MY KTEO

Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Πάνω από 15.000 αιτήσεις στο νέο πτωχευτικό


Με αμείωτο ρυθμό, 1.300 αιτήσεις ημερησίως, συνεχίζει το ενδιαφέρον για ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και Δημόσιο μέσω του νέου πτωχευτικού νόμου. Από την αρχή του μήνα έχουν κατατεθεί πάνω από 15.000 αιτήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Το αποτέλεσμα, δηλαδή πόσες από τις αιτήσεις θα καταλήξουν σε ρύθμιση και πόσες σε πτώχευση και δεύτερη ευκαιρία θα το διαπιστώσουμε μετά τα τέλη Ιουλίου. Ο νέος νόμος προβλέπει μία περίοδο έως δύο μήνες μέχρι να συμφωνήσουν οι πιστωτές και ο οφειλέτης σε μία ρύθμιση ή αν θα αποβεί μία αίτηση άκαρπη. Στην πρώτη περίπτωση, προχωρά ο εξωδικαστικός μηχανισμός ή διαμεσολάβηση και, για τις επιχειρήσεις, σχέδιο εξυγίανσης. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή όταν η αίτηση αποβεί άκαρπη, προχωρούν οι διαδικασίες της πτώχευσης.

Πάγωμα πλειστηριασμών
Ωστόσο, μέχρι τότε, οι αιτήσεις που οριστικοποιηθούν μέσω του συστήματος, θα εξασφαλίσουν το πάγωμα των πλειστηριασμών και άλλων αναγκαστικών μέτρων για την πλειονότητα των οφειλετών. Κι αυτό διότι η αναστολή αυτή δεν καταλαμβάνει την διενέργεια πλειστηριασμού, ο οποίος έχει προγραμματιστεί εντός 3 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον οφειλέτη, καθώς και οποιαδήποτε διαδικαστική ενέργεια προπαρασκευαστική της διενέργειας πλειστηριασμού από ενέγγυο πιστωτή (περιλαμβανομένης και της κατάσχεσης). Σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνολικά 91.870 πλειστηριασμοί ακινήτων (φυσικών και νομικών προσώπων) και για την επόμενη εβδομάδα θα διενεργηθούν περίπου 500 πλειστηριασμοί.

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές μέσα από την πλατφόρμα, προβλέπονται ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μέχρι τη λειτουργία του Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων στο πρώτο εξάμηνο του 2022, τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν σε μια ενδιάμεση λύση που θα προσομοιάζει το πλαίσιο που θα διέπει τον Φορέα (απόκτηση ακινήτων από τράπεζες και μίσθωση στους δανειολήπτες για 12 έτη και στεγαστικό επίδομα 70-210 ευρώ).

Για τον Ιούνιο
Μέχρι, όμως, να αποφασιστεί η ενδιάμεση λύση μέχρι τη λειτουργία του Φορέα, και για τον Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τα εξής:
- Από την 1η/6/2021 έως τις 30/6/2021 αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών από τράπεζες και διαχειριστές δανείων.
- Οι πολίτες θα πρέπει να αποστείλουν στην τράπεζα ή τον διαχειριστή του δανείου τους την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας τους.


capital.gr του Λεωνίδα Στεργίου