MY KTEO

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Κ. Μαρκόπουλος: «Το εργατικό νομοσχέδιο είναι σε λάθος θεωρητική βάση...»


Το εργατικό νομοσχέδιο είναι σε λάθος θεωρητική βάση. Οι ήδη εξαιρετικά υποαμοιβομενοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μετά μια δύσκολη 10ετια, περίμεναν μια οικονομική ανάσα. Στην πραγματικότητα καταδικάζονται σε αναιμικες αμοιβές αφού το μόνο κίνητρο για καλύτερη αμοιβή ήταν οι υπερωρίες, που τώρα μετατρέπονται σε ..ρεπό. Η συλλογική σύμβαση Εργασίας καταργείται και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ατομική σύμβαση εργασίας μετατρέπεται σε όπλο εκβιασμού στα χέρια του εργοδότη. Αντί δηλαδή να λύσουμε το ζήτημα της "μαύρης εργασίας" στην πράξη της δώσαμε νομιμοποίηση.

Η θεωρία ότι έτσι αυξάνεται ο ανταγωνισμός της ελληνικής παραγωγής είναι μια τεράστια φούσκα. Οι φθηνές αγορές με φθηνά εργατικά χέρια (Κίνα, μαλαισια, Τουρκία κλπ) δεν αντιμετωπίζονται έτσι. Το αντίδοτο είναι ποιοτητα παραγωγής. Τι Ευρωπαϊκό εργατικό κοστολόγιο είναι βασισμένο στο Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και σε άλλο μέσο όρο ζωής. Τρανό παράδειγμα ανταγωνιστικότητας ο ευρωπαϊκός Βορράς με τριπλάσια + μεροκάματα αλλά υψηλή ποιότητα. Ολα βασίζονται στην παραγωγικότητα και την ποιότητα. Στην Ελλάδα αυτό που ψηφίζεται θα φέρει μειωμένη παραγωγικότητα και βέβαια απώλεια θέσεων εργασίας Ελλήνων από αλλοδαπούς που αρνούνται στα λίγα μέχρι να μονιμοποιηθούν στην χώρα. Οσο για την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξαρτητη αρχή...Καλύτερα να μην το σχολιάσω.

Το θετικό της ψηφιακής κάρτας εργασίας χάνεται μέσα σε πληθώρα αρνητικών και απογοητευτική διατάξεων.

Ολο το νομοσχέδιο καταστρέφει το ιδεολογικό υπόβαθρο της κοινωνικής έκφρασης του φιλελευθερισμού αλλά και κατατασει την Ελλάδα σε κατηγορία κράτους γ κατηγορίας στην ΕΕ.

Η ελληνική πραγματικότητα διδάσκει ότι η αυθαιρεσία θα γίνει κανόνας για τον κακο εργοδότη και ο αγώνας για επιβίωση της μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης θα μετατρέψει τον εργαζόμενο σε αντικείμενο εκβιασμού.

Η χώρα έπρεπε να κάνει το αντίθετο αφού ήδη κάπως μείωσε τους φόρους. Η εργασία με κουτσουρεμένη αμοιβές θα γεννήσει μια γεννια εργαζομένων μόνιμα πτωχών που θα γκετοποιηθουν κοινωνικά και όχι μόνο. Που δεν θα έχουν ελπίδα για την ζωή τους ούτε καταναλωτική δύναμη στην τσέπη τους. Πρόκειται για νομοσχέδιο χωρίς όραμα, με βαθειά εθελοτυφλικη αντίληψη για το τι συμβαίνει στην αγορά.

Λυπαμαι πολύ για την πολιτική απομόνωση της ΝΔ από τον χώρο της εργασίας. Εχουμε καταναλώσει χιλιάδες εργατωρες για να συμφιλιωσουμε τον εργαζόμενο με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και τώρα με μια κλωτσιά όλα καταστρέφονται από ένα μίγμα πολιτικής με βαθειά αριστοκρατική αντίληψη. Αξίζει να μελετήσει κάνεις τις παρατηρήσεις του οικονομικού Επιμελητηρίου που ελέγχεται από οικονομολογους που πρόσκεινται στην ΝΔ..

Αυτό το νομοσχεδιο δεν θα φέρει ούτε ανάπτυξη ούτε θέσεις εργασίας. Μόνο στρώνει τον δρόμο σε μια ισχυροποίηση της αριστεράς στον χώρο εργασίας.

Βέβαια δεν περίμενα κάτι καλύτερο από τον Μητσοτάκη. Είναι γνωστές οι απόψεις του εξάλλου.

http://www.press-gr.com/