MY KTEO

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια


Από τον Νικόλαο Δουλάμη γιατρό, καθηγητή στο ΙΕΚ PRAXIS

Τα εμβόλια είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης, καθώς

χάρη σε αυτά έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί πλήθος σοβαρών ασθενειών που κόστισαν εκατομμύρια ζωές στο παρελθόν. Σήμερα με τους εμβολιασμούς αποτρέπονται κάθε χρόνο έως και 3 εκατομμύρια θάνατοι από ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η γρίπη και η ιλαρά. Συνολικά υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη τουλάχιστον 20 απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια “εκπαιδεύουν και προετοιμάζουν” τις φυσικές άμυνες του σώματος, το λεγόμενο ανοσοποιητικό σύστημα, για να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τους ιούς και τα βακτήρια που το απειλούν. Ένας εμβολιασμένος οργανισμός ο οποίος εκτίθεται σε αυτά τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, είναι άμεσα έτοιμος να τα καταστρέψει αποτρέποντας την εκδήλωση της ασθένειας.

Μύθος

Το εμβόλιο φτιάχτηκε πολύ γρήγορα!

Αλήθεια

Οι λόγοι που μειώθηκε ο χρόνος μέχρι την τελική έγκριση των εμβολίων είναι:

• μειώθηκαν σημαντικά οι τελικές διαδικασίες των ρυθμιστικών αρχών.

• έγινε τεράστια συνεργατική προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ εταιρειών και ερευνητικών κέντρων.

• υπήρχε προηγούμενη εμπειρία από προηγούμενες προσπάθειες για ανάπτυξη εμβολίων για τους ιούς SARS και MERS.

• Η τρομακτική τεχνολογική πρόοδος.

Μύθος

Τα mRNA εμβόλια αλλάζουν το DNA μας.

Αλήθεια

Το messenger RNA του ιού δεν έχει τη δυνατότητα να φτάσει στον πυρήνα του κυττάρου μας όπου βρίσκεται το δικό μας DNA, και είναι δέκα φορές μικρότερο από εκείνο του ανθρώπου.

Απλώς δίνει παροδική εντολή στο κύτταρο μας να παράγει πρωτεΐνη του ιού (έξω από τον πυρήνα), έναντι της οποίας στη συνέχεια αντιδρά άμεσα το ανοσοποιητικό μας σύστημα και παράγει εξουδετερωτικά αντισώματα ενεργοποιώντας συγχρόνως τα Τ λεμφοκύτταρα μας. Με αυτό τον τρόπο στον μέλλον εφόσον και αν εισέλθει ο ιός στον οργανισμό μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι εκπαιδευμένο να εξουδετερώνει τον ιό. Το messenger RNA του εμβολίου, σε μια 1-2 ημέρες αποδομείται από τον οργανισμό μας.

Μύθος

Δεν είναι ασφαλή.

Αλήθεια

Οι κλινικές μελέτες που έχουν γίνει σε μεγάλο αριθμό ατόμων πριν να είναι διαθέσιμα τα εμβόλια στον κοινό, δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Συγχρόνως μέχρι στιγμής μετά την αδειοδότησή τους έχουν  ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι παρενέργειες του εμβολίου εμφανίζονται κατά κανόνα άμεσα μετά τον εμβολιασμό (1 έως 4 ημέρες) και σε μεγάλο ποσοστό είναι ήπιες και δεν διαφέρουν από εκείνες που παρατηρούνται πχ. το εμβόλιο της γρίπης.

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ Ο ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ-ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥ !!!

Νικόλαος Δουλάμης

Ο Νικόλαος Δουλάμης είναι Ιατρός, Course Director BLS/AED-ERC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης), Instructor ECOSEP (Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Αθλίατρων), Διευθυντής Εκπαίδευσης ΙΔΑΦΚ (Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών) και καθηγητής του ΙΕΚ PRAXIS.

Σπούδασε Στην Σχολή Βοηθών Φαρμακείου του ΙΕΚ PRAXIS και Γίνε ο Επαγγελματίας Που Ξεχωρίζει.

Χαλκίδα 22210-74005/ 77920  • Αθήνα 210-8230090 /8311700