Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Γιουβέτσι κοτόπουλο

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Γιουβέτσι κοτόπουλο


Υλικά: 
1 1/2 κιλό μπούτια κοτόπουλου
10 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. θυμάρι
2 στικ κανέλα
2 φύλλα δάφνης
300 γρ. κριθαράκι, μέτριο
1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 γρ. κρασί κόκκινο
600 γρ. νερό
680 γρ. ντομάτες, τριμμένες
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
Για το σερβίρισμα
πιπέρι
ελαιόλαδο
φέτα
ρίγανη

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά από όλες τις πλευρές για να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το θυμάρι, το θυμάρι, τις κανέλες, τα φύλλα δάφνης, το κριθαράκι 5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά για να θωρακίσουμε το κριθαράκι.

Προσθέτουμε τον πελτέ, το κρασί, το νερό, αλάτι, πιπέρι, την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος 25x35 εκ., προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κοτόπουλο και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε επιπλέον 20-30 λεπτά.
Σερβίρουμε με πιπέρι, ελαιόλαδο, φέτα και ρίγανη.


akispetretzikis.com