MY KTEO

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Βάκα: Στόχος είναι και πολιτικά και νομικά να αποτρέψουμε οριστικά την εγκατάσταση διοδίων


Συνεδρίασε εκτάκτως χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων για το θέμα των διοδίων στο δρόμο Σχηματάρι Χαλκίδα. Ξεκάθαρη η θέση της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, η οποία είπε μεταξύ άλλων:

Πραγματικά πιστεύω ότι δεν χρειάζεται κανείς να επιχειρηματολογήσει για το πόσο απαραίτητο είναι να αντιταχθούμε στην εγκατάσταση διοδίων στο συγκεκριμένο σημείο που υπάρχει πρόβλεψη. Είναι ένα θέμα πράγματι που έχει απασχολήσει και τον Δήμο Χαλκιδέων αλλά και όλη την Εύβοια εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις και των Νομαρχιακών και των Δημοτικών Συμβουλίων. Έχουμε μια τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2013, επί θητείας του Θανάση Ζεμπίλη, στην οποία ήμασταν κάθετοι ότι θα αντιταχθούμε με οποιοδήποτε μέσο στην εγκατάσταση διοδίων.

Σε έναν Νομό, που ήταν σε δεινή οικονομική ανάπτυξη, ειδικά λόγω των συνθηκών της αποβιομηχάνισης, της συνεχώς πληττόμενης οικονομίας του, αλλά και κυρίως χωρίς ιδιαίτερη σημαντική ανάπτυξη, κάτι το οποίο οφείλουμε να ομολογήσουμε, χωρίς να ρίχνουμε τις ευθύνες κάπου συγκεκριμένα σήμερα. Σε έναν Νομό, που ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ιδιαίτερα αυξημένη ανεργία, σε έναν Νομό που ειδικά σήμερα βρίσκεται εν μέσω υγειονομικής αλλά και οικονομικής κρίσης, ερχόμαστε και διαπιστώνουμε ξαφνικά ότι έχει εκδοθεί ένα έγγραφο, το οποίο ορίζει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε να ξεκινήσει η εγκατάσταση των διοδίων, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 7 Ιουλίου 2021. Κι αυτό ήταν εντελώς αιφνίδιο. Κι επειδή σήμερα δέχθηκα πάρα πολλά τηλεφωνήματα, εγώ ως Δήμαρχος σας διαβεβαιώνω ότι δεν είχα καμία γνώση για το θέμα, καμία ενημέρωση. Μια φημολογία προ 2 ημερών αορίστως υπήρχε και σε επικοινωνία μου με τον Περιφερειάρχη είχαμε πει να έχουμε το νου μας.

Πρώτο πλημμέλημα… δεν μπορούμε να δρομολογούμε, είτε αυτό αφορά σε πραγματική εγκατάσταση είτε σε διαδικαστικό μέρος και οι αρχές του τόπου, η Περιφέρεια, ο Δήμος να μην γνωρίζουν τίποτα.

Χθες και σε επικοινωνία μου με τον Γιώργο Ψαθά, διαπιστώνουμε την ύπαρξη αυτού του εγγράφου, από πλευράς μου συγκάλεσα άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρώ ότι μπορώ να προκαταβάλλω την απόφαση που θα πάρουμε, καθώς γνωρίζω οι συνάδελφοι όλοι τι πρεσβεύουν γι’ αυτό το θέμα και πράγματι όλοι σύσσωμοι πιστεύω, και οι φορείς και η κοινωνία του τόπου, αντιτίθενται. Θα επικαιροποιήσουμε την απόφαση του 2013, θα πάρουμε νέα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα χωρίς αυτός να θεωρηθεί ακραίο, στον Δήμο Χαλκιδέων είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μέσο για να αποτρέψουμε την κατάσταση, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όπως είπε κι ο Σεβασμιώτατος πάρα πολύ σωστά, στην σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε σήμερα το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο της Περιφέρειας,  έχουμε ένα οδικό δίκτυο που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την επιβολή διοδίων και δεν μπαίνω στις υποχρεώσεις τις συμβατικές αν και Νομικός, μπαίνω στην ουσία. Και η ουσία είναι αυτή που πρέπει να μας ενδιαφέρει τώρα. Δεν μπορούμε να έχουμε την Εύβοια με αυτό το οδικό δίκτυο, όταν βλέπουμε ότι όλη η υπόλοιπη Ελλάδα αναπτύσσεται και να ζητούμε στους επισκέπτες αλλά και στους μόνιμους κατοίκους, στους κατοίκους της Αυλίδας, στους κατοίκους του Δήμου Χαλκιδέων αλλά και στους άλλους Ευβοιείς και σε αυτούς που ενδεχομένως πηγαινοέρχονται καθημερινά, να καταβάλλουν αντίτιμο. Και σε αυτούς που δεν θέλουν να καταβάλλουν αντίτιμο, να χρησιμοποιούν άλλες οδούς, με αμφίβολης ασφάλειας.

