MY KTEO

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Κρεατόπιτα με αρνί από το Πάσχα


Υλικά Συνταγής:
2 κ.σ ελαιόλαδο
350 γραμ. ψημένο αρνί
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο με τα κοτσάνια του ψιλοκομμένο
1/4 φλ. κονιάκ ή λευκό κρασί
250 γραμ. κασέρι κομμένο σε κύβους
150 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
150 γιαούρτι στραγγιστό
πιπέρι
αλάτι
1 φύλλο σφολιάτας (ή 1 χοντρό χωριάτικο φύλλο)

Εκτέλεση:
Για την κρεατόπιτα με αρνί από το Πάσχα, την εύκολη πασχαλινή πίτα, ψιλοκόβουμε πρώτα τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. 

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ψημένο αρνί και τον άνηθο για την κρεατόπιτα με αρνί από το Πάσχα και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το υγρό.

Η γέμιση δεν πρέπει να μην έχει καθόλου υγρά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.Ρίχνουμε μέσα στην γέμιση τα τυριά και το γιαούρτι και αλατοπιπερώνουμε αφού δοκιμάσουμε πρώτα.

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο μας, ακουμπάμε τη γέμιση κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό. Φυλακίζουμε τις ενώσεις κάτω από το ρόλο.

Ακουμπάμε την πίτα με την ένωση προς τα κάτω, επάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αν θέλετε μπορείτε να αλείψετε με αυγό για να γυαλίζει και να πασπαλίσετε σουσάμι ή μαυροσίσαμο.

Χαράζουμε δυο τρεις χαρακιές στην επιφάνεια της σφολιάτας. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 40΄ μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα και να γίνει τραγανή.

Αφού ψηθεί αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.

Η κρεατόπιτα με αρνί από το Πάσχα γίνεται και με φρέσκο αρνί, ακολουθώντας την εξής διαδικασία:
  • Ψιλοκόβουμε πρώτα το κρέας, τα κρεμμύδια και τον άνηθο.
  • Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το αρνί σε μια κατσαρόλα, να πιουν τα υγρά τους.
  • Αφού στεγνώσει το αρνί προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα υλικά σε δυνατή φωτιά για 3-4′.
  • Τέλος, ρίχνουμε τον άνηθο. Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με κονιάκ.
  • Σιγοβράζουμε να πιουν τα υγρά τους. Η γέμιση πρέπει να κρυώσει τελείως και να είναι στεγνή.
  • Προχωράμε κανονικά και γεμίζουμε το ρολό σφολιάτας με όλα τα υλικά.
Μπορείτε επίσης να διπλασιάζετε την ποσότητα της γέμισης και να φτιάξετε μια μεγάλη πίτα με δυο φύλλα σφολιάτας σε ένα πυρέξ ως εξής:
  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο μεγάλο σκεύος, στρώνουμε το ένα φύλλο και από πάνω απλώνουμε το γιαούρτι, προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα, από πάνω βάζουμε το κρέας, που έχει ήδη κρυώσει και δεν έχει καθόλου υγρά.
  • Τέλος ρίχνουμε το κασέρι κομμένο σε κύβους.
  • Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο.
  • Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια της ή αλείφουμε με διάλειμμα αυγού για να γυαλίζει.
  • Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τρυπούλες στην επιφάνεια και ψήνουμε σε αέρα στους 170 βαθμούς C μέχρι να ψηθεί το φύλλο για περίπου 45′.


www.argiro.gr