MY KTEO

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Αντιμετωπίζουν κίνδυνο για Covid μακράς διάρκειας όσοι εμβολιασμένοι νοσήσουν


Τα εμβόλια για την Covid - 19 έχουν τελεσθεί αντιμετωπίζοντας πανηγυρικά ηχηρές περιπτώσεις και (περιπτώσεις) ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το κίνδυνο νοσηλείας στις ΗΠΑ, αλλά κανένα εμβόλιο στον πλανήτη δεν προσφέρει ολοσχερώς τέλεια προστασία. 

Από τα τέλη Απριλίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι υπήρξαν περίπου 10.000 «πρωτοποριακές» περιπτώσεις μεταξύ περισσότερων από 100 εκατομμυρίων Αμερικανών που είχαν εμβολιαστεί πλήρως εκείνη την εποχή. (Για εκείνους που είναι περίεργοι, αυτό ισοδυναμεί με λιγότερο από 0,01% των ατόμων που εμβολιάστηκαν).

Επειδή αυτές οι λοιμώξεις είναι τόσο σπάνιες, υπάρχει ποσοστό ειδικών που εξακολουθούν να μαθαίνουν για τον μικρό αριθμό («πρωτοποριακών») περιπτώσεων που συμβαίνουν. Και μία από τις μεγαλύτερες ερωτήσεις αυτή τηn στιγμή είναι εάν αντιμετωπίζουμε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουμε με κορονοΐό μακράς διάρκειας;

Αυτά είναι όσα γνωρίζουμε - και δεν γνωρίζουμε - μέχρι τώρα.

Οι περισσότερες «πρωτοποριακές» περιπτώσεις είναι ήπιες 
Οι πρωτοποριακές περιπτώσεις COVID-19 σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως (που σημαίνει ότι απέχουν δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer ή Moderna ή δύο εβδομάδες από την δόση Johnson & Johnson) τείνουν να έχουν αρκετά ήπια συμπτώματα. 

Με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα του CDC από τον Απρίλιο, περίπου το 30% των «πρωτοποριακών» περιπτώσεων από το εμβόλιο ήταν εντελώς ασυμπτωματικές. Υπολογίζεται ότι το 10% των ατόμων με πρωτοποριακά» περιστατικά νοσηλεύτηκε και το 2% πέθανε, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των νοσηλειών και θανάτων δεν σχετίζεται με την COVID-19.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ενώ οι «πρωτοποριακές» περιπτώσεις είναι πραγματικά σπάνιες, μπορεί επίσης να συμβαίνουν συχνότερα από ό, τι υποδεικνύουν οι αριθμοί.

«Εκεί όπου τα δεδομένα γίνονται λίγο θολά, είναι ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνουν τεστ, επειδή πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη λόγω του ότι έχουν εμβολιαστεί», δηλώνει στην HuffPost US ο Κάμερον Βολφ, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke που ειδικεύεται σε μολυσματικές ασθένειες. 

«Μπορεί να υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που αναπτύσσουν απίστευτα μικρές ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις COVID που απλά δεν καταγράφονται», προσθέτει. 

Αυτό, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι ένα σημάδι ότι τα εμβόλια λειτουργούν. Ο κύριος στόχος είναι η πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CDC αποφάσισε τον Μάιο ότι δεν θα παρακολουθεί πλέον όλες τις «πρωτοποριακές» μολύνσεις COVID-19 και θα επικεντρώνεται αυστηρά σε περιπτώσεις στις οποίες το άτομο νοσηλεύεται ή πεθαίνει. Περιορίζοντας το επίκεντρό του, ο οργανισμός μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα την πιο σοβαρή έκβαση (της νόσου) και βρίσκεται πίσω από αυτά, σύμφωνα πάντα με το CDC.

Αλλά η αλλαγή αυτή έχει κι επίμαχα ζητήματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να καταλάβουμε λιγότερο για το πλήρες φάσμα του τι βιώνουν οι άνθρωποι όταν νοσούν με COVID-19 μετά τον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσουν συμπτώματα μεγαλύτερης διάρκειας.

Όπως επεσήμαναν πρόσφατα οι The New York Times: «Ακόμα και σχετικά ήπιες περιπτώσεις COVID-19 μπορούν να οδηγήσουν σε επίμονα μακροχρόνια προβλήματα υγείας και θα είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ολόκληρο το εύρος χωρίς να παρακολουθούμε επίσης ήπιες λοιμώξεις».

Ο κίνδυνος «COVID μακράς διάρκειας» φαίνεται χαμηλός - αλλά είναι πολύ νωρίς να το πούμε.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα άτομα που παρουσιάζουν «πρωτοποριακές» λοιμώξεις είναι πιθανό να παλέψουν με το μακρινό COVID-19 ή μετά από οξεία συνέχεια του SARS-CoV-2 (PASC). Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες αφού ένα άτομο μολυνθεί αρχικά με τον ιό και μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από κόπωση και ζάλη έως προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όμως, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι ότι πολλά από τα άτομα που θα παρουσιάσουν μια «πρωτοποριακή» περίπτωση δεν θα υποστούν COVID-19 μεγάλης διάρκειας.

«Δεν υπήρξε, κατά τη γνώση μου, πλήθος ανθρώπων που παρουσιάζονται  με μακροχρόνια συμπτώματα COVID παρ′ ότι εμβολιασμένοι», δηλώνει ο Βολφ. «Στην πραγματικότητα, το αντίθετο. Νομίζω ότι ενώ ο αριθμός των νοσοκομειακών νοσηλειών και θανάτων σε σύγκριση με τον αριθμό των εμβολιασμένων ατόμων είναι αστρονομικά μικρός, οι περιπτώσεις που συλλέγονται τείνουν να είναι τόσο ελάσσονος σημασίας όσο και βραχύβιες». 

