MY KTEO

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Μ. Χατζηγιαννάκης: «Το φιάσκο της προανακριτικής δεν έχει προηγούμενο»

 


Ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής θα καταλάβαινε ότι πρόκειται για μία πολιτική δίωξη αναφέρει για την Προανακριτική Επιτροπή εις βάρος του Ν. Παππά, το μέλος της και βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης. Ο ίδιος μιλάει για φιάσκο και παρατηρεί πως το ύφος της κατάθεσης του κεντρικού μάρτυρα Καλογρίτσα ταίριαζε καλύτερα με τηλεοπτική εκπομπή “κοινωνικού σχολιασμού” παρά με προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Προσθέτει ότι η ήττα της ΝΔ είναι εμφανής σε όλη τη διαδικασία.

 Με την ιδιότητα του αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο κ. Χατζηγιαννάκης σχολιάζει ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής για τους ΟΤΑ καταδεικνύει ότι το μόνο που ενδιαφέρει τη ΝΔ είναι η εξυπηρέτηση των επιδιώξεων των δικών της γαλάζιων δημάρχων και η εξασφάλιση της επανεκλογής τους. Παρατηρεί με αφορμή το ίδιο θέμα πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δυσανεξία στη Δημοκρατία ενώ για την ψήφο των αποδήμων σχολιάζει πως το κυβερνών κόμμα δεν ενδιαφέρεται πραγματικά γι’ αυτή αλλά δημιουργεί πυροτεχνήματα για να γίνεται συζήτηση στο δημόσιο λόγο.

Κύριε Χατζηγιαννάκη αποχαιρετούμε την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι σημαίνει αυτό;

 

Κατ’ αρχάς την απλή αναλογική την αποχαιρετήσαμε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, η οποία με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που ψήφισε ακύρωσε τη βούληση των πολίτων, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Μαΐου του 2019. Ο νέος εκλογικός νόμος της κυβέρνησης για τους ΟΤΑ φανερώνει ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των επιδιώξεων των δικών της γαλάζιων δημάρχων και η εξασφάλιση της επανεκλογής τους. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας ουδόλως την απασχολούν. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί από το βήμα της ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου του 2020 ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είχε ψηφιστεί ο νόμος που θα ξεκαθαρίζει ουσιαστικά τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης. Έκτοτε η σχετική συζήτησε πάγωσε και εντέλει ψηφίσαμε στη βουλή για το πώς θα εκλέγονται οι αρχές των ΟΤΑ, χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει τι αρμοδιότητες θα έχουν.

 

Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά για την Αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρο καθώς διαγράφει τις θεσμικές εγγυήσεις που αποτρέπουν την “παντοδυναμία” της πλειοψηφίας, εξασφαλίζει την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη με το 43% ως επαρκές όριο εκλογής και τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου -χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση του 50%+1 που η ίδια επικαλείτο λίγους μήνες πριν-, διαγράφει την πολυφωνία με το όριο του 3%, και, κυρίως, διαγράφει τη συνεργασία και τη συναπόφαση, καταργώντας την ξεχωριστή κάλπη για τις κοινότητες.

Γιατί θεωρείτε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δυσανεξία στη Δημοκρατία, όσες και όσοι περισσότεροι ασχολούνται με τα κοινά τόσο το χειρότερο για εκείνη. Ενδεικτικό τούτου είναι η κατάργηση όπως προείπαμε της ξεχωριστής κάλπης για τις τοπικές κοινότητες που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ,  δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες σε νέα αξιόλογα άτομα να εργαστούν για το καλό του χωριού τους, για το καλό του τόπου τους. Το μήνυμα που δίνει σήμερα η κυβέρνηση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι σαφές: Η συμμετοχή τους στα κοινά θα πρέπει να είναι δύσκολη, ελεγχόμενη και κυρίως υπό κομματικούς όρους. Η κατάργηση επί του πρακτέου έρχεται να ευνοήσει αποκλειστικά τους γαλάζιους Δημάρχους και όχι την Αυτοδιοίκηση και να επιτύχει τον στόχο του Υπουργού, τον θεσμικό αποκλεισμό της Αριστεράς και του μεγάλου προοδευτικού και δημοκρατικού πόλου εν γένει από τη διοίκηση του κράτους. Πεποίθησή μου είναι ότι η επιλογή αυτή της κυβέρνησης της ΝΔ θα γυρίσει εναντίον της, οι προοδευτικές δυνάμεις της ΤΑ και οι προοδευτικοί πολίτες θα δημιουργήσουν ένα πλατύ μέτωπο που θα ακυρώσει στην πράξη τα σχέδια των εμπνευστών ενός καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος που γυρνάει την Αυτοδιοίκηση δεκαετίες πίσω.

