MY KTEO

Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους των Ενοτήτων


Αλλαγές που κάνουν πιο δύσκολη την εκλογή για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους των Δημοτικών ενοτήτων φέρνει το σχέδιο νόμου για το νέο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Μία από αυτές είναι η ενιαία κατάρτιση ψηφοδελτίων, κατά συνδυασμούς, για την εκλογή του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων και των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων. 

Και σε ότι αφορά τους σταυρούς προτίμησης για την εκλογή των δημοτικών αρχών, κάθε εκλογέας θα μπορεί να εκφράσει την προτίμηση του σημειώνοντας στα ψηφοδέλτια από 1 έως 4 σταυρούς, ανάλογα το όργανο για το οποίο ψηφίζει. 

Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν θα ισχύει, ο ένας σταυρός στην Ενότητα, για όσους για παράδειγμα ψήφιζαν στη Χαλκίδα και είχαν δικαίωμα να επιλέξουν και να βάλουν ένα σταυρό σε μία από τις υπόλοιπες τέσσερις Ενότητες. Εάν εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος, τότε θα ισχύει ενιαίο ψηφοδέλτιο, 4 σταυροί, όπως στις Περιφερειακές εκλογές.