάσσουν και υπογράφουν χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αποτελέσματος.

 

Τι γίνεται αν ένας μαθητής δεν μπορεί να εκτυπώσει το αποτέλεσμα

 

Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID 19 θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος για τους/τις μαθητές/τριες, ή της δήλωσης του θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς, συντάσσεται χειρόγραφη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος και υπογράφεται από τους γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών, από τους ενήλικους μαθητές ή από τους εκπαιδευτικούς. Τη βεβαίωση πρέπει να τη φέρουν μαζί τους καθόλη τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας.

 

Μη επίδειξη σχολικής κάρτας από τους μαθητές/τριες

 

Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, τότε δεν γίνεται δεκτός/η, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από την σχολική μονάδα. Εάν ο μαθητής/τρια είναι ανήλικος/η παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί ανά τις σχολικές μονάδες για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊου - COVID 19, μέχρις ότου οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες τον/την παραλάβουν τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων προστασίας.

 

Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμόνων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, ως μέτρο αντιμετώπισης της διασποράς της νόσου.

 

Οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες ενημερώνονται από τους εκπαιδευτικούς για την υποχρέωση της διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης κατά του κορωνοϊού COVID 19 για δύο (2) φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή/τρια προκειμένου να εξα-σφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

Σχολική Κάρτα COVID 19 για ανήλικους αιτούντες άσυλο

 

1. Ο/Η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας ή ο Συντονιστής/στρια Εκπαίδευσης Προσφύγων, με τους προσωπικούς του/της κωδικούς taxis, μπορεί να εισέλθει στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, κατόπιν προηγούμενης εξουσιοδότησης των γονέων ή νομίμων κηδεμόνων τους, οι οποίοι την υποβάλλουν άπαξ στη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας και με την οποία (Αίτηση -Υπεύθυνη Δήλωση) εξουσιοδοτούν τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου ή τον/τη Συντονιστή/στρια Εκπαίδευσης Προσφύγων να εισέλθουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς τους, προκειμένου να εκδώσουν την σχολική κάρτα COVID 19, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσης.

 

2. Το προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) ή της Δομής Φιλοξενίας ή το προσωπικό των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, μπορεί να συμπληρώνει και να υπογράφει χειρόγραφα τη βεβαίωση για τους ως άνω μαθητές/τριες ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες σύμφωνα με παρακάτω υπόδειγμα.

Σημειώνεται ότι όπου, στο ως άνω παράρτημα, γίνεται μνεία στον ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) εννοείται και ο Προσωρινός Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΑΜΚΑ), καθώς και ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος του άρθρου 2 διενεργείται ενώπιον του προσωπικού των ανωτέρω δομών, σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων.

 

Τι γίνεται αν κάποιος έχει πρόβλημα με το ΑΜΚΑ

 

Δυνατότητα επίσκεψης σε δομές από λίστα που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ

Οδηγίες σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ, εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, δύο ημέρες πριν την επιστροφή των Λυκείων στη δια ζώσης λειτουργία.

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου « εάν κάποιος δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δομές που εμφανίζονται στη λίστα