MY KTEO

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Ωρεών: Η υπακοή αφορά όλα τα μέλη της Εκκλησίας


Στα γνωρίσματα και τις αρετές που πρέπει να χαρακτηρίζουν τα μέλη της Εκκλησίας αναφέρθηκε ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος. Από τον πανηγυρίζοντα ναό του αγίου Θεράποντα στην περιοχή του Ζωγράφου, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου τόνισε στην αγάπη, την πτωχεία, την παρθενία και την υπακοή, αρετές που όπως τόνισε δεν αφορούν μόνο τους μοναχούς και τους κληρικούς, αλλά όλα τα μέλη της Εκκλησίας.

 ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

orthodoxia.info

“Η μέγιστη εντολή που έδωσε ο Χριστός στον άνθρωπο είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Αγάπη ελεύθερη και αδέσμευτη. Στους μοναχούς και ασκητές ισχύουν τρεις κανόνες. Η παρθενία, η πτωχεία και η υπακοή. Όμως ο ασκητικός τρόπος ζωής αφορά όχι μόνο τους μοναχούς, αλλά όλα τα μέλη της Εκκλησίας. Να αρκουμαστε σε αυτά που έχουμε χωρίς να επιδιωκουμε ούτε δόξα ούτε πλούτη προκειμένου να θεριευει ο εγωισμός μας. Να χαιρόμαστε αυτό που μας προσφέρει και εμπιστεύεται ο Θεός και να το μοιραζόμαστε. Διότι ένας άνθρωπος που δεν μοιράζεται, δεν ζει, απλά επιβιώνει”.

Κάνοντας λόγο για την υπακοή επεσήμανε ότι δεν αφορά μόνο τους μοναχούς, αλλά όλα τα μέλη της Εκκλησίας. “Ένας μοναχός μαθαίνει να κάνει υπακοή και πάνω από όλους να κάνει υπακοή στο θέλημα του Θεού. Η υπακοή βέβαια αφορά όλα τα μέλη της εκκλησίας. Και επειδή το πολίτευμα της Εκκλησίας είναι ιεραρχικό, μαθαίνουμε να κάνουμε υπακοή σε όσους είναι ανώτεροι και σε όσα εκείνοι ορίζουν κάθε φορά”.

Κάλεσε τέλος το εκκλησίασμα που τήρησε ευλαβικά τα μέτρα κατά την διάρκεια της πανηγύρεως, να μιμηθούμε τον άγιο Θεράποντα και να γίνουμε μάρτυρες της αγάπης του Θεού.

“Καλουμαστε όλοι να γίνουμε μάρτυρες με τον τρόπο της καθημερινότητας της ζωής μας. Και να είναι ο τρόπος της ζωής μας μια πηγαία έκφραση της αγάπης του Θεού. Ο άγιος Θεράπων ήταν ένας αυτος που αγάπησε ελεύθερα τον Χριστό, αποδέχθηκε την πρόσκλησή Του, αφιερώθηκε και αφιέρωση στον Χριστό σημαίνει να έχεις αγάπη και να μαχεσθαι να αγαπάς. Ο Άγιος Θεράπων αγωνίστηκε να έχει την αγάπη του Θεού στην ύπαρξη του και αυτό προϋποθέτει την τήρηση των εντολών του Θεού. Αυτή η δυνατότητα της αγάπης εκφράστηκε με το μαρτύριο του και φανέρωσε με ολοκληρωτικό τρόπο την αγάπη του προς το Θεό ώστε να αποτελεί για εμάς σήμερα ένα λαμπρό παράδειγμα.