MY KTEO

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου: Χάθηκε κάθε μέτρο στη συζήτηση για τα προβλήματα στο εργοτάξιο του Μεντουλίου


Με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα στο εργοτάξιο Μεντουλίου στη Κύμη, χάθηκε κάθε μέτρο στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου. Με τη δημοτική αρχή και τη μείζονα αντιπολίτευση να επιδίδονται σε ένα κρεσέντο προσβολών και «χτυπημάτων κάτω από τη μέση». Συγκεκριμένα, ένα εργατικό ατύχημα με ανατροπή φορτωτή, που έλαβε χώρα την 26η Μαΐου στους Ανδρονίανους, έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εργοτάξιο και κατ’ επέκταση και η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου στο Μεντούλι.  

Με αφορμή τα παραπάνω λοιπόν, οι παρατάξεις «Νέοι Ορίζοντες» και «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα. Οι επικεφαλής των δυο παρατάξεων Δημήτρης Θωμάς και Κώστας Κέκης χαρακτήρισαν την κατάσταση τραγική, με τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων να είναι ανύπαρκτα και το συνεργείο επισκευής και συντήρησης να είναι κλειστό. Επεσήμαναν μάλιστα ότι από τα τέσσερα υπάρχοντα μεγάλα απορριμματοφόρα λειτουργεί το ένα, αφού όπως οι ίδιοι σημείωσαν, τα υπόλοιπα τρία είναι χαλασμένα εδώ και μήνες. Με αποτέλεσμα το μοναδικό απορριμματοφόρο που κινείται να εκτελεί τριπλοβάρδιες για να καλύψει τις ανάγκες της ΔΕ Κύμης και της ΔΕ Κονιστρών. Ενώ παράλληλα ο Δήμος έχει μισθώσει και ιδιωτικό απορριμματοφόρο. «Ο τρόπος που διαχειρίζεστε το θέμα δείχνει ότι συναινείτε να περάσει η διαχείριση των απορριμμάτων στα χέρια ιδιωτών» είπε ο Κώστας Κέκης.

Για υποχρηματοδότηση του εργοταξίου, έλλειψη προσωπικού και προβλήματα στην προμήθεια μέσων ατομική προστασίας, έκανε λόγο και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αντώνης Σαμοθράκης, που επεσήμανε όμως ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι ένα καινούργιο, αλλά ένα διαχρονικό φαινόμενο.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή δια στόματος του αντιδημάρχου οικονομικών Γιάννη Πιλάτη και του αντιδημάρχου καθαριότητας Γιώργου Κότσαρη εξήγησε ότι γίνονται προσπάθειες να λυθούν τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Ενώ ο κ. Κότσαρης ενημέρωσε ότι γίνονται κανονικά οι έλεγχοι, αλλά όταν τα μηχανήματα χαλάνε υπάρχει πρόβλημα στην προμήθεια των ανταλλακτικών. Τόνισε ότι είναι ψέματα ότι για μήνες είναι χαλασμένα τα απορριμματοφόρα, αλλά ότι χάλασαν στις 25 Μαΐου και για αυτό μισθώθηκε για 90 μέρες και έναντι 24.800,00 ευρώ ένα ιδιωτικό απορριμματοφόρο. «Όταν προέκυψε το πρόβλημα δεν ολιγωρήσαμε. Δώσαμε άμεσα λύση. Αυτό σας πείραξε» είπε ο αντιδήμαρχος και συμπλήρωσε ότι για τα έτη 2019 και 2020 δόθηκαν 22.000,00 ευρώ για ανταλλακτικά μόνο στο εργοτάξιο του Μεντουλίου.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς, όταν πήρε το λόγο αναφέρθηκε στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η δημοτική αρχή για να ανταπεξέλθει στις τεράστιες και σοβαρές ανάγκες που έχει. Δεν έμεινε όμως εκεί και επεσήμανε την απραξία και την κακοδιαχείριση του προκατόχου του.

Από εκείνο το σημείο και μετά τα προβλήματα του εργοταξίου πέρασαν σε δεύτερη μοίρα με τις δυο πλευρές (δημοτική αρχή και μείζονα αντιπολίτευση) να επιδίδονται σε προσωπικές επιθέσεις για το παρόν και το παρελθόν. Ακούστηκαν πολλά και ιδιαίτερα ντροπιαστικά για τα στόματα που τα ξεστόμισαν σε μια δημόσια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου. Έγινε λόγος για ηλικιωμένους που πρέπει να αποσυρθούν, για εγκέφαλους που πρέπει να αλλάξουν, για ψέματα και κουταμάρες, για καθαρά και μη χέρια, για μαύρο χρήμα και σκευωρίες. 

Η κατάσταση αυτή όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε το μούδιασμα των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με τους επικεφαλής Αλεξάνδρα Θαλασσινού και Κώστα Κέκη, να επιλέγουν τον δρόμο της λογικής και της αυτοσυγκράτησης και να μην παίρνουν θέση στην διαμάχη αυτή. 

Επί της ουσίας ο Δημήτρης Θωμάς τόνισε ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο εργοτάξιο στο Μεντούλι οφείλονται στο γεγονός ότι η καθαριότητα  δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την παρούσα δημοτική αρχή. Ενώ ο Θανάσης Μπουραντάς έκανε λόγο για προσπάθεια μετακύλησης του ενδιαφέροντος εκεί που, ναι μεν υπάρχουν κάποια προβλήματα, αλλά κύριος στόχος είναι η δημιουργία μιας θολούρας, για να μην φανεί η προσπάθεια και το έργο που γίνεται την περίοδο αυτή στο Δήμο. 

«Αν δεν βγούμε καλύτεροι από αυτή τη διαδικασία, είναι ντροπή για όλους μας» είπε προς το τέλος της διαδικασίας η Αρετή Μπάτσα και ίσως ήταν από τα πιο σοβαρά πράγματα που ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά που μάλλον δεν βρήκε αντίκρισμα…