MY KTEO

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Η "Στερεά Υπεροχής" για την 7η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και τον αναπτυξιακό οργανισμό


Πραγματοποιήθηκε  η 7η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. Η παράταξή μας, με αίτημα του επικεφαλής Δ. Αναγνωστάκη, ζήτησε ενημέρωση πριν την ημερήσια διάταξη, για ανοιχτά θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Στερεάς.

Συγκεκριμένα ζητήθηκε πληροφόρηση, για την πορεία της εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων στην Εύβοια και συνολικά των ΑΠΕ στη Στερεά, τα μέτρα Δασοπροστασίας- Πολιτικής Προστασίας, τις εξελίξεις σχετικά με τα Παρατηρητήρια Αλιβερίου και Ασωπού, το ρόλο της περιφέρειας στη λειτουργία των Υδατοδρομίων, για τις λιμενικές υποδομές και τον κατεστραμμένο δρόμο στο Λιμάνι Μαντουδίου καθώς και για την υποχρηματοδότηση των  έργων που είναι σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην υλοποίησή τους.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα ο Περιφερειάρχης απάντησε επιγραμματικά και μας «καθησύχασε» τόσο για τα λιμάνια και το δρόμο στο Κυμάσι, που πρόκειται να φτιαχτεί όσο και για το ρόλο της περιφέρειας στη διαχείριση των Υδατοδρομίων.  Για την επέλαση των Ανεμογεννητριών επανέλαβε ότι ως περιφερειακή αρχή, κάνουν όλες τις κινήσεις, που χρειάζονται για να μπει τάξη στις ΑΠΕ. Το ίδιο καθησυχαστικός δήλωσε για την αντιπυρική περίοδο και διαβεβαίωσε για τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας…

Είναι αυτονόητο ότι η «Στερεά Υπεροχής» θα παρακολουθεί στενά τα παραπάνω ζητήματα και θα παρέμβει σε κάθε περίπτωση που θα υπάρξει αδιαφορία, καθυστέρηση, αστοχία της περιφερειακής αρχής.

Στη συνεδρίαση η παράταξή μας κατέθεσε τρεις Ερωτήσεις σχετικά με:

           «Την κατάργηση 4 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στην ΠΣτΕ»

           «Τα σοβαρότατα προβλήματα ύδρευσης της Λιχάδας», από την Περιφερειακή Σύμβουλο Εύβοιας, κ. Ακριώτου και τις

           «Ζημιές που προκάλεσε ο παγετός στους αγρότες της Φθιώτιδας», από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Φθιώτιδας, κ. Σκούρα.

Να σημειωθεί, ότι εκτός από τα θέματα ημερήσιας διάταξης, που στο σύνολό τους σχεδόν ήταν θέματα τεχνικού και διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, κυρίαρχο ζήτημα αποτέλεσε η νέα Ανώνυμη Εταιρία της περιφέρειας, «ΣΚΑΠΑΝΗ ΑΕ», με τη μορφή Αναπτυξιακού Οργανισμού, θέμα το οποίο καταψηφίσαμε.

Το σκεπτικό της παράταξης ανέλυσε ο Δ. Αναγνωστάκης, ο οποίος ξεδίπλωσε μία- μια τις πτυχές, που καθιστούν αμφίβολο το εγχείρημα, το οποίο είναι και  αντίθετο με τις ταυτοτικες αρχές της Αυτοδιοίκησης.

Η νέα Α.Ε., ο νέος αναπτυξιακός οργανισμός, ουσιαστικά υποκαθιστά τις τεχνικές υπηρεσίες, λειτουργεί έξω από τις διαδικασίες ΑΣΕΠ, επαναφέροντας έτσι τις ρουσφετολογικές προσλήψεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται  με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και θα είναι είτε συμβάσεις ορισμένου χρόνου είτε συμβάσεις έργου.

Η νέα Α.Ε., ο νέος αναπτυξιακός οργανισμός, συγκεντρώνει αρμοδιότητες και «αναπτυξιακές δυνατότητες», στελεχώνεται από «δικά μας παιδιά», λειτουργεί κάτω από την παντοδυναμία της εκάστοτε περιφερειακής αρχής, υποβαθμίζοντας το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου, κλείνοντας πονηρά  το μάτι σε ημέτερους επιχειρηματίες και εργολάβους.

Η διαδικασία έχει ως εξής: “Οι ΟΤΑ, λόγω πραγματικής ή ηθελημένης αδυναμίας των τεχνικών υπηρεσιών τους, παραχωρούν με απευθείας αναθέσεις την εκπόνηση και σύνταξη μελετών καθώς και την υλοποίηση και εκτέλεση των τεχνικών τους έργων, στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς. Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, επειδή δεν δύνανται να υλοποιήσουν τα ανωτέρω, τα εκχωρούν με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους, δια μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή συμβάσεων έργων”.

Τόσο απλά.  Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε…

Ευχόμαστε και ελπίζουμε, να μην έχουμε τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα, που είχαμε από τη λειτουργία αντίστοιχων αναπτυξιακών εταιριών κατά το παρελθόν.