MY KTEO

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Επιδότηση παγίων δαπανών : Περιθώριο 8 ημερών για τις αιτήσεις - Ο άγνωστος Χ


Περιθώριο 8 ημερών έχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο «myBusinessSupport» για την ενίσχυση με την μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών.

Το μέτρο αναμένεται να αφορά μη καλυπτόμενες δαπάνες, όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα για το διάστημα από 1.4.2020 έως 31.12.2020.

Ως προς την μορφή της ενίσχυσης, αυτή θα έχει την μορφή «πιστωτικού» που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή τρέχουσων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έτους 2021 που θα καθίστανται πληρωτέες από 1.7.2021 έως 31.12.2021.

Για σκοπούς χορήγησης της ενίσχυσης, θα ληφθούν υπόψη τα δεδομένα του εντύπου Ε3 το οποίο απαιτείται να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δηλαδή μέχρι 17 Ιουνίου 2021, χωρίς, ωστόσο, να απαιτείται και η υποβολή φορολογικής δήλωσης, όπως διευκρινίστηκε από την Διοίκηση.

Πλήθος επιχειρήσεων προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αυτή την υποχρέωση και να υποβάλλουν εντός προθεσμίας το έντυπο Ε3, μη γνωρίζοντας, όμως, αν τελικά θα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την λήψη της ενίσχυσης, τα οποία θα ανακοινωθούν αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με εξαγγελίες, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εμφανίζουν πτώση του τζίρου τους κατά 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Οι περιορισμοί αυτοί, σε περίπτωση που τελικά προβλεφθούν με Υπουργική Απόφαση, αναμένεται να θέσουν εκτός πλαισίου αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες ναι μεν έχουν πληγεί οικονομικά, κατάφεραν, όμως, να ανταπεξέλθουν στις δυσμενείς μέχρι τώρα συνθήκες της αγοράς.



Newsbomb.gr