Evia Top: "Ανάγκη μείωσης δημοτικών τελών στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις (λιανεμπορίου, εστίασης και αναψυχής και τουριστικών ειδών)».

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

"Ανάγκη μείωσης δημοτικών τελών στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις (λιανεμπορίου, εστίασης και αναψυχής και τουριστικών ειδών)».


Εδώ και ένα χρόνο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου και της εστίασης και αναψυχής έχουν δεχθεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Το παρατεταμένο lockdown έχει συσσωρεύσει προβλήματα και χρέη στις επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες-επιχειρηματίες έχουν έρθει αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

 

Μετά από έξι μήνες λουκέτου με κρατική εντολή εξαιτίας της πανδημίας και αφού επιτέλους οι καταστηματάρχες της εστίασης πήραν το «πράσινο φως» ώστε να υποδεχθούν πελάτες, τώρα πρέπει να καταβάλουν διάφορα τέλη υπέρ Ο.Τ.Α. για όλους τους μήνες του έτους ακόμα και για αυτούς που δεν λειτουργούσαν. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την έκδοση άδειας επαναλειτουργίας, το δημοτικό τέλος είναι ετήσιο και καταβάλλεται «ανεξαρτήτως χρόνου χρήσεως», δηλαδή όποιον μήνα του έτους και αν εκδοθεί η άδεια.Το τέλος αυτό μάλιστα πρέπει να καταβληθεί για όλους τους μήνες του έτους για το οποίο εκδίδεται η άδεια.

 

Αρκετοί Δήμοι, αναλογιζόμενοι τις αδικίες και τα προβλήματα του κλάδου εστίασης, επιθυμούν να στηρίξουν τους επαγγελματίες της εστίασης αλλά και να συμβάλλουν στην επανεκκίνησή του κλάδου με μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Ομως η απουσία νομοθετικής ρύθμισης από την πλευρά της Κυβέρνησης δημιουργεί κωλύματα σε αυτήν τους την πρόθεση.

 

Επιπρόσθετα, άλλο ένα πρόβλημα που έχει δημουργηθεί είναι ότι το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία που εξαγγέλθηκε η επαναλειτουργία της αγοράς μέχρι την ημερομηνία ανοίγματος (3/5/2021) των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν αρκετά μικρό, αλλά και αιφνίδιο, σε σχέση με την αναμενόμενη ημερομηνία επανεκκίνησης της εστίασης. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν οι άδειες με τις οποίες έπρεπε να εφοδιαστούν οι επαγγελματίες της εστίασης για το έτος 2021 από τις Υπηρεσίες του Δήμου, να μην είναι δυνατόν να εκδοθούν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία της 3/5/2021. Αυτό συμβαίνει διότι, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, οι Υπηρεσίες λειτουργούν οριακά σε σχέση με το προσωπικό, μεσολαβούσης και της Μεγάλης Εβδομάδας και των αργιών, όπου σε συνδυασμό με την κατάθεση απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους υπ΄ όψη επαγγελματίες από άλλες υπηρεσίες, κατέστησαν πραγματικά αδύνατη την έκδοση των σχετικών αδειών, μέχρι 3/5/2021.

 

Επιπλέον, η Κυβέρνηση αντί να ανοίξει την αγορά παρέχοντας και άλλα μέτρα ενίσχυσης για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας για όσους δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα και με άλλους τρόπους εκτός από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, αντ’ αυτού τις υποχρεώνει να καταβάλουν επιπλέον τέλη. Η είδηση περί εφαρμογής του μέτρου, μετά από μήνες παρατεταμένου λουκέτου, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους μικρομεσαίους επαγγελματίες κατά την προ ημερών ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή που κατατέθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Η ρύθμιση αυτή, όπως έγινε γνωστό, επικαιροποιεί τον κατάλογο τελών που βασιζόταν σε νόμο του 1976 και στην επικαιροποίηση επιβάλλεται «τέλος υπέρ των Δήμων» που αφορά περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και αντιστοιχεί στην υποχρέωση καταβολής εκ μέρους των επιχειρηματιών ποσοστού 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων και θα περνά απευθείας στην ταμειακή μηχανή, δηλαδή θα βαραίνει τον καταναλωτή. Και όλα αυτά, την ώρα που η εμπορική κίνηση είναι καθηλωμένη και οι καταστηματάρχες αγωνιούν για την επόμενη μέρα ωστόσο η Κυβέρνηση τους υποχρεώνει σε ένα ακόμα χαράτσι το οποίο θα εισπράττει για να αποδίδει στους Δήμους.

 

Επειδή, η εστίαση και το λιανεμπόριο είναι οι πιο πληττόμενοι κλάδοι και έχουν δεχθεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα,

Επειδή, η Πολιτεία οφείλει να στηριξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με άλλους τρόπους εκτός των επιστρεπτέων προκαταβολών,

Επειδή, οι επιχειρηματίες και προφανώς το καταναλωτικό κοινό δεν μπορούν να σηκώσουν και αυτό το χαράτσι και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-Προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθούν τα δημοτικά τέλη για τους επαγγελματίες της εστίασης και αναψυχής για το τρέχον έτος, μετά από έξι μήνες λουκέτου με κρατική εντολή; Πότε θα ψηφιστεί και θα ισχύσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση;

 

-Προτίθενται να δώσουν παράταση στην έκδοση των αδειών επαναλειτουργίας έτους 2021 μέχρι 31/5/2021, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος έκδοσής τους;

 

- Προτίθενται να λάβουν επιπλέον μέτρα στήριξης για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες εκτός των επιστρεπτέων προκαταβολών; Προτίθενται να αναζητήσουν άλλες πηγές σταθερής χρηματοδότησης για να ενισχυθούν οικονομικά οι Δήμοι;