Συνεπώς, τι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να πάρουμε έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό το έργο. Διότι κι εγώ γνωρίζω τον Γενικό Γραμματέα κ. Καραγιάννη κι εγώ είμαι σε επαφή μαζί του και δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω για τα λεγόμενά του, αλλά επειδή δεν κάνουμε παρέα, αλλά είμαστε εκπρόσωποι, εκπρόσωποι του λαού, εκπρόσωποι φορέων, εκπρόσωποι συλλόγων, εκπρόσωποι ομάδων, πρέπει εγγράφως να έχουμε διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί αυτό το έργο κι όπως πολύ ορθά είπε και ο Σεβασμιώτατος, ο στόχος μας πρέπει να είναι να ματαιωθεί η εγκατάσταση των διοδίων κι όχι απλώς να ανασταλεί και να είμαστε σε ένα συνεχές άγχος και σε μια συνεχή επαγρύπνηση.

Και δεν σας κρύβω ότι από εχθές το βράδυ, είχαμε θέσει ολόκληρο συνεργείο, το οποίο επαγρυπνά κι έχει στήσει καραούλι, ώστε να δει αν γίνονται κινήσεις κι αν έχουν αρχίσει να στήνουν τα διόδια. Δεν μπορούμε να είμαστε σε τέτοιες διαδικασίες και σε τέτοιες θέσεις. Το θέμα των διοδίων πρέπει να λήξει. Πάντα υπάρχουν τρόποι, πάντα υπάρχουν οι νόμιμες διαδικασίες. Πάντα υπάρχει κι ένα αντίτιμο για την Πολιτεία, γιατί ενδεχομένως θα κληθεί να πληρώσει για την αθέτηση των νομικών της υποχρεώσεων, αλλά ξέρουμε ότι όταν συγκρούονται τα συμφέροντα, το γνωρίζουμε κι εμείς οι Νομικοί πολύ καλά, υπερτερεί αυτό που είναι υψηλότερο ως αγαθό. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κόσμος της Εύβοιας και το συμφέρον του λαού της Εύβοιας, είναι πολύ πιο ψηλά από οποιαδήποτε οικονομική ζημιά μπορεί να πάθει η Ελληνική Κυβέρνηση από την αθέτηση τέτοιων υποχρεώσεων.

Θα κλείσω λέγοντας ότι πραγματικά είναι ένα ζήτημα, το οποίο μας βρίσκει όλους ενωμένους κι επιβάλλεται αυτό να βγει προς τα έξω. Επιβάλλεται να συνεχίσουμε να είμαστε σε επικοινωνία κι επαγρύπνηση και μακάρι να πάνε όλα καλά, μακάρι να μην γίνουν τώρα τα διόδια και αυτό ίσως αποτελέσει την αφορμή να λυθεί κι εντελώς αυτό το ζήτημα, το οποίο δεν πρέπει να είναι εκκρεμές. Πρέπει να λυθεί.

Στόχος είναι και πολιτικά και νομικά να αποτρέψουμε οριστικά την εγκατάσταση διοδίων.