MY KTEO

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Απεργιακή Συγκέντρωση στην πλατεία Καρύστου την Πέμπτη 3 Ιούνη στις 10:30 πμ



Το Σάββατο 29 Μάη εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι από την Κάρυστο και το Μαρμάρι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου, συμμετείχαν σε ανοιχτή σύσκεψη στο προαύλιο του Γιοκαλείου ιδρύματος για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αφορά τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Στην εισηγητική ομιλία τονίστηκε ότι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του εργαζόμενου καθώς διασφαλίζει την υγεία και ασφάλεια κατά την εργασία, τον αναγκαίο ημερήσιο χρόνο ξεκούρασης, αλλά και το δικαίωμα στον εργαζόμενο να είναι άνθρωπος και όχι ομιλούν εργαλείο, αφιερώνοντας χρόνο στην οικογένειά του, συμμετέχοντας στην κοινωνική ζωή, να έχει χρόνο για την ενασχόληση με τον αθλητισμό , τον πολιτισμό κλπ.

Σημειώθηκε ωστόσο πως η διαπάλη για τον ημερήσιο χρόνο εργασίας είναι διαρκής μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματικών ομίλων λόγω του ανταγωνισμού και της ανάγκης τους για περισσότερα κέρδη. Έτσι, έχουν θεσπιστεί μια σειρά νόμοι και οδηγίες για την «ευελιξία» και τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου ήδη από τη δεκαετία του ’90. Όχι μόνο καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάργησε τους παλιότερους νόμους της «διευθέτησης» αλλά χτίζει ο επόμενος στους νόμους των προηγούμενων. Το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε τον προηγούμενο νόμο «διευθέτησης» το 2011 και ο ΣΥΡΙΖΑ «απογείωσε» την απελευθέρωση του ωραρίου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς στις 60ώρες τη βδομάδα και κατήργησε την Αργία της Κυριακής στο εμπόριο για 32 Κυριακές το χρόνο.

Τονίστηκε πως οι εργαζόμενοι πρέπει οι ίδιοι να απορρίψουν το αντεργατικό νομοσχέδιο και να θυμηθούν ότι πλήθος αντεργατικών μέτρων καθυστέρησαν να εφαρμοστούν, είτε δεν εφαρμόστηκαν ακόμη, κάτω από την πίεση του οργανωμένου εργατικού λαϊκού κινήματος που δε βάζει σε διαπραγμάτευση τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το χτύπημα που επιδιώκουν στα Σωματεία και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες φανερώνουν και ποιόν φοβούνται! Η απάντηση βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων στα Σωματεία, ώστε να μη βρεθεί κανένας μόνος.

Τέλος, έγινε αναφορά στις ευθύνες της ηγεσίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος που αντί να προκηρύξει απεργία απέναντι στο αντεργατικό έκτρωμα κάνει πλάτες στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους ψάχνοντας να βρει «θετικά σημεία στο νομοσχέδιο». Οι εργαζόμενοι τους έχουν γυρίσει την πλάτη, ήδη η απεργία της Πέμπτης 3 Ιούνη παίρνει Πανελλαδικό χαρακτήρα καθώς τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα της χώρας (και το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας), Ομοσπονδίες και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει απεργία.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση και συμφωνήθηκε πρόγραμμα δράσης και ενημέρωσης ώστε να μη μείνει ούτε μια μέρα χαμένη μπροστά στην Απεργία της Πέμπτης 3 Ιούνη.