MY KTEO

Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Σειρά έχουν σχολεία, τουρισμός και διαπεριφερειακές μετακινήσεις


Πλέον, σειρά τώρα έχουν τα σχολεία: Γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά στις 10 Μαΐου για να υποδεχθούν τους μαθητές, με ειδικά μέτρα, προκειμένου να μην ενισχυθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε προ ημερών στο iefimerida.gr ότι ο σχεδιασμός είναι όλα τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, «με το πολύτιμο εργαλείο των self test», ενώ παρουσίασε το σκεπτικό που οδήγησε στο «πράσινο φως» για το άνοιγμα όλων των μονάδων.

Πέντε μέρες αργότερα, το Σάββατο 15 Μαΐου, θα κάνει πρεμιέρα και ο τουρισμός. Οι επισκέπτες πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.

 

Με το άνοιγμα του τουρισμού, στις 15 Μαΐου, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώρα, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. Την ίδια μέρα θα καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.

 

Μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ολα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 48ωρο (λόγω της αργίας του Πάσχα) 2.146 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα τεστ να ανέρχονται σε περίπου 26.000.

 

Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, που αναφέρει τα στοιχεία που κατεγράφησαν το τελευταίο διήμερο, σημειώνεται ότι κατέληξαν 134 συμπολίτες μας από τον κορωνοϊό, ενώ οι διασωληνωμένοι με τον ιό είναι 797.

Σημαντικό εύρημα είναι πως -σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- μειώθηκαν κατά 16,7% οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας. Σήμερα είναι 363 (ημερήσια μεταβολή -16.74%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς.

 

Σύψας: Το φθινόπωρο η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε την τάση αποκλιμάκωσης των διασωληνωμένων. Προέβλεψε ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα μείνουν υψηλά μέχρι το τέλος του μήνα και ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα και θα έρθει η ώρα, ενδεχομένως, να πετάξουμε και τις μάσκες. Επανέλαβε δε την εκτίμησή του ότι ο κορωνοϊός Covid-19 θα παταχθεί το 2022: Είτε θα εξαλειφθεί οριστικά, είτε θα είναι απλώς μια εποχική ασθένεια όπως η γρίπη.