MY KTEO

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Αποστόλου: Μεγαλοστομίες και ψέματα για το εμβολιαστικό κέντρο Β. Εύβοιας - Συζήτηση Ερώτησης στη Βουλή


Συζητήθηκε χθες η Ερώτηση του Βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Ευάγγελου Αποστόλου προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Ορισμός εμβολιαστικού κέντρου για mRNA τεχνολογίας εμβόλια στην Β.Εύβοια».

“Δε θα σταθώ στις μεγαλοστομίες σας και τα ανεκπλήρωτα χρονοδιαγράμματά σας.

Θα σταθώ σε αυτό που συμβαίνει στα δύο κέντρα υγείας της β. Εύβοιας και ειδικά της Ιστιαίας που ήταν ένα από τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα που είχε ανακοινώσει η Κυβέρνησή σας με το πρόγραμμα Ελευθερία. Στο ξεκίνημα δεν υπήρξε πουθενά. Μετά από καθολικές διαμαρτυρίες και μετά από πολλές ημέρες ανοίξατε στην Ιστιαία και στο Μαντούδι μόνο για Astra Zeneca.

Mε το άνοιγμα όμως της εφαρμογής για τον προγραμματισμό εμβολιασμών για τους πολίτες ηλικίες 85+ παρατηρήθηκαν διάφορα «ευτράπελα» με τα ραντεβού να ορίζονται σε δομές που βρίσκονταν αρκετά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Επιπλέον απουσίαζε οποιαδήποτε μέριμνα για τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ούτε έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα, παρά την από καιρό κατατεθειμένη στον δημόσιο διάλογο πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για αξιοποίηση των κινητών μονάδων υγείας, αλλά κι ενός μηχανισμού που θα καταγράψει τους ανθρώπους που δεν πρέπει ή δεν μπορούν να μετακινηθούν και να οργανωθεί ο κατ' οίκον εμβολιασμός τους.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση 2 ηλικιωμένων συμπολιτών μας (άνω των 75 ετών), που ανέφερα στην ερώτηση που συζητάμε σήμερα και είχε κατατεθεί πριν 3,5 μήνες, δηλαδή 2 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα. Συνέχιζαν να είναι επί της ουσίας αποκλεισμένοι από την εμβολιαστική διαδικασία, καθώς για να εμβολιαστούν πρέπει να μετακινηθούν προς την Χαλκίδα, την Κύμη, τη Λαμία ή τον Βόλο.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, όπως και αυτό του Μαντουδίου,

λειτουργούσαν τη ημέρα υποβολής της ερώτησής μου ως εμβολιαστικά κέντρα μόνο για τους ανθρώπους κάτω των 64 ετών και μόνο για το εμβόλιο της astra zeneca.

Το ερώτημά μου παραμένει.

Γιατί δεν ορίζετε το Κ.Υ. Ιστιαίας Εύβοιας και ως εμβολιαστικό κέντρο για mRNA τεχνολογίας εμβόλια;

Στη δευτερολογία μου θα πούμε περισσότερα για τη παραπληροφόρηση που κάνετε στους έλληνες πολίτες της επαρχίας.

Δευτερολογία Β.Αποστόλου:

Κύριε υπουργέ απαντάτε σε μια ερώτηση η οποία σας υποβλήθηκε πριν 3,5 μήνες. Οι λανθασμένες εντυπώσεις οφείλονται στην κακή τακτική και στρατηγική που ακολουθήσατε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ξέρετε πόσο χρόνο χρειάζεται για να μεταφερθεί ένας κάτοικος της ορεινής Β. Εύβοιας εκεί που τον στέλνετε; Μια μέρα δρόμο. Αυτή είναι η κατάσταση και σ αυτή την κατάσταση έχετε μια συμπεριφορά την οποία τη χαρακτηρίζω συμπεριφορά εμπαιγμού.

Μια ημέρα τους γνωστοποιήθηκε ότι έχει ήδη εγκατασταθεί ο εξοπλισμός και η νέα γραμμή για mRNA τεχνολογίας εμβόλια ξεκινά αύριο.

Όμως την επομένη βρέθηκαν μπροστά σε μια τραγελαφική εικόνα: να αποσύρεται η γραμμή εμβολιασμού και ο ψυκτικός εξοπλισμός να οδηγείται σε άλλη περιοχή.

Τη μεθεπόμενη υπήρξε κι άλλη μια γνωστοποίηση -ψυχρολουσία. Αποφασίστηκε η εγκατάσταση κι άλλων γραμμών εμβολιασμού για την Εύβοια, χωρίς βεβαίως να υπάρχει αναφορά στη Βόρεια Εύβοια.

Η συμπεριφορά αυτή, της Κυβέρνησης, που συνεχίζεται και με την απάντησή

σας δείχνει ότι ο εμπαιγμός συνεχίζεται. Και βέβαια τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται.

Πριν λίγο καιρό ανακοινώσατε την ένταξη της Εύβοιας στη νησιωτικότητα.

Προχθές όμως ο Πρωθυπουργός που ανακοίνωσε ότι όλοι οι κάτοικοι της νησιώτικης χώρας θα εμβολιαστούν άμεσα ξέχασε την Εύβοια.

Δεν είναι ζήτημα αξιοπρέπειας, ανθρωπισμού και ισονομίας η ίση αντιμετώπιση των πολιτών;

Είναι δυνατόν οι υπερήλικες και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες της ελληνικής επαρχίας να θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας;

Σας έχω επισημάνει πολλές φορές την ανάγκη για στελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας

Επιτέλους ενισχύστε το. Οι εργαζόμενοι κάνουν προσπάθειες ,αλλά χάνουμε ζωές.

Θα είμαι σκληρός κλείνοντας, αλλά δεν πάει άλλο η σημερινή κατάσταση.

Κύριε Υπουργέ είμαι πολλά χρόνια βουλευτής και δεν έχω δει Υπουργό σε όλη μου τη κοινοβουλευτική θητεία να μην απαντά. Η διαστρέβλωση της ερώτησης και η αοριστία της προσέγγισης χαρακτηρίζουν τις απαντήσεις σας