Evia Top: Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Εύβοιας για την Εργατική Πρωτομαγιά

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τρίτη, 4 Μαΐου 2021

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Εύβοιας για την Εργατική Πρωτομαγιά


Η 1η Μάη είναι ημέρα-σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ημέρα μνήμης και τιμής στους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης Πρωτομαγιάς το 1924, του Μαΐου του 1936, τους 200 της Καισαριανής το 1944. Η φετινή Πρωτομαγιά, 135 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο, αποκτά μια ξεχωριστή σημασία κι ένα ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς κατακτημένα εργασιακά δικαιώματα διακυβεύονται, το οκτάωρο οι συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία, ο ελεύθερος συνδικαλισμός, απειλούνται κατάφωρα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση των «αρίστων» αξιοποιεί για μια ακόμη φορά την πανδημία ως χρυσή ευκαιρία για να επιβάλλει διά ροπάλου τον εργασιακό μεσαίωνα, πάνω σε μια καθημαγμένη από την πανδημία κοινωνία. Τα πρωτοφανούς βαρβαρότητας μέτρα, που έρχονται ως αντάλλαγμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση μέσω του «Ταμείου Ανάκαμψης», και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την οριστική κατάργηση του οκταώρου, τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας και των μισθών, την καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, που αφήνουν τον κόσμο της εργασίας στο έλεος της εργοδοτικής τρομοκρατίας, την αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης σε 150 ώρες τον χρόνο για όλους τους κλάδους και χωρίς τις σημερινές προσαυξήσεις κατά 40%-60%, την εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων και την απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα, τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας που συνεπάγεται ευέλικτα ωράρια, διαρκή εκμετάλλευση και άρση της διάκρισης μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου,  δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών και εφησυχασμού για το νομοσχέδιο-τερατούργημα Χατζηδάκη-Βρούτση, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση αμέσως μετά το Πάσχα.

Προϋπόθεση για να μετατραπούν οι εργαζόμενοι σε σύγχρονους δούλους και να εφαρμόζεται σαν οδοστρωτήρας η κυρίαρχη πολιτική είναι η συντριβή των σωματείων. Είναι η συντριβή της δυνατότητας του κόσμου της εργασίας να οργανώνεται και να προστατεύεται έναντι της εργοδοτικής ασυδοσίας και, κυρίως, να διεκδικεί και να κατακτά τα αναφαίρετα εργασιακά του δικαιώματα εναντίον της αντιλαϊκής επέλασης. Σ’ αυτό το πλαίσιο κυβέρνηση και κεφάλαιο θέλουν διακαώς να βάλουν στον γύψο τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες μας φακελώνοντάς τις, περιορίζοντας ασφυκτικά το αναφαίρετο δικαίωμα στην απεργία και εισάγοντας την ηλεκτρονική διεξαγωγή των γενικών συνελεύσεων κατά το πρότυπο των εκλογών-παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Η φημολογούμενη, μάλιστα, διάταξη που θα εξαρτά την νομιμότητα της απεργίας από παράγοντες όπως η «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» κατά του εργοδότη αποκαλύπτει τον κυβερνητικό σχεδιασμό να ποινικοποιούνται κάθε συλλογική διεκδίκηση και απεργιακός αγώνας πριν καν γεννηθούν, δεδομένου ότι 9 στις 10 απεργίες κηρύσσονται ήδη παράνομες και καταχρηστικές. Άλλωστε, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτεθεί το επόμενο διάστημα και στην κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της.

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα αφορά και την εκπαίδευση. Η εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων – που πήρε αναβολή για ένα χρόνο – θα διώξει μαθητές από τη λυκειακή βαθμίδα και συνακόλουθα θα συρρικνώσει θέσεις εργασίας. Η αξιολόγηση που με επιτυχία αποκρούστηκε για φέτος από τον κλάδο, με συντριπτικά ποσοστά αποχής, θα επανέλθει σύντομα (νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται) και θα αφορά και τη σχολική μονάδα και την ατομική αξιολόγηση. Οι ρήτρες του ΟΟΣΑ επιτάσσουν κατάργηση της μονιμότητας στους δημόσιους εκπαιδευτικούς και παραπέρα επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (συνέχιση του απαράδεκτου θεσμού των αναπληρωτών, αντί για μονιμοποίησή τους, νέες μορφές σχέσεων όπως τα τρίμηνα και απευθείας προσλήψεις αλλά και απολύσεις από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης!). Η κυβερνητική πολιτική που χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα, είναι η ίδια που χτυπάει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και επιτίθεται στο δημόσιο σχολείο.

Για αυτό παίρνουμε θέση στον αγώνα για να μη ζήσουμε εμείς και οι μαθητές μας χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές.

Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μαθητών μας, από τον πολύμηνο εγκλεισμό, που έχει τεράστιες συνέπειες στο γνωστικό, κοινωνικό και ψυχολογικό τομέα. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά.

Η φετινή Πρωτομαγιά είναι  ημέρα απεργίας και διαδήλωσης για την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση, είναι ημέρα αγώνα για να αποκρούσουμε το νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης, με αγωνιστική ενότητα και διακλαδικό συντονισμό των σωματείων και των Ομοσπονδιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Υπερασπίζουμε τα σωματεία μας και το δικαίωμα στην απεργία και τη διαδήλωση. Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο και τις κατακτήσεις μας. Να μην κατατεθεί προς ψήφιση το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη.

- Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις σύμφωνα με το κόστος ζωής. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Δημόσια δωρεάν Υγεία-Παιδεία-Πρόνοια. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Αποκλειστικά δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση.

- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021: ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΙΩΝΑ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Η 1η ΤΟΥ ΜΑΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ - ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Η 1η ΤΟΥ ΜΑΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ!ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ                                                                                                                                             ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