Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Ψάρι αλά Σπετσιώτα

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Ψάρι αλά Σπετσιώτα


Υλικά Συνταγής:
4 φιλέτα ψάρι (τσιπούρα-πέρκα-μπακαλιάρο)
4 κ.σ ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
4 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
1 μικρό ματσάκι τρυφερό μαϊντανό (με τα κοτσάνια του)
1 ντομάτα (κομμένη σε λεπτές φέτες)
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγες σταγόνες ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Για το ψάρι αλά Σπετσιώτα, αφού καθαρίσουμε το ψάρι και το φιλετάρουμε, θα φτιάξουμε πρώτα μια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και έπειτα σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Κόβουμε σε καρέ τις ντομάτες. 

Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τα τρυφερά κοτσάνια του. Κρατάμε τα φύλλα για το τελείωμα της συνταγής και θα χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα τα τρυφερά ψιλοκομμένα κοτσάνια μαϊντανού.

Ζεσταίνουμε μία πλασωτέ κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1΄. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τα κοτσάνια μαϊντανού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10- 15΄, ανάλογα πόσο ζουμερή είναι, μέχρι σχεδόν να μελώσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό.

Σε μικρό πυρίμαχο ταψί ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας (κρατάμε 4 κ.σ) και ακουμπάμε επάνω τα φιλέτα ψαριού. Βάζουμε λίγη σάλτσα πάνω σε κάθε ψάρι.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια και ακουμπάμε επάνω τις φέτες ντομάτας. Ψήνουμε για 12′ στους 200 °C σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.

Αφού ψηθεί αφήστε το φαγητό να σταθεί για 10′ σκεπάζοντας το ταψί. Φρέσκο ψωμί απαραίτητα και δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο για αυτή την μοναδική ελληνική συνταγή.

Μυστικά για ψάρι αλά Σπετσιώτα
-Στην ουσία για το ψάρι αλά Σπετσιώτα, φτιάχνουμε σε ένα τηγάνι μια σάλτσα με φρέσκια ντομάτα, λίγο σκόρδο, μπόλικο κρεμμύδι και μαϊντανό.

-Μέσα σε αυτή τη σάλτσα ντομάτας θα ψήσουμε το ψάρι φιλέτο ή το ψάρι σε φέτες ή ακόμα και ολόκληρο το ψάρι στον φούρνο.

-Όταν έχετε ολόκληρο ψάρι που θέλει παραπάνω ψήσιμο, τότε μπορείτε να βάλετε στο ταψί λεπτές φέτες πατάτας και πάνω να βάλετε το ψάρι και τη σάλτσα.

-Λίγες λεπτές φέτες ντομάτας πάνω στο ψάρι θα βοηθήσουν ώστε να μην ξεραθεί και στεγνώσει η σάρκα του ψαριού.

-Το ψάρι αλά Σπετσιώτα δε χρειάζεται πολύ ώρα ψήσιμο. Έτσι κι αλλιώς το ψάρι γενικά δεν θέλει πολύ ώρα ψήσιμο και ειδικά όταν είναι φιλέτο.

-Ο χρόνος ψησίματος του ψαριού ποικίλει ανάλογα την κοπή του ψαριού, ποτέ όμως δεν ξεπερνάει τα 30′ στο συνολικό ψήσιμο στο φούρνο για ένα ολόκληρο ψάρι του 1 κιλού.

-Αν το ψάρι είναι σε φιλέτα, θέλει το πολύ 12′ ψησίματος κι αν είναι σε φέτες πάχους 1,5 εκ. χρειάζεται γύρω στα 15′ ψήσιμο για να μείνει ζουμερό.

–Μην παραψήνετε το ψάρι σας σε όποια μορφή κι αν το μαγειρεύετε. Το ψάρι φιλέτο, φέτα ή ολόκληρο, όσο πιο πολύ το ψήνεις τόσο πιο πολύ στεγνό, σκληρό, ινώδες κι άγευστο θα βγει στο τέλος.
-Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σφυρίδα, τσιπούρα, πέρκα ή μπακαλιάρο για τη συνταγή αυτή.

-Διαλέξτε ντομάτες ώριμες και σφιχτές, με πολύ σάρκα, λίγους χυμούς και λεπτή φλούδα. Αν οι ντομάτες είναι λεπτόφλουδες δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα.

-Μπορείτε να τρίψετε τις ντομάτες σε τρίφτη αντί να τις ψιλοκόψετε.

-Αν οι ντομάτες έχουν πολλά ζουμιά η σάλτσα θα σας βγει αραιή

-Οδηγίες του τύπου ραντίζω το ψάρι με λεμόνι ξύδι κλπ για να φύγει η μυρωδιά του είναι άκυρες και δεν στέκουν. Το φρέσκο ψάρι μυρίζει θάλασσα και θέλουμε τα αρώματα του. Το φρέσκο ψάρι αν του ρίξεις λεμόνια και ξύδια για να το μαρινάρεις αρχίζει και «ψήνεται» πριν μπει στη φωτιά. Η σάρκα του αλλάζει χρώμα και από διαφανής γίνεται λευκή, δείγμα ότι ψήνεται, σκληραίνει και χάνει την νοστιμιά της θάλασσας.

-Το ψάρι πρέπει, αν το πάρεις ολόκληρο, να το καθαρίσεις, να το πλύνεις καλά στην κοιλιά του και να το βάλεις σε σουρωτήρι στο ψυγείο σκεπασμένο με νωπή πετσέτα.

-Το καθαρίζεις και το φιλετάρεις όταν είσαι έτοιμος να το μαγειρέψεις.

-Μπορείς να το αφήσεις φιλεταρισμένο σε γυάλινο μπολ, καλά σκεπασμένο. Το φιλέτο ψάρι το αλατίζεις λίγο πριν το βάλεις στο τηγάνι στο ταψί ή στην κατσαρόλα. Ποτέ νωρίτερα γιατί το αλάτι αρχίζει και ψήνει τη σάρκα του ψαριού από την ώρα που το βάζεις επάνω του.


argiro.gr