MY KTEO

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

«Γέφυρα 2»: Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση – Όλες οι ρυθμίσεις


Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να καταβληθεί στις επιχειρήσεις η πρώτη δόση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2» και θα περιλαμβάνει τόσο τον τρέχοντα μήνα όσο και τον Μάιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντας τη σχετική τροπολογία, που κατατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, επεκτείνεται η προθεσμία επίτευξης ρύθμισης δανείων μεταξύ χρηματοδοτικών φορέων και οφειλετών του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» έως τις 31 Ιουλίου 2021, από τις 31 Μαρτίου 2021 που ισχύει σήμερα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για το σύνολο των επιχειρήσεων που υπέβαλαν μέχρι 31 Μαϊου 2021, αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2». Παράλληλα προβλέπεται η συνέχιση της καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου στο πρόσωπο του συζύγου ή συμβίου, σε περίπτωση θανάτου του αιτούντος.

Η εν λόγω τροπολογία ενσωματώνει μια σειρά νέων καινοτόμων ευνοϊκών μέτρων στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», τα οποία είναι «ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και τα οποία ενεργοποιούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας».

Τι προβλέπεται με τη σχετική ρύθμιση
-Προβλέπεται η μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εντάσσονται στο εν λόγω πρόγραμμα κατά το διάστημα της επιδότησης και της περιόδου παρακολούθησης σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του προβλεπόμενου στην οικεία δανειακή σύμβαση.

-Αναγνωρίζεται δικαίωμα στον χρηματοδοτικό φορέα να συμφωνήσει με τον οφειλέτη μέτρα που υπάγονται στη βιωσιμότητα της ρύθμισης όπως διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξολογιστικών τόκων, διαγραφή κεφαλαίου, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής υπό τους όρους που ανέφερα προηγουμένως ή υπό αυτούς που ορίζονται ρητά στις αποφάσεις που έχουν βγει. Προβλέπονται συγκεκριμένοι περιορισμοί στην αναδιαμόρφωση των καταβαλλόμενων δόσεων στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας.

-Ορίζεται ρητώς, ειδικά για τα εξυπηρετούμενα δάνεια που υπάγονται στο εν λόγω πρόγραμμα ότι συνεπείς δανειολήπτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα το κράτος τους επιδοτεί τη δόση του δανείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτούς δεν είναι επιτρεπτή η τροποποίηση των ουσιωδών όρων της σύμβασης ως προς το κεφάλαιο, την τιμολόγηση και τη διάρκεια του δανείου κατά τρόπο δυσμενέστερο για τον οφειλέτη για όσο διάστημα διαρκεί η επιδότηση και η περίοδος παρακολούθησης.

–Προβλέπεται η χορήγηση χρονικού διαστήματος 30 ημερών μετά την ολοκλήρωση της επιδότησης, για την τακτοποίηση τυχόν μη καταβεβλημένων ποσών από πλευράς του οφειλέτη, ώστε να μην εκπέσει της ρύθμισης.


Newmoney.gr