MY KTEO

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Ενστάσεις και διαφωνίες δικηγόρων για τη συμμετοχή τους στην απονομή συντάξεων


Τη διαφωνία της σε κάποιες από τις προβλέψεις της τροπολογίας για τη συμμετοχή δικηγόρων στην απονομή συντάξεων επαναλαμβάνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Παρά το γεγονός πως από την πρώτη στιγμή, είχε ταχθεί υπέρ της σχετικής ρύθμισης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα, υπογραμμίζει πως επιμέρους διατάξεις προωθήθηκαν και ψηφίστηκαν ενάντια στις ρητές θέσεις της.

«Η Ολομέλεια θεωρεί, κατ’ αρχάς, θετική τη συμμετοχή των δικηγόρων στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων, η οποία συνάδει με το δημόσιο χαρακτήρα του λειτουργήματος και συμβάλει στην επίλυση ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος» επισημαίνει σε απόφασή της.

Ωστόσο, προσθέτει την κατηγορηματική αντίθεσή της σε ορισμένες προβλέψεις της τροπολογίας και κυρίως:

* Στην ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρους και οικονομολόγους απευθείας από τους ασφαλισμένους, δεδομένου ότι ουδεμία έννομη σχέση υφίσταται μεταξύ τους και

* Στην έκταση της ευθύνης των δικηγόρων, η οποία υπερβαίνει τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δικηγόρων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξομοιώνεται με αυτή των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, αφού ο συμπράττων δικηγόρος συντάσσει μόνον εισήγηση – σχέδιο απόφασης, ενώ την τελική ευθύνη φέρει ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ. Περαιτέρω, σε περίπτωση σφαλμάτων, η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σύνταξης πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον ασφαλισμένο, που καρπώθηκε την ωφέλεια, και όχι από τον δικηγόρο.

Σημειώνεται ότι, στις αρχικές τοποθετήσεις της Ολομέλειας είχε επισημανθεί η ανάγκη να υπάρξει κατάλογος δικηγόρων που θα αναλάμβαναν υποθέσεις απονομής συντάξεων, ώστε να είναι αδιάβλητη και αντικειμενική η ανάθεση τους, θέτοντας μάλιστα και προϋπόθεση να μην αναλάβει κάποιος δικηγόρος νέα υπόθεση πριν την εξάντληση του καταλόγου. ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

 

Επίσης, γινόταν λόγος για παραβίαση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας κατά την εξέταση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων και η πρόταξη της αρχής της πρωτοβουλίας του επισπεύδοντος (ασφαλισμένου).

 

Παράλληλα, η Ολομέλεια επισημαίνει πως η ισχύς των συντασσόμενων σχεδίων ως Διοικητικών Πράξεων χωρίς έλεγχο και υπογραφή από το αρμόδιο προς τούτο Όργανο του e-ΕΦΚΑ, μετά την πάροδο άπρακτης προθεσμίας 30 ημερών, εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας της ρύθμισης.

 

 

«Η Ολομέλεια θα ενημερώσει λεπτομερώς τους συναδέλφους για τους κινδύνους που δημιουργούνται από την συμμετοχή τους στην συγκεκριμένη διαδικασία και οι οποίοι φαλκιδεύουν, επί της ουσίας, τον επιδιωκόμενο σκοπό της επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων» καταλήγει η απόφαση.