MY KTEO

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Νέα Γαλάζια Σημαία για το 2021 για το Τουριστικό Καταφύγιο του Λιμένα της Σκύρου


Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 545 βραβευμένες ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες!

Η ΕΕΠΦ χειρίζεται το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» στην Ελλάδα από το 1992. Η «Γαλάζια Σημαία», σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 50 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. 

Ανάμεσα στις 16 μαρίνες είναι και το τουριστικό καταφύγιο της Λιναριάς Σκύρου!
Το μοναδικό κρατικό τουριστικό καταφύγιο το οποίο βραβεύεται με Γαλάζια Σημαία τα τέσσερα τελευταία χρόνια!

Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», έγινε φέτος διαδικτυακά, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό:

Ο Υπουργός Τουρισμού, κος Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κος Κώστας Κατσαφάδος, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κος Γρηγόρης Τάσιος, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κος Γιώργος Βερνίκος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κος Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, κος Σταύρος Κατσικάδης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr Αντώνιος Αυγερινός.

Αυτή η βράβευση του Τουριστικού καταφυγίου του Λιμένα Λιναριάς είναι η τέταρτη συνεχόμενη και στηρίζεται  στις στέρεες βάσεις που χτίστηκαν και βελτιώνονται κάθε χρόνο,  με προσφερόμενες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου,  με  καινοτομίες  στην παροχή υπηρεσιών και τον εξοπλισμό,  με περιβαλλοντική διαχείριση και συνεχή εμπλουτισμό των περιβαλλοντικών δράσεων των πολιτικών και των εφαρμογών τους.

Το λιμάνι της Σκύρου  και το τουριστικό του καταφύγιο προσπαθούν  να προσφέρουν το 100% που ζητά ο επισκέπτης υπερβαίνοντας τις δυνατότητες, την απουσία προσωπικού  και τα μικρά μέσα που διαθέτουν.

Η συμβολή του “SKYROS PROJECT” #skyrosproject (www.skyrosproject.uniwa.gr),  με τις περιβαλλοντικές δράσεις του στο Λιμάνι της Λιναριάς απο το 2015, με τη διενέργεια τεσσάρων παρατηρητηρίων για τον θαλάσσιο τουρισμό – και έρευνα επιπτώσεων του covid19 το 2020 –  την ετήσια Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, την πρακτική άσκηση φοιτητών, την  περιβαλλοντική εκπαίδευση σε παιδιά, τις συμμετοχές σε περιβαλλοντικά συνέδρια και διαγωνισμούς, την περιβαλλοντική φροντίδα και την καλλιτεχνική έκφραση με κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά,  έχει υποστηρίξει στο μέγιστο βαθμό αυτό που ονομάζουμε Βιώσιμο Τουρισμό.

Η νέα αυτή η βράβευση είναι η 26η-από το 2015-  του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, ΝΠΔΔ του Υπουργείου Ναυτιλίας & Ν.Π, όμως το πιο δύσκολο  εγχείρημα για εμάς είναι η διατήρηση του Λιμένα σε υψηλό επίπεδο, οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις,  η ενσωμάτωση των αλλαγών της νομοθεσίας και των αυστηρών κριτηρίων, αλλά και η διαρκής επαγρύπνηση και αντίληψη των πραγμάτων & των εξελίξεων ώστε να γνωρίζουμε τις απαιτήσεις και τις σκέψεις των επισκεπτών μας πριν ακόμα τις εκφράσουν.

Το Λιμάνι της Λιναριάς είναι μέλος των 105 οικολογικών Λιμένων της Ευρώπης (Eco Ports) του δικτύου των βραβευμένων Ευρωπαϊκών Μαρίνων Transeurope Marinas.