MY KTEO

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, για τη μετατροπή του 5ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ Χαλκίδας σε «Πρότυπα Σχολεία»


Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τη μετατροπή του 5ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ Χαλκίδας σε «Πρότυπα Σχολεία».

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Να μην προχωρήσει η μετατροπή του 5ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ Χαλκίδας σε «Πρότυπα Σχολεία».

Υλοποιώντας την εγκύκλιο 23716/Δ6/1-3-2021 το Υπουργείο Παιδείας προχωράει τη δημιουργία Πρότυπων σχολείων στην περιοχή της Χαλκίδας, στο 5ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο. Σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της σχολικής κοινότητας, των Συλλόγων Διδασκόντων, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που είναι αντίθετοι σε αυτή την εξέλιξη.

Είναι δίκαιη η αγανάκτηση των γονέων του 1ου Γυμνασίου, την οποία καταγράφουν σε έγγραφη διαμαρτυρία που έχει φτάσει και στα χέρια της Υπουργού. Το σχολείο αυτό βρίσκεται στον ίδιο περίκλειστο χώρο με το 1ο ΓΕΛ που δρομολογείται ως «Πρότυπο» και τα παιδιά του 1ου Γυμνασίου συνεχίζουν στο 1ο ΓΕΛ, με τα ίδια χωροταξικά κριτήρια, τη φοίτηση για την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα τη διαφωνία της με την απόφαση αυτή εκφράζει και η ΕΛΜΕ Εύβοιας.

Η απόφαση αυτή για τα «Πρότυπα Σχολεία» στην πόλη της Χαλκίδας, ενισχύει την κατεύθυνση της διαφοροποίησης, της κατηγοριοποίησης των μαθητών, τον διαχωρισμό τους σε «άριστους» και «κακούς» και τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων. Επίσης η απόφαση έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών αλλά και στους μαθητές των σχολείων αυτών.

Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, οι οργανικές θέσεις στα σχολεία αυτά επί της ουσίας καταργούνται και αρκετοί καθηγητές που δεν επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτά ή αξιολογηθούν αρνητικά θα βρεθούν σε καθεστώς κινητικότητας, αναζητώντας οργανικές θέσεις, κάποιοι μάλιστα λίγο πριν τη συνταξιοδότησή τους.

Ταυτόχρονα οι μεν μαθητές του 1ου Γυμνασίου που κανονικά θα συνέχιζαν τη φοίτησή τους στο 1ο ΓΕΛ θα αναγκαστούν να φοιτήσουν σε άλλες μονάδες, πιθανά αρκετά χιλιόμετρα από το σπίτι τους, αφού θα έχουν χάσει το σχολείο της γειτονιάς τους.

Ερωτάται η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει έτσι ώστε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της ΕΛΜΕ Εύβοιας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας και να μην προχωρήσει η μετατροπή του 5ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ Χαλκίδας σε «Πρότυπα Σχολεία».

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Δελής Γιάννης