MY KTEO

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τις δηλώσεις COVID


Εκπνέει σήμερα Παρασκευή 14 Μαΐου η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων για να υποβάλλουν τη δήλωση COVID για τα μηδενικά ή κουρεμένα ενοίκια του Μαρτίου, σύμφωνα με σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ. 

Εφόσον η δήλωση COVID δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να επιστρέψουν αφενός την αποζημίωση που έλαβαν για τον μήνα Μάρτιο, αφετέρου δεν θα λάβουν την αποζημίωση του Απριλίου που έχει προγραμματισθεί να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους. Ειδικότερα: 

Δηλώσεις ενοικίων Μαρτίου: Όσοι δεν υποβάλλουν τη σχετική δήλωση θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν ακόμα και αν είναι δικαιούχοι. 

Παράλληλα θα διενεργηθεί έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ορθώς καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις που έλαβαν τους προηγούμενους μήνες. 

Αποζημίωση Απριλίου: Σε όσους ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν τη δήλωση Μαρτίου, το οικονομικό επιτελείο δεν θα προχωρήσει στην πίστωση των ποσών που προβλέπει η νομοθεσία. Οι σχετικές πληρωμές υπολογίζονται στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Δικαιούχοι της ταχύτερης αποζημίωσης θα είναι τόσο οι 200.000 ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο τον μήνα Απρίλιο καθώς και οι 600.000 ιδιοκτήτες που έλαβαν κουρεμένο ενοίκιο κατά 40%.Τα ποσά της αποζημίωσης είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με φορολογικές υποχρεώσεις ή οφειλές. 

Ο ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν ενοίκιο για τον Απρίλιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν εισέπραξαν τον Απρίλιο ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. 

Οι ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν το 40% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. 

Μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έχει πιστώσει περί τα 400 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ το όφελος για τους ενοικιαστές ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πρέπει να λάβουν κανονικά το ενοίκιο του Μαΐου, δεν το έχουν εισπράξει ακόμα καθώς οι ενοικιαστές αρνούνται να το καταβάλλουν αναμένοντας την έκδοση της σχετικής απόφασης. 


naftemporiki.gr