«Οι προοδευτικοί πολίτες θα δημιουργήσουν ένα πλατύ μέτωπο που θα ακυρώσει στην πράξη τα σχέδια των εμπνευστών ενός καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος που γυρνάει την Αυτοδιοίκηση δεκαετίες πίσω»

 

 

 

Πάντως με το θέμα της ψήφου των αποδήμων η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις πολυπόθητες 200 ψήφους. Γιατί ήθελε να κάνει αλλαγές σε δικό της Νόμο;

 

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ψήφο των αποδήμων. Δημιουργεί πυροτεχνήματα για να γίνεται συζήτηση στον δημόσιο λόγο και να αποκρύπτεται η δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό εξάλλου αποδεικνύεται από τα σχετικά δημοσιεύματα, καθώς μόλις 1.200 Έλληνες του εξωτερικού έχουν ενημερωθεί για τις προϋποθέσεις εγγραφής τους και μόλις 120 την έχουν κάνει πράξη και βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι φανερό ότι η ΝΔ μετάνιωσε για τον νόμο που ψηφίσαμε με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Δεκέμβριο του 2019. Αντί λοιπόν να εργαστούμε όλα τα κόμματα που τον ψηφίσαμε για να εφαρμοστεί, η κυβέρνηση δρα αποπροσανατολιστικά αντιμετωπίζοντας τους απόδημους με ψηφοθηρικούς αποκλειστικά όρους.

 

 

 

Θεωρείτε ότι οι απόδημοι έχουν κατανοήσει πως επρόκειτο για έναν κυβερνητικό ελιγμό που αποσκοπούσε πιθανότατα σε άντληση ψήφων;

 

Τα νούμερα που σας παρέθεσα προηγουμένως δείχνουν πως ο απόδημος Ελληνισμός, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, δυστυχώς δεν έχει καμιά απολύτως ενημέρωση γύρω από ένα ζήτημα που τον αφορά. Φαίνεται πως αντί για μια ειλικρινή προσπάθεια να ενημερωθούν οι Έλληνες του εξωτερικού για τη συμμετοχή τους στις εκλογές, το ΥΠΕΣ προτίμησε να εκμεταλλευτεί την προηγούμενη τεχνογνωσία του κ. Πέτσα στις λίστες και τις απευθείας αναθέσεις. Ως εκ τούτου, η εν λόγω καμπάνια, ύψους 3 εκ. ευρώ, δόθηκε απευθείας και με αδιαφανείς διαδικασίες σε μία εταιρεία επικοινωνίας που συμπτωματικά είχε αναλάβει την προεκλογική καμπάνια του κ. Μητσοτάκη το 2019. Τα συμπεράσματα δικά σας και των αναγνωστών.

 

 

 

 

 

 

Κύριε Χατζηγιαννάκη, ως μέλος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον Ν. Παππά τι βλέπετε να γίνεται από εδώ και πέρα;

 

Το φιάσκο της προανακριτικής δεν έχει προηγούμενο για τη Νέα Δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό προσπαθεί να το μαζέψει άρον άρον κλείνοντας τις διαδικασίες νωρίτερα. Η επιτροπή έχει γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, με τους ίδιους τους μάρτυρες που κάλεσε να αποδομούν το κυβερνητικό αφήγημα. Για τους ίδιους λόγους αρνούνται να καλέσουν τους μάρτυρες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επιτροπή έχει γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, με τους ίδιους τους μάρτυρες που κάλεσε να αποδομούν το κυβερνητικό αφήγημα»

 

 

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ λέτε ότι η ΝΔ δείχνει άγχος για την πορεία της προανακριτικής και γι’ αυτό επιθυμεί την ολοκλήρωσή της…

 

Μέρα με τη μέρα γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή η προανακριτική στήθηκε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το γεγονός αυτό ενόχλησε πολλούς, ενόχλησε και τα συμφέροντα της Νέας Δημοκρατίας και για τους λόγους αυτούς, μία ιδιωτική συμφωνία μεταξύ δύο επιχειρηματιών ονομάστηκε «σκάνδαλο» και σήμερα απασχολεί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας μας. Η αποτυχία όμως αυτού του κυβερνητικού σχεδιασμού προκύπτει και από την τεράστια αποστροφή που δείχνει η κοινή γνώμη στο συγκεκριμένο θέμα. Για να το πω απλά, σε κανένα καφενείο δεν είναι θέμα συζήτησης η προανακριτική γιατί οι πολίτες αγωνιούν για το αύριο που δείχνει δυσοίωνο με τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

