MY KTEO

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ν.Ε. Εύβοιας «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις – Εστίαση – Τουρισμός»


Με μεγάλη επιτυχία από συμμετοχές φορέων και συλλόγων του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου της Εύβοιας, που έχει τόσο ανάγκη τη στήριξη και ενημέρωση μέσα στις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας λόγω της πανδημίας, η Επιτροπή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. του Νομού, διοργάνωσε την Τετάρτη 12 Μαΐου το απόγευμα εκδήλωση με θέμα «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις – Εστίαση – Τουρισμός». Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της διαμόρφωσης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με τις τοπικές κοινωνίες.

Εισηγητές στην εκδήλωση, από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ήταν οι, Νίκος Σκορίνης και Αλέξανδρος Αυλωνίτης,

Στην εκδήλωση επίσης συμμετείχαν οι δύο Βουλευτές Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Βαγγέλης Αποστόλου και Μίλτος Χατζηγιαννάκη, o Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Στερεά Υπεροχής» Δημήτρης Αναγνωστάκης, εκπρόσωποι Εμπορικών Συλλόγων και φορέων του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου της Εύβοιας, εκπρόσωποι Συλλόγων Ξενοδόχων, εκπρόσωποι Συλλόγων Ενοικιαζομένων Δωματίων, εκπρόσωποι Συλλόγων της Εστίασης καθώς και εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον επισιτισμό.

Οι δύο βασικοί εισηγητές ανέλυσαν εκτενώς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., ενώ οι Βουλευτές Εύβοιας και ο Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης Δημήτρης Αναγνωστάκης τόνισαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα που έχει η Εύβοια.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των φορέων αναφέρθηκαν τόσο στα γενικά προβλήματα των προβλήματα των κλάδων τους, όσο και ειδικά προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της Εύβοιας, στους κλάδους του εμπορίου, του τουρισμού και της εστίασης.

Καταγράφοντας, όλα όσα ακούστηκαν και συνοψίζοντας οι δύο βασικοί εισηγητές, Νίκος Σκορίνης και Αλέξανδρος Αυλωνίτης τόνισαν πως ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος έχει ανάγκη από:

-           Γενναία ρύθμιση των χρεών της πανδημίας με 120 δόσεις και κούρεμα του χρέους ως 60%

-           Μέτρα άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

-           Νέο πτωχευτικό κώδικα με επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας

-           Γενναίο «κούρεμα» των οφειλών προς το δημόσιο (Φόρο εισοδήματος – εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ, Τέλος επιτηδεύματος, ασφαλιστικές εισφορές)

Ως μόνιμα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας προτείνονται

-           Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα

-           Ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες

-           Ενεργοποίηση του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων

Ως προσωρινά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας προτείνονται

-           Κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών των επιχειρήσεων μέσω κρατικού δανεισμού

-           Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση των θέσεων εργασίας

-           Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού

-           Ρύθμιση οφειλών σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ

-           Διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος στη βάση των μηνών αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης

-           Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση και τονίζει ότι, η καταγραφή των προβλημάτων των παραγωγικών τάξεων του Νομού δεν περιορίζεται μόνο σε μία εκδήλωση. Έτσι, βρισκόταν, βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των επαγγελματιών, των εμπόρων και κάθε παραγωγικού φορέα του Νομού και να αγωνίζεται μαζί τους για την καταγραφή και επίλυση των προβλημάτων τους.