Αυτό ισχύει τόσο όσον αφορά τη διάρκεια των δύο συμπτωμάτων, είπε ο Βολφ, και πόσο καιρό αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να αποβάλλουν τον ιό. Επισήμανε την περίπτωση της ομάδας των New York Yankees από πριν από λίγες εβδομάδες, όπου αρκετοί παίκτες και προπονητές ήταν θετικοί στην COVID-19 παρά το ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

«Όλα τα πήγαν καλά. Όλοι είχαν σύντομες ασθένειες που ήταν αρκετά αυτοπεριορισμένες», σημείωσε.  

Ωστόσο, ο ίδιος διατηρεί ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο της μόλυνσης από κορνονοϊό με συμπτώματα μακράς διάρκειας σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα και ανοσοκατασταλμένα. «Ένας εμβολιασμένος ασθενής που παίρνει χημειοθεραπεία μπορεί ακόμα να αρρωστήσει κι αυτό μπορεί να συμβεί επειδή η ανταπόκρισή του στο εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική», δηλώνει. 

Υπάρχουν ακόμη και κάποιες ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει με το COVID σε μεγάλες αποστάσεις.
Για μήνες, ανεπίσημες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ ομάδων υποστήριξης των κοινωνικών μέσων για άτομα με «μακρά COVID» έχουν δείξει ότι ένας ικανός αριθμός ασθενών - περίπου το 35% σε ορισμένες έρευνες - παρουσίασαν ηπιότερα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό.

Πιο επίσημη έρευνα αρχίζει τώρα να το υποστηρίζει. Μια μικρή, όχι ελεγμένη από ανωτέρους, μελέτη με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε πρόσφατα ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που αντιμετώπιζαν μακράς διάρκειας COVID-19 αισθάνθηκαν καλύτερα μετά τον εμβολιασμό.

Οι ειδικοί δεν καταλαβαίνουν πραγματικά πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτή η σύνδεση, αλλά ζητούν περισσότερη έρευνα για να το εξετάσουν. «Δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί για την COVID-19 φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ευημερία εκείνων με μακράς διάρκειας COVID, καθώς και να παρέχουν προστασία από εκ νέου μόλυνση, προτείνουμε να γίνουν πιο δομημένες, διαχρονικές δοκιμές», έγραψε η ομάδα πίσω από την μελέτη αυτή. 

Ανεξάρτητα από το αν τα «πρωτοποριακά» περιστατικά συνδέονται με την COVID μακράς διάρκειας, η ανάγκη για περισσότερη έρευνα είναι πραγματική.
Ακόμα κι αν δεν υπάρχει τελικά μια σαφής ή ισχυρή σχέση μεταξύ των «πρωτοποριακών» λοιμώξεων από κορονοϊό και των συμπτωμάτων μακράς διάρκειας, (το ζήτημα) είναι απλώς μια άλλη πτυχή της COVID-19 μεγάλης διάρκειας που οι ειδικοί πρέπει να συνεχίσουν να ερευνούν. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν μακράς διάρκειας COVID όχι μόνο έχουν να αντιμετωπίσουν εξουθενωτικά συμπτώματα και χρόνιες παθήσεις που μπορούν να διαρκέσουν για μήνες, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμη και μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου (από άλλες περιπτώσεις).

«Είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθείται», λέει ο Βολφ. Αν και πάλι, τώρα που το CDC διερευνά μόνο σοβαρές «πρωτοποριακές» λοιμώξεις, δεν είναι σαφές ποιος - αν κάποιος - θα κάνει την παρακολούθηση.

Συνολικά, οι γιατροί που θεραπεύουν ασθενείς με COVID-19 μακράς διαρκείας και όσοι έχουν επικεντρωθεί στον χρόνιο πόνο ελπίζουν ότι αυτά τα ζητήματα θα λάβουν τώρα την προσοχή που τους αξίζει.

Η Αλέξα Μεάρα, ρευματολόγος από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, δηλώνει στην HuffPost ότι τα χρόνια και αυτοάνοσα ζητήματα - όπως h COVID-19 μακράς διάρκειας - ιστορικά έχουν ανεπαρκή χρηματοδότηση και χαμηλή εκτίμηση, κάτι που ελπίζει ότι θα αλλάξει. 

 
«Πώς μετράτε την κόπωση; Ποια είναι η κόπωση μου σε σχέση με την δική σας; Πώς το μετράτε αντικειμενικά; Πώς μετράτε τον πόνο; Πώς μετράτε την  καθημερινή λειτουργικότητα;», ρωτάει η Μεάρα. «Βασικά, αυτά είναι δύσκολα να μετρηθούν, κάτι που δημιουργεί ένα αίνιγμα για την ιατρική».

«Το COVID μακράς διάρκειας, με την έννοια ότι είναι μετα-ιικό σύνδρομο, δεν είναι (κάτι) νέο», λέει. «Ωστόσο, με τον τρόπο που το προσεγγίζουμε, είναι 100% νέο γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε νέα συστήματα, όπως κλινικές COVID μακράς διάρκειας που δημιουργούν ορισμένα ιδρύματα ή βοηθώντας τους ανθρώπους να μάθουν μηχανισμούς αντιμετώπισής του». 


Huffington Post