 

 

 

Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας δεν ικανοποίησε την πλευρά της συμπολίτευσης από την εξέταση του βασικού μάρτυρα Καλογρίτσα;

 

Ο κ. Καλογρίτσας δεν εισέφερε τίποτα στην προανακριτική. Το ύφος της κατάθεσής του ταίριαζε καλύτερα με τηλεοπτική εκπομπή «κοινωνικού σχολιασμού» και όχι με προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Με υπονοούμενα, εικασίες και ρητορικά ερωτήματα προσπάθησε να υποστηρίξει το κυβερνητικό αφήγημα, δυστυχώς όμως για τη ΝΔ απέτυχε παταγωδώς. Αυτό που τελικά αποδείχτηκε είναι ότι αυτή η παρωδία στήθηκε προκειμένου ο κ. Καλογρίτσας να γλιτώσει τα 3 εκατ. ευρώ που χρωστάει σε κάποιον ιδιώτη, γεγονός που αποδείχθηκε περίτρανα και από την έκθεση της ΤτΕ που εστάλη στην προανακριτική. Σε όλο αυτό να μην ξεχνάμε ότι, μετά το στραπάτσο με την εξέταση του κ. Καλογρίτσα, ήρθε να προστεθεί και η αποδόμηση από τον κ. Βερύκιο, οπότε η συμπολίτευση αναγκάστηκε μπροστά στον όλεθρο  να κλείσει το θέατρο που έχει στήσει με την προανακριτική.

 

 

 

    Αυτή η προανακριτική στήθηκε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων

 

 

 

Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη;

 

Ένας πρωτοετής  φοιτητής της νομικής που θα διάβαζε γιατί τον διώκουν θα μπορούσε να το κατανοήσει αυτό.

 

 

 

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η συνέχεια;

 

Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας είναι εμφανής απ’ όλη τη διαδικασία. Θα δυσκολευτεί αρκετά κατά τη γνώμη μου να συντάξει ένα πόρισμα που θα σώσει τα προσχήματα. Αναμένω βέβαια, για αντιπερισπασμό, ένα βομβαρδισμό δήθεν συνταρακτικών αποκαλύψεων μέχρι να οδηγηθούμε στην ολομέλεια, με στόχο την όξυνση και τον διχασμό της κοινής γνώμης ώστε να κρύψει την αποτυχία της.

«Κι ένας πρωτοετής φοιτητής της νομικής θα καταλάβαινε ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη»

 

 

 

Προέρχεστε από ένα νησί, την Σκύρο. Θεωρείτε ότι ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει καλά φέτος;

 

Το περσινό καλοκαίρι βιώσαμε ένα αλλοπρόσαλλο άνοιγμα που στοίχισε πραγματικά στη χώρα μας και φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει μάθει από το περσινό πάθημα. Ο τουρισμός άνοιξε και η Αγγλία, μία από τις μεγαλύτερες αγορές μάς έχει βάλει σε πορτοκαλί λίστα. Θα είδατε και τη συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού στο BBC, με την οποία φάνηκε η ανυπαρξία σχεδίου και η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς. Τα νησιά χτυπάνε το καμπανάκι γιατί είναι απροστάτευτα ενώ οι τουριστικές επιχειρήσεις δίνουν τη μάχη χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση.

 

Προτάσεις και λύσεις για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού υπάρχουν και ο ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτική συμμαχία τις έχει καταθέσει. Αλλά, μην πάτε μόνο στις δικές μας προτάσεις, έχουμε αναφέρει πολλές φορές το παράδειγμα της Γαλλίας που δίνει δωρεάν pcr test. Δυστυχώς, η κυβέρνηση πλέει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, και αυτό καθίσταται εξόχως επικίνδυνο για τη χώρα μας. Και όσο αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται, τόσο θα αποκλείεται η Ελλάδα ως προορισμός από τις χώρες του εξωτερικού. Η Σκύρος πάντως, αλλά και ολόκληρη η Εύβοια, τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμίσει το τουριστικό της προϊόν, είναι πανέμορφη και φυσικά μέσα από τη συνέντευξη μας θα ήθελα να προσκαλέσω όσους και όσες θέλουν να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες να την επισκεφθούν.