MY KTEO

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Νέα ευκαιρία για ρυθμίσεις σε 100 και 120 δόσεις – Αφορά όσους έχασαν ρυθμίσεις έως Απρίλιο του 2021

 


Tην πόρτα των 100 και 120 δόσεων ετοιμάζεται να ανοίξει για τρίτη φορά η κυβέρνηση στους πληττόμενους φορολογούμενους, οι οποίοι έχασαν τις ρυθμίσεις τους όταν ξέσπασε η πανδημία. Την τελευταία φορά είχε δοθεί η ευκαιρία να ενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου το 2020, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή το 2020.

Τα κριτήρια

Η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών θα αφορά μόνο τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, επιχειρηματίες ή εργαζόμενους που χαρακτηρίζονται πληττόμενοι, οι οποίοι έχασαν τις ρυθμίσεις από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021 και δεν υπέβαλαν αίτημα επανένταξης, μέχρι την 29η Απριλίου.

 

Επίσης στις προϋποθέσεις επανένταξης θα προβλέπεται η καταβολή όλων των δόσεων των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 για όσιους είναι στις 100 δόσεις και μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, για όσους είναι στις 120 δόσεις. Δηλαδή, επανεντάσσονται εκείνοι οι οφειλέτες που ήταν συνεπείς στην εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων προ της πανδημίας.

 

 

Πώς χάνονται οριστικά οι ρυθμίσεις

Η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται:

 

Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει α) 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή 3τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών 3 το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

Αν έχει ενταχθεί στη ρύθμιση του ν.4321/2015 με εσφαλμένες βεβαιώσεις.

Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση νόμου 4321/2015, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων του Ν. 4611/2019 χάνεται:

 

Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για ρύθμιση με τον ν.4611/2019

Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του νόμου 4611/2019 εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.

Αν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ’ υποτροπή.