MY KTEO

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Όχι στην εγκατάσταση διοδίων στον δρόμο Χαλκίδα - Σχηματάρι από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων


Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων, με πρωτοβουλία της Δημάρχου Χαλκιδέων κ. Έλενας Βάκα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, με μοναδικό θέμα την επικείμενη επιβολή διοδίων στο δρόμο Χαλκίδας – Σχηματαρίου.

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή της ανέφερε τα εξής:

«Είναι βέβαιο ότι με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο πρέπει να αποτρέψουμε τέτοια εξέλιξη. Είχαμε τηλεφωνικά τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι εργασίες. Σίγουρα όμως αυτές οι διαβεβαίωσεις είναι απλές προφορικές και τίποτα παραπάνω.

Είναι πραγματικά τραγικό με αυτό το οδικό δίκτυο που έχουμε στην Εύβοια και τη δινή οικονομική κατάσταση του Νομού να έρθει να προστεθεί οποιαδήποτε επιβάρυνση. Πρέπει να αντισταθούμε με κάθε τρόπο. Πρέπει να ζητήσουμε έγγραφες δεσμεύσεις για την μη εκτέλεση του έργου. Πρέπει να ζητήσουμε τη ματαίωση του έργου αυτού, με ανάλογη τροποποίηση των συμβάσεων. Να ματαιωθεί οριστικά το σχέδιο εγκατάστασης διοδίων στην Εθνική οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου.

Δηλώνουμε έτοιμοι για να αντισταθούμε με κάθε τρόπο. Ακόμα και οι εργοταξιακές δυνάμεις του Δήμου θα είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί σε ακραία περίπτωση, να αποτρέψουμε εκτέλεση των εργασιών.

Επιπλέον προτείνω να γίνει μια επιτροπή από Νομικούς του Δημοτικού Συμβουλίου,  προκειμένου να να είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε νομικά, σε περίπτωση που το έργο αυτό ξεκινήσει.

Ζητώ τη στήριξή σας στην κατεύθυνση αυτή.

Η ματαίωση κι όχι η απλή αναστολή της εγκατάστασης των διοδίων πρέπει είναι ο στόχος μας.»

Μετά την τοποθέτηση των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων και Δημοτικών Συμβούλων, αποφασίστηκε η έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων αποφασίζει ομόφωνα:

ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ σε οποιοδήποτε σχεδιασμό εγκατάστασης σταθμού μετωπικών διοδίων στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Σχηματαρίου, διότι:

-           Θα είναι καταστροφικός, γιατί θα προκαλέσει

           Βαθιά πληγή στο εισόδημα των πολιτών και των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν καθημερινά ή και έκτακτα, τον δρόμο.

           Ταλαιπωρία και χρονοκαθυστέρηση στις οδικές διελεύσεις, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής.

           Αποτροπή των εν  δυνάμει επισκεπτών του Νομού, λόγω της εύλογης δυσφορίας από την επιπλέον δαπάνη και την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο σταθμό κατά τις ημέρες και ώρες αιχμής.

           Υποβάθμιση της κυκλοφοριακής ασφάλειας και πρόκληση ατυχημάτων, λόγω της νομοτελειακά βέβαιης αύξησης της χρήσης παραδρόμων που δεν έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν ανάλογους φόρτους κυκλοφορίας.

-           Δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, γιατί

           Η Εθνική Οδός Χαλκίδας - Σχηματαρίου ουδέποτε κατασκευάστηκε με δαπάνες της παραχωρησιούχου, ή οποιουδήποτε άλλου ιδιώτη, ώστε να χρήζει οιασδήποτε εξόφλησης. Η δε πιθανή οφειλή του Υπουργείου (ή γενικότερα του Κράτους) προς την παραχωρησιούχο, καθ' όσον δεν πηγάζει από έργα που εξυπηρετούν τους πολίτες του Νομού μας, ουδόλως μας αφορά και ως εκ τούτου είναι απολύτως άστοχο να καλυφθεί από το εισόδημα των κατοίκων και των επισκεπτών μας.

           Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος δρόμος δεν κατασκευάστηκε από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, αλλά από πόρους του Γ' ΚΠΣ, ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2000 — 2006. Δηλαδή, μια απολύτως εθνικής εμβέλειας και αρμοδιότητας υποδομή κατασκευάστηκε με πόρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

           Δεν έχει κατασκευαστεί οποιοδήποτε μεσαίας ή μεγαλύτερης κλίμακας έργο στην Εύβοια από την Πολιτεία, μετά από το 1993, αφού ακόμη και το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας κατασκευάστηκε με πόρους των ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2007 — 2013 και 2014 — 2020.

Και ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ως στρεβλή ρύθμιση και δηλωτική της απαξιωτικής αντιμετώπισης από πλευράς Πολιτείας, την απαίτηση οι κάτοικοι του Νομού μας, οι άνεργοι, οι βίαια φτωχοποιημένοι, οι άνθρωποι που βιώνουν το χειρότερο οδικό δίκτυο στη Χώρα, να καταβάλουν τέλη διοδίων για την ολοκλήρωση ενός δρόμου (της Ιονίας Οδού), τον οποίον η μεγάλη πλειονότητά τους δεν θα τον πατήσει ποτέ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, έχει εξ αρχής αντιταχθεί σε αυτήν την εξέλιξη, έχει καταγγείλει τη αντίληψη αυτών των μέτρων και έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να γίνουν δεκτά και:

           ΖΗΤΑ από την Πολιτεία την οριστική ματαίωση κάθε σχεδίου λειτουργίας του σταθμού διοδίων στην Ε.Ο. Χαλκίδας — Σχηματαρίου και την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης, κατά το μέρος που αφορά στην πρόβλεψη λειτουργίας του σταθμού διοδίων στην Ε.Ο. Χαλκίδας — Σχηματαρίου, ώστε να εξαλειφθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα εγκατάστασης διοδίων στην περιοχή.

           ΖΗΤΑ έγγραφες δεσμεύσεις ότι δε θα υλοποιηθεί η από 17/5/2021 (ΑΔΑ:ΨΛΩΧ46ΜΤΛΒ-7Η 7) απόφαση Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, που αφορά στην έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ώστε να πραγματοποιηθούν από την Κοινοπραξία  «EURO IONIA» εργασίες κατασκευής διοδίων Χαλκίδας.

           ΟΡΙΖΕΙ επιτροπή αποτελούμενη από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα Δήμητρα Σακελλαράκη και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Ιωάννη Μπάκα, κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα και κ. Ιωάννα Δαριβέρη, για την νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Δήμου Χαλκιδέων σε σχέση με την υπόθεση αυτή.

           ΔΗΛΩΝΕΙ σταθερά ότι σε κάθε περίπτωση θα εμποδίσει και στην πράξη την κατασκευή του νέου Σταθμού Διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Σχηματαρίου – Χαλκίδας.

           ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙ τη Δήμαρχο, προκειμένου να προβεί στις δέουσες ενέργειες, ώστε οι εργοταξιακές δυνάμεις του Δήμου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να παρέμβουν για να αποτρέψουν την εγκατάσταση του νέου Σταθμού,  όποτε και εάν αυτή επιχειρηθεί. ».