MY KTEO

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Λύκεια: «Τρύπες» στα δήθεν μέτρα ασφαλείας – Ποιοι αποκλείονται από τα self test


Τον αποκλεισμό των σχολικών καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων και των υπόλοιπων εργαζομένων στα σχολεία από τα self test, καταγγέλλει, μετά τη ΔΑΣ-ΟΤΑ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς σήμερα ξεκίνησαν τη δια ζώσης λειτουργία τους τα Λύκεια.

«Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση «ξέχασε» ότι στις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πρόκειται να επαναλειτουργήσουν σύντομα, εργάζονται και έχουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία τους οι Σχολικές Καθαρίστριες και οι Σχολικοί Φύλακες! Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την διενέργεια των self-test, αφορούν μόνο τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αποκλείοντας τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και φύλαξη των Σχολικών Μονάδων», τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Το γεγονός δημιουργεί πρόσθετες «τρύπες» στα δήθεν μέτρα ασφαλείας με τα οποία ξεκινούν να λειτουργούν τα Λύκεια, καθώς προστίθεται στην αμφίβολη αξιοπιστία των self test αλλά και στον τρόπο με τον οποία διεξάγονται στο σπίτι από γονείς και μαθητές και όχι σε ειδικούς χώρους (μικροβιολογικά εργαστήρια κλπ) από επαγγελματίες της Υγείας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Είναι σύνηθες φαινόμενο πλέον, η απαξιωτική και υποτιμητική συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους των Δήμων. Από την πρώτη ημέρα εμφάνισης του νέου κορωνοϊού (SARS-COV-2) και την δραματική εξάπλωσή του στη χώρα μας με τις γνωστές συνέπειες, οι εργαζόμενοι σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων, έδωσαν με αυταπάρνηση και αξιοπρέπεια, «μάχη» με τον κορωνοϊό, τις περισσότερες φορές χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για να κρατήσουν «όρθια» την Κοινωνία και να δώσουν ελπίδα καταπολέμησης, νίκης και εξάλειψης της πανδημίας!

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά «ξέχασε» ότι στις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πρόκειται να επαναλειτουργήσουν σύντομα, εργάζονται και έχουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία τους οι Σχολικές Καθαρίστριες και οι Σχολικοί Φύλακες! Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την διενέργεια των self-test, αφορούν μόνο τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αποκλείοντας τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και φύλαξη των Σχολικών Μονάδων.

Οι Σχολικές Καθαρίστριες, με το άνοιγμα των σχολείων επιφορτίζονται για ακόμη μια φορά με την καθαριότητα των αιθουσών διδασκαλίας, των γραφείων των καθηγητών, των τουαλετών και του προαυλίου χώρου και αναλαμβάνουν τον σημαντικότερο ρόλο απέναντι στην προσπάθεια καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορωνοϊού στους μαθητές, στους καθηγητές και φυσικά στους γονείς και τις οικογένειές τους.

Καθώς και οι Σχολικοί Φύλακες, όπου βρίσκονται στα Σχολικά Συγκροτήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προφυλάσσοντας τα από φθορές και εξωγενείς παράγοντες και παραδίδοντας τα κάθε φορά στην εκπαιδευτική κοινότητα και στα παιδιά μας ασφαλή και λειτουργικά. Ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και ειδικά τώρα με τη πανδημία διασφαλίζουν τη μη επαφή των παιδιών με εξωσχολικά στοιχεία.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς να εντάξουν άμεσα τις Σχολικές Καθαρίστριες και τους Σχολικούς Φύλακες στον προγραμματισμό διενέργειας επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών self-test, ειδάλλως είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε και να ενεργήσουμε άμεσα για την διαφύλαξη της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στις Σχολικές Μονάδες.